Zwanger op je 45e of 50e: moet je dat wel of niet willen…?

06.05.2018 04:55

Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om op een latere leeftijd zwanger te worden. Maar uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat veel mensen daar hun vraagtekens bij zetten. Kan je lichaam het wel aan, en is het leuk voor je kind als je vriendjes denken dat ‘oma’ je komt ophalen op het schoolplein?

Dertig jaar geleden kreeg het merendeel van de vrouwen (7 van de 10) een kind voor hun 30e. Inmiddels is dat nogal veranderd: 1 op de 3 vrouwen wordt voor het eerst moeder als ze jonger zijn dan 30 jaar. De leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen verschuift dus: het aantal vrouwen dat een kind kreeg tussen hun 40e en 45e is met 45% gestegen tussen 2000 en 2015. Voor vrouwen ouder dan 50 jaar steeg dat aantal in diezelfde periode zelfs met 375%.

Waarom vrouwen later moeder worden? Dat kan verschillende redenen hebben: vruchtbaarheidsproblemen, je bent nog niet de juiste partner tegengekomen of je wilt eerst carrière maken. Ook spelen flexibele contracten een rol, en krapte op de woningmarkt.

Prachtig natuurlijk als je op latere leeftijd nog steeds zo’n diepe wens in vervulling kunt laten gaan! Maar niet iedereen reageert enthousiast op verlaat ouderschap. Een panelonderzoek van EenVandaag onder 19.000 mensen laat dat zien: meer dan driekwart (78%) van de ondervraagden leek het niet zo goed voor een kind als hij/zij een moeder van 50 jaar of ouder heeft. Tweederde van de ondervraagden (67%) vindt dat dit ook voor 50-plus vaders geldt. Dit geeft Larissa Pans, schrijver van het boek Onbeperkt Vruchtbaar, ook aan in een interview met EenVandaag: “Mijn eigen man is 21 jaar ouder dan ik. Bij mannen wordt het geaccepteerd als zij op late leeftijd vader worden. Vrouwen krijgen kritiek dat het onnatuurlijk is.”

Voor 80% van de ondervraagden heeft het de voorkeur om een kind te krijgen in de leeftijd dat vrouwen biologisch gezien vruchtbaar zijn. De reden hiervoor? Dan is het lichaam er het meest geschikt voor en zijn er minder gezondheidsrisico’s voor moeder en kind. En daar zit wat in: na je 35e gaat je vruchtbaarheid hard achteruit, en bij een techniek als eiceldonatie is er bijvoorbeeld meer kans op vroeggeboorte of een miskraam.

Ook denken mensen in het onderzoekspanel dat het niet leuk is voor een kind als er een moeder op het schoolplein staat die er uitziet als zijn oma. Bovendien vragen ze zich af of oudere ouders nog wel de energie hebben om 20 jaar lang een kind op te voeden. Denk aan gebroken nachten, borstvoeding geven, peuters overal naartoe heen en weer zeulen. En kan je je puber wel aan als je zelf met pensioen bent?

Pans vindt dat er geen uiterste houdbaarheidsdatum is voor moederschap: “Ik vind dat er geen maximale leeftijd is. Het gaat om goed ouderschap. Als oudere moeder moet je wel zorgen dat de voogdij is geregeld en dat er een sociaal vangnet is. Als je 52 bent en in goede gezondheid dan zie ik geen probleem. Als je rookt en overgewicht hebt op je 30e heb je een groter probleem.”

Bron: EenVandaag
De uitzending kan je hier terugkijken.

LEES OOK: Beste Katja Schuurman, jij mag dan fris en fruitig zijn, je hebt wel een oude baarmoeder