15 Dingen die je niet meer draagt als je moeder wordt

04.03.2020 05:00

Jij zou er niet bij gaan lopen als een moeke, had je je voorgenomen. Maar zodra je een kind krijgt kom je erachter dat die baby spuugt, poept en kwijlt. Op je zijden blouse. Die niet in de wasmachine kan. En dan roept je huispak opeens toch wel hard. Heel hard.

LEES OOK: Dat je gaat shoppen voor jezelf en vervolgens terugkomt met duuzend kinderkleren.

Deze dingen zijn gewoon niet heel handig meer als je moeder bent:

 1. Wollen truitjes.
  Want pindakaas blijft zo lekker in die zachte haartjes plakken. Je kind mag dan gek zijn op boterhammen met die bruine smurrie, jij bent er minder van gecharmeerd als je een belangrijke meeting moet voorzitten in een truitje by Calvé met stukjes noot.
 2. Stiletto’s.
  Ik had twee rijen dik in de kast staan. Ik zou niet zo’n moeder worden die op slippers naar de speeltuin ging. Maar het klimrek in op Marc Jacobs strappy sandals is gewoon geen goed idee.
 3. Minirokjes.
  Je ligt de halve dag op je knieën op de grond. Zij het om Duplo te bouwen met je kind, zij het om diezelfde Duplo onder de bank vandaan te graaien. En niet iedereen hoeft je onderbroek te zien.
 4. Oorbellen.
  Baby’s vinden die ge-wel-dig. Om aan te trekken. Auw.
 5. Blousjes met knoopjes/ruches/andersoortige versiersels.
  Zie punt 4. Decoratieve elementen aan kleding houden het doorgaans niet lang vol. Of worden opgegeten.
 6. Dure spijkerbroeken.
  Voor ik moeder was, had ik een spijkerbroekenfetisj. Zeker 20 had ik er in de kast liggen, allemaal van topkwaliteit. Gingen jaren mee. Toen ik nog niet op mijn knieën door de zandbak schoof dus. Want dat is zelfs voor designerdenim teveel gevraagd. Tegenwoordig hijs ik mezelf dus in jeans van Mango, of H&M. Ik overweeg zelfs om van die opzetstukken op mijn knieën te naaien.
 7. Lingerie.
  Zo’n kanten stringetje in je bilnaad als je van de glijbaan gaat, is niet prettig. En een balconette-beha houdt de boel ook niet binnenboord wanneer je weer eens een sprintje moet trekken als je peuter zomaar de straat op holt. Ben je daarna eerst een half uur bezig om alles weer terug te stoppen.
 8. Alles wat naar de stomerij moet.
  Wie heeft daar nou tijd voor? Of geld?
 9. Alles wat strapless is. Vooral niet als je nog borstvoeding geeft. Voor je het weet sta je de hele AH te flashen, omdat je dreumes in het winkelwagentje dorst kreeg.
 10. Een riem.
  Veel teveel werk als je naar de wc moet. Meer dan twee seconden heb je niet, anders breekt je kind het huis af.
 11. Witte kleding.
  De spuugvlekken kunnen spectaculair (en multigekleurd) zijn. En, vraag me niet hoe het kan, maar de babypoep zál tot aan je schouders komen te zitten. Dat valt zo op, op zo’n mooie witte blouse.
 12. Strakke skinny jeans.
  Probeer daar maar eens in te rennen. En dat is nogal eens nodig met een hyperactieve dreumes/peuter/kleuter.
 13. Strakke shirts.
  Niet handig als je al een toeschietreflex krijgt als de kat van de buren een keer miauwt.
 14. Parfum.
  Moederschap is hard werken, dus je zweet je de hele dag kapot. Geen lekkere combi met Chanel nr. 5.
 15. Lage broeken.
  Prima als je strak, hip en 25 bent. Maar niemand heeft behoefte jouw bilnaad te zien, iedere keer als je je kind moet optillen. En dat moet je nogal vaak.

Gelukkig hoeven je dure kashmier truitjes en je hoge hakken niet meteen de prullenbak in als je moeder wordt. Een paar jaar de kast in is genoeg. Gaan ze eenmaal naar school, dan kun je je budgetspijkerbroek weer eens verruilen voor een leuk rokje. Dan mag de juf tenslotte met ze van de glijbaan.

LEES OOK: Het beautyritueel voor moeders in tien eenvoudige stappen.

Niets meer missen?
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief