9 Dingen die je als hoogzwangere liever niet wilt horen – hoe goed ze ook bedoeld zijn

Annemieke wordt er compleet gestoord van. Maar ze weet ook wel dat de meeste opmerkingen heel lief bedoeld zijn. Dus komt ze gelijk met een passend alternatief voor wat je nu wél tegen een hoogzwangere vrouw moet zeggen. Lees en leer beste mensen, lees en leer.

“Die zware tassen mag je helemaal niet meer tillen; dat schaadt zowel de gezondheid van de baby als die van jezelf.”
Daar heb je vast helemaal gelijk in. Maar iemand moet toch die boodschappen doen. En ik heb nog steeds geen persoonlijke butler en/of lakei, wil niet voor ieder wissewasje vrienden of familie inschakelen, en heb ook geen zin vandaag dertig keer op en neer naar de supermarkt te lopen.
Zeg liever: “Geef mij die tassen maar, ik draag ze wel even voor je naar de auto.”

“Hier is een grote freelance klus die binnen tien dagen af moet. Maar dat gaat precies lukken, want je bent pas over elf dagen uitgerekend toch?”
Uh, ja. Ik zie het maar als een compliment – de beste man (ja, natuurlijk kwam deze van een man) denkt vast dat doordat ik zelf altijd punctueel ben met deadlines, mijn baby ook precies op de uitgerekende datum ter wereld komt. En niet misschien een week te vroeg. Helaas vergeet ‘ie dat er zoiets bestaat als zwangerschapsverlof. Zelfs voor een freelancer die niet officieel verlof krijgt.
Zeg liever: “Mocht je je toevallig te pletter vervelen en wat vooruit willen werken, ga vooral je gang. Zo niet, dan komt het volgend jaar wel weer. Of als baby op de kleuterschool zit. Is ook goed. Geen haast.”

“Mijn bevalling…”
NEE. ROT OP EN HOU JE MOND. Of het nu een horrorverhaal is, of hoe briljant jij wel niet die baby uitgepoept hebt zonder een centje pijn, ik wil het niet weten. Echt niet.
Zeg liever: niets.

“Hoe kún je met de hond gaan wandelen nu de baby ieder moment kan komen? In je ééntje. Op de hei nog wel. Heb je wel je mobieltje mee voor het geval dat?”
Lief dat je je zorgen maakt, maar wat moet ik anders doen? Thuis zitten en wachten tot de baby eindelijk komt? Lijkt me een heel goed idee, NOT. Honden hebben beweging nodig, iedere dag opnieuw.
Zeg liever: “Leuke hond!”

“Geniet er nog maar even van. Dadelijk slaap je nooit meer.”
GENIETEN WAARVAN??! Zwanger zijn is niet genieten. Ik probéér ook te slapen, maar dat lukt niet met die buik. En ik word nu al gestresst bij het idee dat ik nooit meer kan slapen dadelijk en die stress is al helemaal niet bevorderlijk voor mijn nachtrust.
Zeg liever: “Mocht je in de toekomst een babysitter nodig hebben dan weet je me te vinden hè?”

“Zoooo, wat ben je dik geworden hé. Komt de baby er al aan?”
Kijk eens tussen mijn benen. Zie jij daar een hoofdje verschijnen? Nee? Nou, dan zal de baby er nog wel niet aan komen. En klote-opmerkingen over mijn figuur, daar kun je gewoon mee kappen. Ik weet zelf ook wel dat ik qua lichaam momenteel in het hangbuizwijnenhok van de kinderboerderij thuishoor.
Zeg liever: “Sterkte met de laatste loodjes van de zwangerschap!”

“Je gaat toch niet een slaapzak kopen van katoen-polyester mix??! Met een applicatie van plastic erop?! Alles wat met een baby in aanraking komt moet van ecologisch bamboe zijn hoor, dat is veel beter. En een deken van pure schaapswol is een echte must.”
Heel leuk dat je een expert bent op het gebied van babybenodigdheden. Maar zullen we mij even lekker zelf laten bepalen wat ik mijn kind straks aandoe en waar ik het inwikkel? Ja? Lijkt me een strak plan.
Zeg liever:
“Ik wil je dadelijk graag een kraamcadeau geven waar je écht wat aan hebt. Is er nog iets wat je nodig hebt?”

“Maar ook na de geboorte mag je helemaal geen alcohol drinken hoor. Want dat komt via de borstvoeding in de baby terecht en dat is hartstikke slecht.”
Bedankt voor je goedbedoelde advies. Jammer alleen dat je A) blijkbaar al voor me besloten hebt dat ik borstvoeding ga geven, B) blijkbaar niet weet dat een glas alcohol binnen twee tot drie uur geheel uit je bloed en melk verdwenen is, en  C) je bemoeit met dingen die je geen fuck aangaan.
Zeg liever: “Laat maar weten wanneer we weer gezellig samen een wijntje kunnen doen!”

“Het kan nog wel twee weken duren hoor. En dan moet je ingeleid worden. En dat gebeurde mijn vriendin en dat was vreselijk…”
40 plus 2 is inderdaad 42. Dank je, ik kan ook rekenen. Denk je dat ik niet iedere dag twintig keer aan mijn baby vraag of ze er alsjeblieft uit wil komen?
Zeg liever: “Ik hoor het graag wanneer de baby er is!”

Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K. (die blij is met het onverwachte nieuws)  en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.

Lees ook: Wat je ECHT kunt verwachten tijdens je zwangerschap – in drie trimesters

Geschreven door
More from Annemieke

Annemieke heeft het perfecte voorbehoedsmiddel gevonden! (of toch niet)

Bij de lactatie amenorroe methode (LAM) wordt volledige borstvoeding geven als anticonceptie...
Lees verder