Zullen we het eindelijk eens hebben over deze 4 taboes van het ouderschap?

24.05.2016 00:10
taboes, ouderschap

Barbara leest steeds weer dat mensen niet gelukkiger worden van kinderen. Sterker: ze worden ongelukkiger. Maar als de kinderen het huis uit gaan, keert hun geluk weer terug. In een TED filmpje legt een Amerikaans stel uit waarom. Interessante kost!

Lees ook: 9 dingen die ze je niet vertellen over een keizersnede

Onderzoek na onderzoek wijst uit dat mensen met kinderen ongelukkiger zijn dat mensen met kinderen. En dat die mensen mét kinderen pas weer echt gelukkig worden als… de kinderen het huis uit zijn!

Godsamme.
Nog 16 jaar.
Ergens snap ik het wel, want luister: ik wilde dolgraag kinderen en ik ben zo blij dat ik ze heb.
Maar ik heb ook andere gevoelens.
Heel veel.
Vooral tijdens het spitsuur.

Ik moest dan ook vreselijk lachen toen ik dit TED filmpje zag. Dit stel (drie jongens hebben ze) legt haarfijn uit waarom kinderen hebben niet alleen maar leuk is. En ze pleiten ervoor om mensen meer voor te bereiden.

De (Amerikaanse) man zegt het zo: “Kinderen krijgen is alsof je met je rugzakje pakt voor een maandje Europa, en dan sturen ze je een jaar naar Nepal! Ook leuk, maar dan had je je liever beter voorbereid.” (Ik denk niet dat je je kan voorbereiden, maar ik vond de vergelijking erg grappig.)

Het filmpje vertelt het verhaal in 4 taboes.

Taboe #1
Dat zowel de vader als de moeder meteen liefde voelen
Zij: “Ik deed alles, hij was meer een soort oom. En hij herkende zijn eigen zoon niet tussen 8 foto’s van andere baby’s.”

Check ook deze grafiek:

kinderen gelukkig

 

Taboe #2
De eenzaamheid die je ervaart als ouder
57% van de ouders blijkt zich eenzaam te voelen.
Zij: “Waarom bereid niemand je erop voor dat je heel erg veel super eenzame nachten gaat doorbrengen. Dat je het gevoel hebt dat iedereen op de wereld slaapt, behalve jij? Waarom vertelt niemand je dat?”

Taboe #3
Dat je niet mag praten over miskramen
De vrouw kreeg na haar eerste kind een miskraam. Ze schaamde zich, Ze was bang dat haar man bij haar zou weggaan en haar huwelijk kapot zou gaan.

Taboe #4
Dat je dus niet mag zeggen dat je minder gelukkig bent
Hij: “Je kan niet op een feestje aankomen met het verhaal dat je je minder gelukkig voelt sinds je kinderen hebt! Toch ervaart een groot deel van de ouders het zo.”

En dan toont hij deze grafiek, o horror:

Most-Terrifying-Chart-for-New-Parents

 

En hier dan het – bij vlagen hilarische en ontroerende filmpje dat niet voor niets al bijna anderhalf miljoen keer bekeken is op de site van TED:
Lees ook: Moedertaboes, waarom bestaan ze?