20 Redenen waarom ik blij ben dat de zomer eindelijk voorbij is

24.09.2018 00:10

Pfff… de zomer. Baby’s die die de hele dag zand eten, kleuters die kwijtraken op het strand, vakanties die in het honderd lopen, gezeur om ijsjes, capriolen met zonnebrandcrème. Maar goed dat we er weer een paar maanden van af zijn. Lang leve de herfst!

Even voor de duidelijkheid: ik ben heus niet écht blij dat de zomer weer voorbij is. Ik ben dol op zomer. Maar ja, we zijn moeders en wat doe je als je moeder bent? Dan zie je overal het positieve van in. Want als het glas niet half vol is, dan is het half leeg en daar zit niemand op te wachten, zeker wij moeders niet. En daarom zeg ik: elk nadeel heb z’n voordeel. Dit zijn de 20 redenen waarom ik blij ben dat het weer herfst is.

 1. Geen muggen meer. Weet je hoeveel extra nachtrust dat oplevert? Gemiddeld een kwartier per nacht omdat je niet wakker wordt van de jeuk, en dan nog eens driekwartier per nacht omdat je kinderen niet wakker worden van de jeuk.
 2. Geen hittegolven meer. Overdag wel jammer, ’s nachts een zegen. Kan je zomaar weer een uur extra nachtrust opleveren, al is het maar omdat je niet drie keer per nacht naar de kinderkamer hoeft te lopen om te checken of je kinderen niet bezweken zijn aan een hittedelirium.
 3. Het is weer vroeg donker. En wat kun je dan heel overtuigend tegen je kroost zeggen? Dat het bedtijd is. Ook al is het pas halfzeven.
 4. Het wordt weer laat licht. En dan kan het zomaar zijn dat je kind zich verslaapt tot circa 6.25 uur ’s morgens.
 5. We hoeven niet meer naar het strand. Dat was ooit een heel bedroevend neveneffect van de herfst, maar nu we kinderen hebben stiekem een enorme opluchting.
 6. En niet meer op vakantie. Dus ook geen koffers inpakken en weer uitpakken, een logeeradres zoeken voor de hond, vlak voor vertrek een waterpokkenuitbraak of luizenplaag de kop in proberen te drukken, autoritten en vliegtuigtochten doorstaan, en bij thuiskomst honderd wassen draaien.
 7. Geen zwemluiers meer. Hartstikke handige dingen tot ze daadwerkelijk worden volgepoept.
 8. Geen gedoe meer met zonnebrandcrème als je de deur uit gaat. Waarna jij alsnog verbrandde omdat je er niet aan was toegekomen ook jezelf in te smeren.
 9. Geen gespeel meer in zandbakken en pierenbadjes. Kun je je kind gewoon weer eens ongewassen in bed leggen ’s avonds en dan naar beneden snellen en Netflix aanzetten. Speaking of:
 10. Weer schaamteloos Netflix kijken zonder je een rare zombie te voelen. Omdat buiten iedereen op terrasjes zit, maar jij dus niet, want er ligt een slapend kind boven en wat moet je anders doen?
 11. Met onbeperkt chocola erbij. Máánden duurt het nog voor je je weer druk hoeft te maken maken over je al dan niet bikiniproof lijf.
 12. En pepernoten. Anders liggen die maar voor niks in de winkel. Ik herhaal: voorlopig geen bikini’s.
 13. Dus ook geen benen meer scheren. Kun je weer heel hard al je frustraties eruit zingen onder de douche zonder dat dat een bloedende enkel oplevert.
 14. Stamppotten in plaats van salades. Schuift een stuk makkelijker naar binnen bij je dreumes.
 15. Schattige berenpakjes aan. Welk kind is nou niet om op te eten in een schattig berenpakje?
 16. Het bos in. Slaan met stokken, met eikels gooien, op een echte paddenstoel gaan zitten, in de plassen stampen – ik zeg: beter dan de Efteling.
 17. Bijna weer Sinterklaas. Wat is er leuker dan piepkleine cadeautjes in nog kleinere schoentjes te schuiven?
 18. Bijna weer Kerst. Goed voor superschattige foto’s van baby’s met kerstmutsen op en kleuters die de kerstboom slopen.
 19. Bijna weer lente. Kwestie van positief denken.
 20. Bijna weer zomer. Ha, heerlijk de zomer! Kunnen we weer lekker salades eten, naar het strand, op vakantie en ons druk maken om ons bikiniproof lijf.

Lees ook: 40 Kleine tegenslagen in het leven van een moeder.