10 dingen die je echt niet mist na je zwangerschap

09.02.2016 05:00

Laatst voelde Julie de baby schoppen in de buik van een zwangere vriendin en even vond ze het jammer dat zij niet meer zwanger was. Héél even maar hoor, want toen herinnerde ze zich 10 dingen die ze echt niet mist van zwanger zijn:

1. Familieverpakkingen Rennies op het nachtkastje
Wat is het fijn om geen brandend maagzuur meer te hebben! Het is één van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes en extra aanwezig in de laatste maanden als een enorme baby je maag omhoog duwt. Schijnt minder te worden als de baby indaalt (ik zou het niet weten, mijn baby vertikte het om in te dalen).

2. Huilen. Om alles
En om niets. Het maakte niet uit waarover; een zielig nieuwsbericht, een schattige foto, die keer dat ik net niet bij de bak ijs in de diepvries kon. In de negende maand van mijn zwangerschap was mijn meest gebruikte zin: „Ik – snik – weet ook niet – snik – waarom ik – snik – nu huihuihuil”.

3. Alleen maar op je zij kunnen slapen
Toegegeven, nu de baby er is, slaap ik een stuk minder dan tijdens mijn zwangerschap. Maar in de uurtjes die ik pak, kan ik mooi wel lekker op mijn buik liggen.

4. Zwangerschapsdementie
Ja, ja, alles in je lichaam wordt weker, inclusief je hersenen. Daarom vind je je telefoon terug in de koelkast, ben je in de supermarkt verloren zonder boodschappenlijstje en wordt het opeens heel lastig om simpele woorden te spellen. (Persoonlijke dieptepunt: de keer dat ik in plaats van „ik wou” per ongeluk „ik wauw” sms’te.)

5. Nog maar één paar schoenen passen (en daar niet zelf de veters van kunnen strikken).
En nee, die zwarte Nike gympen stonden niet altijd heel charmant, maar wat moest ik dan? Al mijn andere schoenen pasten niet meer!

6. Nog maar één broek passen.
Mijn zwangerschapsyoga-legging om precies te zijn. Maakte de look met de Nike-ies helemaal af.

7. Bemoeienis van andere mensen
„Jeetje, wat heb jij een grote/kleine buik.”
„Nou dat kan niet lang meer duren”
„Jij moet zeker nog wel even.”
„Nou toen IK zwanger was… (vul hier eindeloos verhaal naar keuze in)”
Met een dikke buik zit je nooit meer om smalltalk verlegen. Soms gezellig, maar over het algemeen doodvermoeiend.

8. Met een vriendin gaan lunchen en NIETS kunnen bestellen
„Wat wil jij? Ik neem denk ik een broodje gerookte zalm of die met carpaccio. Oe, of zal ik voor de tartaar van rauwe tonijn gaan? Hmm, die salade met rauwmelkse mozzarella ziet er ook lekker uit.  Of nee, doe toch maar een broodje rosbief. Met een glas witte wijn, lekker.” Aaargh.

9. Het eindeloze wachten
Je wacht wat af tijdens je zwangerschap. Wachten tot de eerste weken om zijn en je mag vertellen dat je zwanger bent. Wachten bij verloskundige voor afspraken die al-tijd uitlopen, wachten in het centrum waar voor de vierde keer bloed wordt geprikt, wachten op je afspraak met de gynaecoloog in het ziekenhuis. En zo rond de uitgerekende datum dat zenuwslopende wachten op de bevalling…

10. Alles lezen wat er op internet te vinden is over zwanger zijn
Zeer tijdrovend. Wordt helaas na de bevalling onmiddellijk vervangen door alles lezen wat er op internet te vinden is over baby’s.