7 zorgen over de bevalling die je niet hoeft te hebben

19.01.2023 07:00
zorgen bevalling

Zoals veel hoogzwangere vrouwen, maakte Louisa zich flink druk over het wat en hoe van de bevalling. Ze stak haar licht bij collega’s en vriendinnen op en stelde haar verloskundige elke vraag die ze kon verzinnen. Maar toch… liep het anders dan ze had verwacht. En daarom wil ze nu andere zwangere-zich-zorgen-makende-vrouwen een hart onder de riem steken. Don’t stress!

Lees ook: 5 tips van Ryan Reynolds voor tijdens de bevalling die alle mannen moeten zien

7 zorgen over de bevalling die niet nodig waren

1. “Als mijn man maar bij mijn hoofd blijft staan…ik wil echt niet dat hij recht naar binnen kijkt. Dan wil hij nooit meer met me naar bed!”
Hoevaak ik vrouwen dát niet hoor zeggen… en toegegeven: ik dacht het zelf ook. Totdat ik weeën had en mocht gaan persen. Ik vond het prima dat mijn man samen met de gynaecoloog in de gaten hield of Max goed ter wereld kwam. Serieus, dat deel van je lichaam heeft ineens met iets heel anders te maken dan met seks. En een paar weken/maanden later is het weer compleet omgekeerd.

2. “Als ik die weeën maar trek. Ik ben heel slecht met pijn.”
Er zijn vrouwen die het goed te doen vinden en er zijn vrouwen die de pijn niet te trekken vinden (zoals ik). Feit is dat je het sowieso aan kan… je lichaam is erop gebouwd en je zult dus niet flauwvallen. Maar mocht je het allemaal te heftig vinden, ga jezelf dan niet lopen pushen dat je het allemaal natuurlijk wil doen, maar gun jezelf pijnstilling. Ik ben de man die de ruggenprik uitgevonden heeft EEUWIG dankbaar.

3. “Als er maar niet heel veel mensen rond mijn bed staan als ik ga bevallen… ik wil niet dat het een circus wordt.”
In een ziekenhuis kan het drukker worden dan als je thuis bevalt (met alleen een verloskundige en eventueel een kraamhulp). Persoonlijk voelde ik me wel veilig toen er naast een gynaecoloog en een verpleegkundige ook nog een arts-assistent en een co-assistent mee kwamen kijken. Er wordt echter altijd aan je gevraagd of je ermee instemt. Maar weet je, het maakt je echt helemaal niks uit: het enige wat jij wil is dat kind eruit duwen.

4. “Ik ben als de dood dat ze een knip gaan zetten. Met een schaar… daar benee… ik moet er niet aan denken.”
Dat voel je dus niet. Ze zetten zo’n knip in een wee en wonderbaarlijk genoeg voel je niets van die knip.

5. “Als er maar geen poep meekomt tijdens het persen. Ik schaam me dood.”
Oh man, wat was dit een grote angst van mij. En mijn moeder bleef maar tegen me zeggen (toen ik nog niet bevallen was) dat het niemand iets uitmaakt als dat gebeurt. Zelfs in de bevalkamer was ik er nog mee bezig. En nu, als iets meer doorgewinterde moeder, denk ik over een volgende keer al heel anders na: die verpleegkundigen maken dat natuurlijk zo vaak mee… wat maakt het allemaal uit. Bloed, placenta, poep… een bevalling is überhaupt geen stijlvolle gebeurtenis. Leg je erbij neer en focus je vooral op het doel.

6. “Ik ben bang dat mijn kind verwisseld wordt als ik in het ziekenhuis beval.”
Dat gebeurt natuurlijk (bijna) nooit, maar toch denk je daar wel even aan als een verpleegkundige of arts wegloopt met jouw kindje om het in een onderzoekskamer nog even goed te bekijken. Maak in zo’n geval de afspraak met je man/vriend dat hij meegaat met de baby en het kindje in het oog houdt. Hoef jij je er geen zorgen meer om te maken.

7. “Als ik na de bevalling nog maar naar de wc kan.”
Tsja, dit is een dingetje… maar het viel mij nog redelijk mee. Tip: zorg dat je een maatbeker met water bij het toilet hebt staan en spoel daarmee als je moet plassen (stuk minder pijnlijk). Wat betreft de ontlasting: vooral veel vezels eten. En je niet teveel zorgen maken als je van schrik een paar dagen niet ‘hoeft’. Komt vanzelf.

Ontdek alles over zwanger worden, zwanger zijn, je bevalling en de eerste periode na de geboorte van je kindje op Baby op Komst. Daar vind je bovendien cursussen zoals Fit & in balans zwanger en bevallen: met deze cursus blijf je fit tijdens je zwangerschap en bereid je jezelf goed voor op jouw bevalling.