15 dingen die je gaat missen van zwanger zijn

02.04.2016 05:00
zwanger

Jannekes (tweeling)zwangerschap was best wel afzien, maar toch vindt ze het achteraf jammer dat ze er niet meer van heeft genoten. Ze was de hele tijd aan het aftellen tot de uitgerekende datum, om vervolgens te denken: dat zwanger zijn, dat had toch ook wel iets. Tien dingen die echt heel leuk zijn van zwanger zijn en die je misschien nog wel gaat missen:

Elke week een fijn mailtje van ons?
[wysija_form id=”6″]

 1. Dat je heel trots met je buik vooruit kunt lopen (en ’m niet hoeft in te houden).
  Een vriendin van me had een vroeggeboorte achter de rug (van haar kind dus, niet van zichzelf) en ze drukte me op het hart vooral vaak trots met mijn buik vooruit te lopen, omdat ze dat zelf te weinig had gedaan. Goed advies! Dankzij haar tip paradeerde ik al na een week of zestien trots rond (en ook die van mij werden te vroeg geboren).
 2. Dat je elke dag je zwangerschapsapp kunt checken.
  Zo gezellig: iedere ochtend even zien wat je kleine spruit nu weer voor kunstje kan.
 3. Dat je in de bus en de tram neer mag ploffen op de stoeltjes die speciaal voor jou zijn bestemd, en er in de trein mensen voor je opstaan.
  Eindelijk altijd zitten in het openbaar vervoer! Behalve die eerste paar maanden dan, als nog niemand het aan je ziet en je het eigenlijk het hardste nodig hebt…
 4. Dat als de trein echt heel vol is je gewoon eerste klas gaat zitten en dat de conducteur dat dan begrijpt.
  Deed ik in elk geval wel, óók in de eerste paar maanden. Leek me beter dan over iemands schoenen heen te kotsen.
 5. Dat je over de stoep kunt fietsen en dan tegen een passerend politieagent kunt zeggen dat je niet meer kunt lopen.
  Deed ik ook en er kwam echt een agent voorbij en die zei: gelijk heb je.
 6. Dat je alles kunt eten waar je zin in hebt met een geldig excuus.
  Alweer een tip van een vriendin: gewoon alles eten waar je lichaam om vraagt, en na je zwangerschap wel zien hoe de vlag erbij hangt. Ikzelf kon drie maanden vrijwel niets eten van de misselijkheid, en dan nog eens vier maanden vrijwel niets vanwege brandend maagzuur, maar dan bleef er tussendoor nog altijd één hele maand over waarin ik alles heb gegeten waar ik zin in had. Bijvoorbeeld een bord boerenkool, en als toetje nog een bord boerenkool. Vlaflips voor de lunch. Drie sinaasappels voor het slapengaan. En heel veel bananensoezen. Goeie tip, want ondanks mijn gebunker kwam ik in totaal maar negen kilo aan (en er zaten twee baby’s en placenta’s in mijn buik). Gewoon toegeven aan je cravings dus, zou ik zeggen.
 7. Dat je met je partner namen verzint en fantaseert over jullie toekomst (waarin weinig gehuil voorkomt). Ook alweer zo gezellig: ’s avonds met zijn handen of een wc-rolletje op jouw buik en dan wegdromen over die roze wolk waarop jullie straks zullen zitten (maar eigenlijk zit je daar dus dan al op).
 8. Dat je alles in slow motion doet en dat dat best relaxed is.
  Ik kon op het laatst alleen nog maar schuifelen, maar eigenlijk had dat wel wat. Het viel me ineens op wat een enorme haast iedereen had, vooral in de supermarkt (was ik normaal ook zo? Ik kon me er niets meer bij voorstellen).
 9. Dat je er met zwangerschapsgloed heel gezond uitziet, ook al slaap je maar matig.
  Lekkere roze wangen en een dromerige blik, en dat alles zonder make-up. Niemand die aan je ziet dat je de hele nacht hebt liggen woelen.
 10. Dat je in het zwembad kunt ronddobberen met je handen op je buik en je zo licht voelt als een veertje.
  De meest serene momenten beleefde ik bij zwangerschapszwemmen, tijdens de ontspanningsoefeningen. Met als enige kleine nadeel dat je als je het zwembad uit komt voor je gevoel ineens honderd kilo weegt.
 11. Dat je om de zoveel tijd op de echo kunt zwaaien naar je ongeboren kind(eren).
  Wij kregen ze algauw elke week, maar ik bleef ze allemaal even bijzonder vinden. Hoe groot zouden die hoofdjes, ruggetjes, beentjes nu weer zijn? En zouden ze nog terug zwaaien?
 12. Dat iedereen heel erg begaan met je is en voortdurend je gezondheid en welzijn in de gaten houdt.
  Mijn ijzer, mijn bloeddruk, mijn hartslag: alles werd voortdurend gecheckt en gedubbelcheckt. (Nu ik moeder ben en me pas echt af en toe zorgen maak om mijn gezondheid, maalt er niemand meer om.)
 13. Dat je zomaar een uitstekende reden hebt om een mooie fotoshoot van jezelf te laten maken.
  Of, zoals ik deed: een 3D-afbeelding van jezelf met zwangere buik (ik deed dat bij Print 3D Matter op de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam, voor € 65 had ik een glow in the dark beeldje van mezelf + buik).
 14. Dat je nooit alleen bent, maar altijd met z’n tweetjes
  (of met z’n drietjes in mijn geval). O, die gezellige schopjes! Die mis ik nog het meest.
 15. Dat het nog zo heerlijk stil is.
  Op de bank liggen met je kind(eren) heel dicht bij je en dan een zalig dutje doen zonder dat er iemand begint te huilen – dat kan dus echt niet meer na de geboorte. Het enige wat je hoort is af en toe een schattig hikje. Vergeet deze momenten niet te koesteren, want, geloof me, je zult er nog wel eens naar terug verlangen.

Lees ook: Als je zwanger zijn niet leuk vindt