14 Dingen die best overschat zijn aan zwanger zijn

09.04.2020 05:00

Zwanger zijn is geweldig, natuurlijk. Maar die enorme buik of al die idyllische plannen voor je zwangerschapsverlof zijn eigenlijk nogal overschat.

LEES OOK: Deze moeder is al 260 weken (!) zwanger (en met goede reden)

Toen ik was bevallen van Casper, miste ik ineens mijn zwangerschap. Dat was best wel vreemd, aangezien ik niet had kunnen wachten tot die zwangerschap resulteerde in een baby en nu had ik die baby eindelijk in mijn armen, dus wat miste ik dan? Maar toch. Ineens was ik melancholisch over die lieve schopjes (lees: karatetrappen) en het algemene gevoel van met z’n tweetjes zijn en van dat ons zoiets moois en spannends te wachten stond. Iets waar ik tijdens mijn zwangerschap dan weer niet zo heel erg bij stil had gestaan. Toen vond ik heel veel dingen vooral wat eh… overschat. Zoals dit.

 1. Het hele eerste trimester
  Daar sta je dan: positieve test in je hand, blik vol ongeloof, tranen, blijdschap, alles. Nu gaat het gebeuren: De Grote Verandering in je leven. Behalve dan dat er dus niks gebeurt. Althans, die eerste weken niet. Er is de verloskundige en de echo, maar verder verveel je je op zwangerschapsgebied te pletter tenzij je de halve dag boven de plee hangt, maar daar word je nou ook niet meteen blij van. En dan moet je ook nog je mond houden. Lang, duren ze, die twaalf weken. Ongelooflijk lang.
 1. Toeleven naar De Datum
  Over lang duren gesproken: als je de uitgerekende datum – veroverd tijdens die felbegeerde echo – in je agenda wilt noteren, moet je dus een heel eind door bladeren / scrollen. Niet dat je het hele idee van negen maanden nog niet kende, maar nu pas realiseer je je hoe lang dat eigenlijk duurt. Je wilt best toeleven naar De Datum, maar het voelt als toeleven naar je pensioen over veertig jaar ofzo.
 1. De Datum zelf
  En dan is het zover. Na onnoemelijk lang wachten, is hij dan eindelijk daar: De Uitgerekende Dag. Waarop er niks gebeurt. Helemaal niks. Behalve 34 app’jes om te vragen of je al bevallen bent, waar je alleen maar gefrustreerd van wordt.
 1. Enorm genieten
  ‘Geniet ervan,’ zegt zo’n beetje iedereen die je vertelt dat je zwanger bent. Van je allerliefste tante tot het meisje bij de groenteman: werkelijk de hele wereld is van mening dat jij je een slag in de rondte zou moeten genieten. Jij durft intussen niet te zeggen dat je niet zo goed weet waarvan dan precies.
 1. De alcohol-detox
  Het is vast goed voor jou en nog beter voor de baby, maar manmanman wat vervloek jij je cola light op een terras in de zon. Je bent er gewoon niet voor gemaakt, zo’n alcohol-detox.
 1. Die hele dikke buik
  Laten we wel wezen: die buik is een dingetje. De eerste weken speur je je spiegelbeeld af naar de eerste tekenen ervan, daarna loop je er een tijdje trots mee te flashen. Onder het motto ‘hoe groter, hoe beter’ kun je niet wachten tot-ie echt huge is, maar als dat moment aanbreekt weet je niet meer precies waarom je hier zo naar had uitgekeken. Als je als een aangespoelde bultrug in bed ligt bijvoorbeeld, of je sokken niet meer aankrijgt.
 1. De aandacht
  Echt, het is vast allemaal goed bedoeld, die vage collega’s die bij de koffieautomaat ineens naar je kwalen informeren of wildvreemden die in de supermarkt je buik aaien. Fijn hoor, al die aandacht…
 1. Je nieuwe gevoeligheid
  Heerlijk, die hormonen. Ineens houd je van de hele wereld en vind je zelfs je klierige buurjongetjes immens schattig. Maar dat je een uur loopt te huilen om de Merci-reclame en zelfs tranen met tuiten plengt om het weerbericht, dat hoeft dan weer niet zo.
 1. De pufclub
  Je leert er echt zinvolle dingen op het gebied van puffen en bevallen en het is natuurlijk ook best gezellig om andere zwangeren te leren kennen, maar er zijn een paar dingen waarop je niet had gerekend bij de pufclub. Dat die ene taart je nu al zes keer heeft verteld over haar nachtelijke kotspartijen, bijvoorbeeld. Of dat je ongevraagd en ongewild het hele bevalverhaal van een ander hebt gehoord. Inclusief de totaalruptuur. En je durft nog steeds niet te zeggen dat het gewoon Niet. Wilt. Weten.
 1. Babygeschop
  Feitelijk valt babygeschop niet te overschatten. Dat zachte getrappel aan de binnenkant van je buik, je zou er een elftal voor krijgen. Totdat het lieflijk trappelen overgaat in die hard karatetrappen op weerloze organen en je begint te vrezen dat je geen schattige baby met nog schattiger voetjes gaat baren, maar een volwassen dinosaurus.
 1. Seks
  Het stond er echt, op internet: dankzij betere doorbloeding van van alles en nog wat, is seks tijdens de zwangerschap een geheel nieuwe ervaring. Dat laatste klopt wel, maar dat heeft meer te maken je hangbuikzwijn-achtige omvang en het feit dat beweging in het algemeen een uitdaging is.
 1. Eten voor twee
  Oké, oké, je weet in theorie wel dat het hele ‘eten voor twee’-principe niet echt door je verloskundige wordt aangemoedigd, maar ach, afvallen moet je straks toch, dus kun je er maar beter een beetje van profiteren. Dus geef je ongeremd toe aan je tijdelijke slagroomsoezen-verslaving, tot brandend maagzuur je nieuwste kwaal blijkt te zijn en het eten van een halve boterham al een uitdaging is.
 1. Je zwanger voelen
  Van tevoren heb je het je vaak afgevraagd: hoe zou het zijn om je zwanger te voelen? Je had allemaal visioenen van je stralende zelf, vanbinnen chronisch gloeiend van pure opwinding en overweldigende liefde enzo. In de praktijk blijkt ‘je zwanger voelen’ helaas vooral een combinatie van aartsmisselijk, hondsmoe en een chronische kater.
 1. Wat je in je verlof allemaal gaat doen
  Eindeloos cappuccino’en met vriendinnen, de babykamer Pinterest-proof maken en natuurlijk eigenhandig een kinderwagen-dekentje van scheepjeswol haken: plannen genoeg voor in je zwangerschapsverlof. Totdat dat verlof daadwerkelijk aanbreekt, je elke dag al een halve ochtend kwijt bent aan opstaan en je je met je laatste restje gezond verstand herinnert dat je helemaal niet van haken houdt.

LEES OOK: 32 Dingen die je denkt als je heel graag zwanger wilt worden