12 dingen die je altijd al wilde weten over mannen en vruchtbaarheid

21.11.2018 04:55
12 dingen die je altijd al wilde weten over mannen en vruchtbaarheid

Wanneer het over fertiliteit gaat, gaat het toch vaak over vrouwen. Maar hoe veel weten jullie eigenlijk van het mannelijk voortplantingsvermogen, en de factoren die dit beïnvloeden? 

1. Retrogade zaadlozing

Het kan dat de zaadlozing van de man niet uit de penis komt, maar richting de blaas gaat. Dit kan veroorzaakt worden door diabetes of andere aandoeningen, en heeft uiteraard gevolgen voor de vruchtbaarheid.

2. Een verminderd reukvermogen kan een teken zijn van infertiliteit

Verlies van reuk wordt geassocieerd met het syndroom van Kallmann, een genetische aandoening die personen ervan weerhoudt de puberteit volledig te doorlopen. Als dit niet tijdig wordt behandeld worden mensen die eraan lijden vaak onvruchtbaar.

3. Mannen met overgewicht hebben last van een lager testosteronlevel, slechtere zaadkwaliteit en verminderde vruchtbaarheid.
Hoe zwaarder een man is, hoe meer effect zijn gewicht heeft op zijn vruchtbaarheid. Voor elke 10 kilo te zwaar, wordt de kans op infertiliteit 10% groter.

4. Depressieve gevoelens en/of stress kunnen een mans vruchtbaarheid verminderen

sad matt leblanc GIF

5. Het verlies van gezichts- of lichaamsbeharing kan ook een teken zijn van verminderde fertiliteit

Animated GIF

Haarverlies is namelijk vaak een gevolg van een verlaagd testosteronlevel

6. Te lang in een heet bad zitten kan de vruchtbaarheid verminderen, omdat oververhitting van de scrotum de spermaproductie en de kwaliteit van het zaad vermindert.

relaxed tv show GIF

7. Dat roken niet goed is voor de vruchtbaarheid wist je waarschijnlijk al wel, maar wist je ook dat meeroken de fertiliteit kan verminderen? Net als regelmatig (grote hoeveelheden) alcohol drinken trouwens.

cosmo kramer smoking GIF

8. Zorgen dat je genoeg vitamine E binnenkrijgt heeft een positief effect op je fertiliteit

pick one sci-fi GIF

9. Een van de meest voorkomende te verhelpen oorzaken van infertiliteit is een varicocele: oftewel een zakaderbreuk

marvel cinematic universe loki GIF

Dit zorgt voor een verdikking van de aderen in de bal, waardoor de zaadproductie niet meer werkt. Dit kan verholpen worden met een operatie.

10. Het hebben van een schimmelnagel kan zorgen voor verminderde fertiliteit, omdat medicatie tegen schimmels zorgt voor minder spermaproductie

Afbeeldingsresultaat voor schimpie schimmelnagel

11. Bepaalde factoren die invloed hebben op de vruchtbaarheid beïnvloeden slechts een geslacht van het nageslacht. Mannen die bijvoorbeeld heel vroeg zijn begonnen met roken (voor hun elfde) zien daarvan vaak negatieve resultaten in hun mannelijke nageslacht, terwijl hun dochters hier geen last van hebben. 

sorry sarah silverman GIF

12. Normaliter vallen antilichamen bacteriën en virussen aan, maar er zijn bepaalde antilichamen die spermacellen aanvallen

Anti-sperm antibodies aren't common, but exist. Infections in the prostate, or an injury to the testicles, can cause them.

Deze antilichamen komen niet vaak voor, maar bestaan wel. Ze kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van een infectie aan de prostaat of een verwonding aan de testikels.

Bron: Buzzfeed

Lees ook: Papa presteert niet, en waarom dat het grootste vruchtbaarheidstaboe is