11 opmerkingen waar een zwangere vrouw niets aan heeft

05.04.2020 05:00

Toen Tanja zwanger was, werd ze bestookt met goedbedoelde adviezen en mental support. Superfijn, maar in sommige gevallen vroeg ze zich af hoe goed deze opmerkingen eigenlijk bedoeld zijn…

LEES OOK: Moeders, stop met ongevraagd advies geven!

Begrijp me niet verkeerd hoor, adviezen zijn welkom. Oprecht, ik heb geen idee wat ik moet verwachten in april dus ik smul werkelijk van elk ervaringsverhaal over zwangerschap, bevallingen, baby’s, peuters en pubers. Maar een verhaal of een opmerking moet wél een beetje relevant en opbouwend zijn. Niet een manier om te laten weten dat jij dit állemaal al een keer hebt meegemaakt en ik nog maar onbenullig en onervaren ben.

Want serieus, daar lijkt het soms op. Het verbaast me dat sommige vrouwen, vooral moeders die al ruim uit de luiers zijn, soms zo onbedacht opmerkingen eruit kunnen flappen. Ik bedoel: je hebt toch zelf in mijn schoenen gestaan? Of all people zijn het juist die vrouwen die moeten weten dat werkelijk alles je onzeker kan maken tijdens je eerste zwangerschap. Zeg dus liever dingen waar ik iets mee kan, in plaats van dit.

 1. ‘Naaa, je ziet nog niks/wat een enorme buik!’
  Wat moet ik hierop zeggen? Ik was er zelf apetrots op, maar nu denk ik alleen maar: oh, shit, ja? Is dit dan erg? Of wat bedoel je?!
 2. ‘Oh, wat schattig dat je precies weet hoeveel weken en dagen je bent.’
  Uh ja, dat is toch logisch en handig? Ik heb geen idee wat er allemaal in mijn lijf gebeurt, dus ik heb een app waaraan ik me vastklamp. Bovendien vind ik het gewoon superboeiend om per dag te lezen hoe mijn ongeboren kind groeit en de grootte van welk soort fruit het nu is. Laat me.
 3. ‘Dit wordt allemaal nog véél erger.’
  Op alles lijkt deze opmerking van toepassing. Van rugpijntjes en slapeloze nachten, tot rotzooi in huis. Het wordt allemaal nog veeuul ellendiger als dat kind er is. Schijnbaar.
 4. ‘Je kunt dit gewoon eten hoor, deed ik bij mijn derde zwangerschap ook en Pietje is gewoon gezond.’
  Hartstikke leuk dat jij dit tijdens je derde zwangerschap al durfde en dat Pietje dat overleefd heeft. Ik ben voor het eerst zwanger en ik doe het niet.
 5. ‘Neem gewoon lekker een wijntje joh, deed ik bij mijn derde zwangerschap ook en Pietje is gewoon gezond.’
  Ga weg met je wijn en met Pietje, ik wil het niet.
 6. ‘Ah ja, jij denkt natuurlijk dat je dit allemaal nog kunt plannen…’
  Ja, inderdaad. Mijn planning is mijn enige houvast in deze mega intense tijd. Don’t ruin it.
 7. ‘Maar je hebt geen idee wat je allemaal gaat overkomen, joh.’
  Nee, precies. En daarom probeer ik alles wat ik kán plannen te plannen.
 8. ‘Geniet er nu nog maar van…
  Want? Hierna is alles anders? Hierna houdt mijn leven op?!
 9. ‘Wacht maar tot die baby…’
  Go away!
 10. ‘Je kunt je er nu nog níks bij voorstellen.’
  Joh.
 11. ‘Ik moet er echt niet meer aan dénken, zo’n baby.’
  Nou, gelukkig maar.

Lees ook: Als je DIT tegen een zwangere vrouw zegt, maak je haar gelukkig