15 Dingen waar alleen ouders dankbaar voor zijn

Als je het woord dankbaar hoort, waar denk je dan aan? Je huis, je leuke baan, de mooie spullen die je hebt, je vrienden en je familie. Allemaal dingen waar je waarschijnlijk heel dankbaar voor bent. Maar dan krijg je kinderen. En krijgt het woord dankbaarheid een heel andere betekenis. Dan leer je namelijk dat er nog veel meer dingen zijn waar je heel dankbaar voor moet zijn:

LEES OOK: 18 Dingen die ik bewonder aan andere moeders.

* Als je een kwartiertje alleen kunt douchen. Dus echt in alle stilte, zonder dat er mensen de badkamer binnen komen stormen omdat ze je iets Heel Belangrijks moeten vertellen, moeten poepen, of gewoon om naar je te staren terwijl je je staat te wassen. En dat je dan dus je haar kunt wassen en een masker kunt geven, plus je benen én je bikinilijn kunt scheren. Dat komt zo weinig voor dat je er bijna emotioneel van wordt als het een keer gebeurt.

* Als je kinderen ‘s avonds heel veel honger hebben. Omdat dat dus betekent dat ze daadwerkelijk zullen opeten wat je ze voorzet en je dus niet een uur bezig bent om met ze te onderhandelen over drie luizige happen terwijl je eigen eten koud staat te worden, waarna je uiteindelijk het grootste deel van het eten van je kinderen aan de hond kunt voeren en zelf met lange tanden nog een koude prak naar binnen moet werken.

* Als al je kinderen ‘s avonds tegelijk in slaap vallen. Komt zo weinig voor dat het bijna nieuwswaardig is. dat je op de overloop staat, verward luisterend aan de dichter deuren van de kinderkamers, waaruit dan helemaal geen geluid komt. Zo’n unicum dat je van pure verbijstering bijna vergeet naar beneden te rennen om op de bank te ploffen voor een Netflix bingefestijn.

* Als je kinderen niet ziek worden tijdens een griepgolf. Weet je nog, die monstergriep van vorige winter? Weken heb ik zitten wachten tot mijn kroost gegrepen zou worden. IEDEREEN in onze omgeving werd ziek, echt iedereen. Het kon niet anders of mijn kinderen zouden er ook aan ten prooi vallen. Maar er gebeurde niets. Helemaal niets. Het was een wonder.

* Als je zomaar een heel gesprek kunt voeren zonder onderbroken te worden. Dat je op een gegeven moment denkt van: hee, ik ben uit verteld, ik heb niks meer te zeggen. Wat een bijzonder vreemde gewaarwording is, want normaal word je halverwege je eerste zin al onderbroken en doe je er gemiddeld een week over om één anekdote helemaal te vertellen.

* Als je opeens een ouderschapstriomf hebt. Bijvoorbeeld als je kleuter zout of the blue vraagt waar de kindertjes vandaan komen en jij dat zomaar, zonder blikken of blozen en ook nog eens op een pedagogisch verantwoorde manier uit de doeken doet.

* Als je naar de tandarts moet. Omdat dat namelijk betekent dat je een heel uur voor jezelf hebt, waarbij je relaxed in een stoel kunt liggen. Kom maar door met die wortelkanaalbehandeling!

* Als je kinderen opeens zomaar een half uur lief samenspelen. Zonder elkaar de hersens in te slaan dus. Zonder dat jij moet optreden als politie-agent/scheidsrechter. En zonder dat je uiteindelijk de EHBO-doos tevoorschijn moet trekken omdat er minstens één kind gewond is geraakt.

* Als je weer in je pré-zwangerschapsbroeken past. Een moment wat voor vele moeders helaas nooit komt. Maar áls het komt is het pure magie. En iets om ieder jaar op de bewuste datum aan terug te denken.

* Als je kunt uitslapen. Wat dus betekent dat ook de kinderen nog slapen en dat is bijzonder genoeg om de krant voor te bellen, want groter nieuws ga je gewoon niet vinden.

* Als je de dag doorkomt op minder dan een liter koffie. Dan kun je namelijk aan het eind van die dag concluderen dat het een zeer geslaagde dag was aangezien je geen hulpmiddelen nodig hebt gehad om je kroost bij te kunnen benen.

* Als je een hele dag dezelfde kleren aan hebt kunnen houden. Omdat er dus niemand je outfit heeft ondergespuugd of gepoept en er ook niemand zich met kleverige pindakaashanden aan je broek heeft opgetrokken. Je zou er bijna van willen proberen hoeveel dagen achter elkaar je hetzelfde aan kunt houden. Want denk je eens in wat een was dat scheelt! En over die zweetlucht hebben we het gewoon maar niet…

* Als je tijd over houdt. Bijvoorbeeld omdat die eerder genoemde afspraak bij de tandarts korter duurde dan verwacht en je daardoor opeens een half uur over hebt voor je de kinderen van school moet halen. Dat is dus een half uur dat je helemaal voor jezelf hebt. OMG, wat zal je eens met die tijd gaan doen?!

* Als je oorverdovend krijsen hoort in het winkelcentrum als je alleen boodschappen aan het doen bent. Omdat dat dus betekent dat het nou eens keer niet jouw kind is dat alles op stelten zet.

* Als het op zondag heel slecht weer is. Dan heb je namelijk een excuus om niet weer de hele middag in zo’n rottige speeltuin te moeten hangen terwijl je kind 300 keer van de glijbaan gaat.

LEES OOK: 10 Eigenschappen die alleen moeders hebben.

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Zés weken vakantie? Kan dat niet wat korter?

De zomervakantie is voor veel ouders een logistieke ramp. Zes weken vrij...
Lees verder