14 keer het allerleukste aan zwanger zijn

22.12.2015 05:00
Zwanger en blij

Drie maanden in een innige omhelzing met je wc-pot is geen pretje, dat snappen wij ook wel. En wie weleens heeft geprobeerd te slapen met aan boord een baby die de Macarena danst, weet ook dat zwanger zijn zo z’n nadelen heeft. Maar gelukkig is er vooral ook heel veel leuks. Zoals dit.

Ik geef toe: bij mijn eerste zwangerschap kéék ik die klok vooruit. Man, wat duurde dat lang. Leuk hoor, echo’s en schopjes, maar schiet gewoon eens op met die baby. Nu, bij de tweede, heb ik toch maar wat clichés in mijn leven toegelaten en probeer ik meer stil te staan bij wat er zo leuk is aan zwanger zijn. En dan bedoel ik niet ongelimiteerd kerstkransjes eten, maar wel hoe enorm gezellig het eigenlijk is als je baby je wakker schopt (en je terstond een maagzuuraanval bezorgt, maar dat terzijde). Want zwanger zijn is – kwalen en ongemakken daar gelaten – gewoon echt heel leuk. En wel hierom.

Lees ook: Dit zijn de dingen die alleen zwangere vrouwen doen.

 1. De eerste weken waarin niemand het weet
  Het is soms moeilijk (lees: niet te doen) om je mond te houden, al was het maar omdat de blikken niet van de lucht zijn als jij de kerstborrel doorkomt op jus d’orange en je niet de volledige twaalf weken lang de antibiotica-kaart kunt uitspelen. En o ja, zo leuk is het allemaal niet als je je alleen maar ellendig voelt. Maar…die eerste weken waarin alleen jij en je man weten dat je zwanger bent, zorgen wel voor een speciaal soort verbondenheid die je tot nu toe niet had.
 1. Het moment dat je het vertelt
  Of je nu gaat voor de meest cheesy I Love Oma-beker of de mededeling gewoon op tafel gooit tijdens een etentje, het moment dat je aan je omgeving vertelt dat je zwanger bent ga je niet snel vergeten. En dan vooral: de reacties. Je doorgaans zo nuchtere vader die een traantje wegpinkt, maar ook je collega’s, vriendinnen, vage kennissen die helemaal ontroerd zijn. Vooral die ene van wie je het nooit had verwacht. Ja, zo leer je de mensen nog eens van een andere kant kennen.
 1. De echo’s
  Ook al denk je in het begin dat je niet gemaakt bent voor het bekijken van echo-beelden, zo langzaamaan komt er wat vorm in je kind. Bij de twintigwekenecho kun je je hart ophalen, want dan is het volstrekt oké om ‘mijn neus, duidelijk mijn neus’-conclusies te trekken. Toch leuk, zo’n sneak preview van je kind. En de geruststelling dat je baby het nog doet, is ook wel erg lekker aan echo’s.
 1. Voel ik al wat?
  Zenuwachtig google je op ‘wanneer baby voelen’ en als je de twintig weken nadert, kun je er geen moment meer níet aan denken. Was dit Het Eerste Schopje? Waarschijnlijk raak je eerst een keer of drieënvijftig volledig ontroerd door iets wat eigenlijk ordinaire darmactiviteiten zijn, maar dat maakt voor het gevoel dus gewoon niet uit.
 1. De Lambada
  En dan komt het moment dat je je niet meer hoeft af te vragen of dat ene, bijna niet te voelen beweginkje nou echt een schopje was. Want dan bedenkt je kind – dat zo’n beetje klem zit tussen allerlei botten en organen – dat het leuk is om drie keer per dag een soort eenpersoons polonaise te doen in je buik. En dat is ook leuk, want A. het voelt compleet bizar maar enorm geinig en B. je buik beweegt alle kanten op. Freaky, dat wel. Maar je zou er een elftal voor krijgen.
 1. Wat wordt het?
  Je hebt de r van zwanger nog niet uitgesproken, of het inzetten begint: jongen of meisje? Of je het nu wel of niet wilt weten, maakt voor de lol van het raden niks uit, de eerste tijd weet je het immers toch niet. Lekker spannend.
 1. Het grote verheugen
  Zit je net even in een oersaaie periode op je werk of heb je zo’n pestweek waarin alles tegenzit, dan heb je altijd nog De Datum om je op te verheugen. De grote stip aan de horizon, je verjaardag maar dan driehonderd keer leuker. O, en elke keer als je ergens een baby ziet, wordt dat grote verheugen nog een stukje groter.
 1. Shoppen
  Dat je urenlang op internet rondstruint, op zoek naar de schattigste dekentjes, kleinste boxpakjes, mini-sokjes, überlieve mutsjes en veel te dure omslagdoeken is uiteraard volkomen gelegitimeerd. En dat je op diverse sites winkelmandjes vult die je misschien niet eens afrekent ook. Reken je ze wel af, dan hoef je je daar uiteraard geen seconde schuldig over te voelen. Die baby moet immers ook wat aan, hè.
 1. Ben ik dat?
  De eerste paar keer blijf je geschokt staan als je langs een winkelruit loopt, kritisch vaststellend dat je kont gek genoeg procentueel harder is gegroeid dan je buik. Maar als die buik eenmaal een beetje vorm aanneemt, word je zomaar ineens overvallen door trots als je in het voorbijgaan je eigen spiegelbeeld ergens opvangt.
 1. Lekker boeiend
  Aangezien jij je nu bezighoudt met de grotere zaken des levens (de voortplanting, halló!), heb je geen tijd en energie meer over voor allerhande futiliteiten, zoals werkgezeik, familiegedoe of kleine relatie-ergernissen. Eén gedachte over je aanstaande baby en je relativeert alles gewoon weg, want je hebt wel wat leukers om je mee bezig te houden.
 1. Gezellig, hoor
  Of je nu op je werk bent, in de file, thuis, op een verlaten perron wachtend op een trein die niet meer gaat komen – je bent dus gewoon nooit alleen. Hoe gezellig is dat. Niet dat je er iets aan hebt op dat verlaten perron, maar echt, het voelt zo leuk.
 1. Altijd iets om over te praten
  Om een gespreksonderwerp zit je nooit verlegen, gezien je aanzienlijke pens. En ook zomaar, midden in de supermarkt, heb je ineens de leukste praatjes met vreemden. (Even los van de honderdvijftien keer per week dat je braaf oplepelt hoe lang je nog moet, wat het wordt, en dat je, ja hoor, gewoon blijft werken.)
 1. De gemene deler
  Je moeder, je zus, je vriendinnen, zelfs je oma – ineens deel je nog meer met ze dan eerst. En ook iets dat je alleen kunt begrijpen als je het zelf hebt meegemaakt. Het gevolg: allerlei diepere banden en nieuwe levels van verbinding enzo.
 1. Aftellen maar
  Het aftellen richting einde is eigenlijk ook gewoon een grote belevenis. Is dit een wee? Duurt het nog een dag, of drie weken? Zou het vannacht beginnen? Al geven we meteen toe: als de 4 in de week is, neemt de lol ook wel weer een beetje af. Maar dan nadert het moment dat de echte lol begint: de baby. En hoe leuk zwanger zijn ook is, daar kan het natuurlijk niet aan tippen.

Lees ook: De zoekgeschiedenis van een zwangere vrouw (in 21 Google invoerkreten).