14 x zo ga je je ook voelen tijdens de bevalling

31.10.2019 05:00
denken

Alsof je op het punt staat dood te gaan, maar ook opgewonden als een kind op sinterklaasavond – je voelt nogal wat tijdens je bevalling. Ook dit allemaal.

Lees ook: Waarom Vala en Mario vooral niet ‘samen zwanger’ zijn

Iets met pijn en bloed, zo had ik me de bevalling voorgesteld. En dat klopte ook, behalve dan dat dat maar een deel van het verhaal was. Want ik had ook het idee dat de verloskundige gek was geworden omdat ze vroeg of ik misschien heel even op het bed kon gaan liggen (wist ze zélf wel hoe een wee voelt?!). En zo nu en dan sloeg de paniek toe, omdat ik het idee van nog één wee al erg vond, laat staan nog drie uur lang ofzo. Maar tegelijkertijd vond ik mezelf behoorlijk stoer én bleek mijn man zomaar nog leuker dan ik al dacht. Kortom, er gaat een hoop door je heen als je aan het bevallen bent. Ook deze dingen, die je niet verwacht.

1. Ongeduldig

Oké, je bent misschien pas een uur bezig, maar je hebt het eigenlijk wel weer gezien. Allemaal leuk en aardig, die bevalling, maar je wilt die baby nu weleens hebben en begint je al snel af te vragen: duurt het nog lang?!

2. Onbegrepen

‘Kun je even op het bed gaan liggen? Op je rug?’ Eh… nee. Je kijkt de verloskundige aan alsof ze net heeft voorgesteld op een vlot naar Amerika te varen, of iets anders onmogelijks. Op je rug? Valt het op dat je even ligt / hangt / staat te creperen hier?

3. In paniek

Al je zorgvuldig geoefende ademhalingstechnieken ten spijt komt er onvermijdelijk een moment dat je ff niet meer verder wilt. Dat het idee dat er weer een wee aankomt en je gewoonweg niet kunt ontsnappen genoeg is om te gaan hyperventileren. Dat je niet meer durft, niet meer weet hoe je weer een wee moet opvangen en de paniek toeslaat. Da’s heel normaal. En je overleeft het (min of meer).

4. Vertwijfeld

Het is wat laat, maar als de bevalling eenmaal begonnen is gaan er ineens van die vragen door je hoofd. Of je het wel kunt, zo’n baby. En de bevalling op zich. En wil je wel thuis bevallen, zoals je al die tijd hebt geroepen? En die naam, is dat nou echt de allerleukste? Geen idee waarom. maar ineens slaat de twijfel toe. Totdat de weeën je volledig in beslag nemen, de naam je weinig meer kan schelen en je je alleen maar afvraagt hoe je dit in godsnaam gaat overleven.

5. Bekeken

De verloskundige, de stagiaire van de verloskundige, de assistente van de stagiaire van de verloskundige, de arts, de arts-assistent, de co-assistent van de arts-assistent, de verpleegkundige-in-opleiding – heb je het geluk van een beetje gecompliceerde ziekenhuisbevalling, dan trekt er zomaar een heel bataljon witte jassen aan je bed voorbij. Of ze allemaal even mogen kijken? Geen probleem toch? Ook de snuffelstagiair?

6. Geïrriteerd

Of je appelsap wil? Of water? Of een boterham? Washandje misschien? Moet het raam open? Of juist dicht? In een poging het je enorm naar de zin te maken, wil elke aanwezige graag van je weten hoe je het wilt hebben. Terwijl jij al moeite hebt om je eigen ademhaling tot een goed einde te brengen en werkelijk niet weet of je nu moet liggen, hangen of lopen. Dus snauw je geïrriteerd dat iedereen z’n kop moet houden. Dat is oké. Begrijpen ze best.

7. Eenzaam

Hoe lief bedoeld die washandjes van je man ook zijn, hoe zeer je de steunende woorden van je verloskundige ook waardeert – je moet dit dus wel zelf doen. In je eentje uitvogelen hoe je die weeën gaan pareren en hoe dat werkt, dat persen. En dat is soms best een beetje eenzaam.

8. Nieuwsgierig

Wordt het straks anderhalf uur persen of lanceer je in twee minuten je baby? Jog je achteraf naar de douche of moet je nog drie uur worden gehecht? Hoe lang gaat dit feest duren? En natuurlijk, de baby, hoe gaat die eruit zien, voelen, ruiken? Vragen, vragen, vragen. Gaan allemaal door je nieuwsgierige hoofd tijdens de bevalling.

9. Stoer

Hoppa, nog een wee, die je wegpuft alsof je nooit anders hebt gedaan. Persen? Kom maar op! Hoewel je je fysiek begint te voelen alsof je een beetje door een trein bent overreden, stel je ook vast dat je hier dus wel even ongelooflijk stoer bezig bent. Ha!

10. Doodmoe

Bevallen is, naast een heleboel andere dingen, ook gewoon snoeihard werken. Alsof je drie etmalen non-stop in de sportschool hangt, zeg maar. Zonder pauze. En daar word je weleens zo moe van dat je het gevoel hebt dat je zes weken niet hebt geslapen. Dus vraag je tussen de weeën door of iedereen gewoon stil kan zijn en probeer je een micro-dutje te doen. Wat overigens niet lukt.

11. Geliefd

Hij pakt je hand als je dat net even nodig hebt, vertelt je dat je het ontzettend goed doet en kijkt je bewonderend aan als je weer een wee hebt overleefd. Om het nog maar niet te hebben over de ongelooflijke hoeveelheid liefde en ontzag die je bij hem ziet, als je net zijn zoon of dochter op de wereld hebt gezet. Je voelt je, kortom, meer geliefd dan ooit door je man. Ook wat waard.

12. Alsof je letterlijk uit elkaar wordt getrokken

Met brandende stokken, dat ook nog. Of fakkels. Of ijzeren staven. En net als je denkt dat je jezelf maar moet afschrijven omdat je ter plekke het loodje gaat leggen, is de wee weer over.

13. Vol kracht

Je weet zelf eigenlijk ook niet waar je het vandaan haalt, maar zodra de verloskundige het magische p-woord noemt, pers jij met een kracht die je van jezelf niet helemaal had verwacht je kind de wereld in. En dat terwijl je het altijd wat overdreven vond als mensen het hadden over ‘oerkracht’. Maar een ander woord heb je er zelf ook niet echt voor.

14. Euforisch

Ja, je doorstaat momenteel de ergste pijn ooit en leuk is niet meteen het woord waarmee je dat zou omschrijven, maar tegelijkertijd voel je je opgewonden en euforisch als een kind op sinterklaasavond. Want hé, je bent hier dus wel even een baby aan het afleveren, hè. En ook nog de leukste en mooiste en geweldigste baby ever.

Lees ook: 10 Onzinnige dingen waar nieuwe ouders over kibbelen