Tijd voor mommy! Op deze 9 manieren creëer je meer me-time

Tijd voor mommy! Op deze 9 manieren creëer je meer me-time
Als je moeder bent bestaat je me-time meestal uit op de wc zitten tot iemand de deur weet open te krijgen. Hoe rek je die me-myself-and-mommytime wat op? Dit zijn Jannekes 9 favoriete methoden.

Lees ook: Heb je eindelijk me-time, verlang je weer naar je baby. En meer tegenstrijdige moedergevoelens.

Sinds ik een tweeling heb, bewaak ik mijn vrije tijd als een pitbullterriër. Dat is hard nodig, want voor je het weet zit je in je vrije tijd weer de was te vouwen of sta je sperziebonen te pureren en in te vriezen in een dozijn porties. Het is gewoon zó lastig om wat tijd voor jezelf in te lassen en die tijd ook echt te koesteren en met niemand of niets te delen. Je weet wel: met chocola en thee op de bank zitten, een girl’s night out, het zalige nietsdoen, naar de sportschool van mijn part, als je maar even helemaal moeder-af bent. Nee, dat is niet egoïstisch, dat is gewoon een kwestie van je batterij opladen om daarna weer vol in de geefmodus te kunnen staan. Daarom: mijn 9 favoriete methoden om meer me-time te creëren.

  1. Doe het huishouden als de kinderen wakker zijn. En dus niet tijdens hun middagdutje of ’s avonds laat. Dat is als je het mij vraagt nou echt zonde van je kostbare tijd. Ik stofzuig gewoon om mijn spelende tweeling heen en ja: dat betekent dat ze af en toe samen op de stofzuiger zitten en doen alsof het een paard is, en dat ik weleens een puzzelstukje opzuig, maar het betekent ook een hemelse rust als ze eenmaal in bed liggen. Sinds ze een maand of twintig zijn duw ik naar het voorbeeld van collega Franke vaak een Swiffer of een bezem in hun handen en mogen ze meehelpen. Vinden ze enig.
  2. Zorg voor een ritme. Mijn redding in de babytijd was het strakke schema dat we aanhielden vanaf een week of tien. Alle dutjes deden ze in bed en algauw sliepen ze vrijwel altijd tegelijkertijd en op vaste tijden. Ik heb dus nog nooit achter een kinderwagen gelopen met slapende kinderen erin. Die tijd dat ze liggen te slapen, kun je zoveel beter gebruiken! Boodschappen deden we gewoon als ze wakker waren en dat doen we nog steeds, ook al vergt het wel wat organisatie. ’s Avonds boodschappen doen, zoals iemand me laatst tipte? Mij niet gezien. ’s Avonds is het me-myself-and-mommytime. (En soms ook me-and-him-and-ustime.) Dit brengt me op het volgende punt:
  3. Ga erop uit als ze wakker zijn. Als het even kan, gaan we ook doordeweeks eropuit met z’n drieën. Naar de kinderboerderij, naar het pierenbad, naar het bos, koffiedrinken in een café met een speelhoek. Ook best een organisatie met twee weglopertjes van twee, maar behalve dat het meestal toch heel leuk is, heeft het een enorm voordeel: je huis ontploft er niet van. Laat ze buiten maar lekker mandarijn in de grond stampen en boterhammen in duizend stukjes scheuren, is mijn motto. Scheelt weer opruimtijd en levert je gratis me-time op.
  4. Haal ze niet meteen uit bed. Nog even over dat schema gesproken he? Ik haal ze nooit meteen uit bed als ze wakker worden uit een dutje. Meestal omdat ik dan aan het werk ben en nog even wat wil afmaken. Een paar minuten later is het dan ineens weer stil en slapen ze zo nog een uur. Of zijn ze heel zoet aan het spelen in hun bed.
  5. Neem een schoonmaakster. Ik heb dit al een paar keer eerder geroepen, maar ik ben dan ook groot fan. Niets levert je zoveel extra tijd op als een schoonmaakster die eens in de twee weken een paar uur je huis komt poetsen. Ik weet dat dat kostentechnisch niet voor iedereen is weggelegd en ik moest zelf ook even over een zuinige drempel heen voor het er bij ons van kwam. Had bij mij ook iets met een soort trots te maken: schoonmaken, dat kon ik toch zeker zelf wel? Maar goed, als je werkende moeder bent en je verdient meer dan 15 euro per uur, dan is het rekensommetje gauw gemaakt. Het levert je zoveel extra tijd op! Om te werken, om aan je kinderen te besteden of om gewoon even bij te komen.
  6. Zeg nee. Deze geldt vooral voor de pleasers onder ons: zeg eens beleefd nee op dat verzoek van de juf, je baas, je man, je moeder of de buurvrouw. Nee, je hebt nu even geen tijd om hun hond uit te laten of een zelfgebakken Pinksterbrood mee te nemen in porties van 33 in zelfgevouwen broodmandjes. Morgen misschien. Of volgend jaar.
  7. Pak een oude hobby op. Het is zó verleidelijk om je leven in te richten rondom het moederschap en Netflix als je eenmaal moeder bent. Maar echt, soms moet je even weer je oude zelf zijn en net doen alsof je helemaal geen moeder bent. Ik was voorheen een nogal actieve hobbydanser, maar kan mezelf sinds ik moeder ben maar moeilijk van de bank af krijgen ’s avonds. Daarom ben ik onlangs een heel weekend lang gaan dansen, twee dagen achter elkaar, min of meer non-stop. Het leukste was misschien nog wel om daarna weer terug bij mijn gezin te zijn. Als je heel even moeder-af bent geweest, geniet je er daarna des te meer van.
  8. Bescherm je vrije tijd als een pitbullterriër (of zoals de meeste mannen). Nu we het er toch over hebben: moeders schijnen het lastiger te vinden dan vaders om hun vrije tijd te beschermen. Vaders zijn vaak wat agressiever in het bewaken van hun me-time, zo las ik in Maar je krijgt er zoveel voor terug van Jennifer Senior. En dus gaan zij wel gewoon naar de sportschool, naar de voetbalclub of een weekend wielrennen, terwijl wij maar het gevoel blijven houden dat we onmisbaar zijn. Hoog tijd dat wij deze kunst van de mannen gaan afkijken en ook gaan staan voor onze eigen behoeften. Misschien levert het wat gesputter op als je aankondigt dat je het hele weekend plannen hebt, maar grote kans dat hij straks alleen maar blij is als je stralend en opgeladen thuiskomt. En jouw inbreng in huis weer des te meer waardeert als hij het zelf twee dagen in z’n eentje heeft gedaan.
  9. Claim tijd van je kinderen. Ik ken een vader van vier jonge kinderen, waaronder een tweeling, die als hij alleen is met de kinderen gewoon de krant gaat lezen, onder het motto: ik ga nu even de krant lezen en kijk pas op als er twee of meer huilen. Prima voornemen, dat ik zelf ook regelmatig probeer toe te passen. Heb je toch algauw weer drieënhalve minuut voor jezelf.

En, jullie nog manieren om tijd voor jezelf te creëren? Laat je horen op Facebook!

Lees ook: Waarom ik een groot fan ben van een Schema in de babytijd.

Geschreven door
More from Janneke Jonkman

Deze dingen mag je best denken als je net een baby hebt

We kunnen er lang of kort over praten, maar een eerste kind,...
Lees verder