8 Belangrijke etiquetteregels voor een ongeboren baby

06.12.2018 05:00
8 etiquetteregels voor de ongeboren baby

Het wordt nu toch echt krap in Annemieke’s buik. Dus of de baby zich even aan deze paar regels wilt houden aub. Is niet teveel gevraagd, toch?

1. ‘s Nachts wordt geslapen
Ik snap het, je moet af en toe even uitkuren, fair enough. Maar doe dat tussen 8 en 22 uur, OK? Niet als ik zelf de hele dag druk in de weer geweest ben en me eindelijk in een semi-comfortabele positie tussen acht kussens op het bed uitgestrekt heb in de hoop een paar uur slaap te krijgen. Deze regel is trouwens ook handig voor als je dadelijk geboren bent. Onthouden dus. ’s Nachts slapen, overdag actief zijn.

2. Blijf in beweging
Geen zin in sport? Kan ik inkomen. Soms gaat er nou eenmaal niets boven een hele dag lui bankhangen. Maar doe toch maar niet. Het is niet dat het je niet gegund is om te chillen hoor. Het is ook niet dat ik die maagzuur-opwekkende trappen (zie punt 3) mis. Het is meer dat ik me doodongerust maak als ik 12 uur lang geen spoor van babybeweging voel.

3. Geen maagzuur-opwekkende trappen net voor het eten
De beste tijd voor maagzuur-opwekkende trappen is niet tijdens het driegangen diner ter ere van het komende kleinkind bij mijn schoonouders. Vooral niet als schoonmama de hele middag in de keuken heeft gestaan om iets klaar te maken waarvan de geur alleen al voor kotsneigingen zorgt. Brandend maagzuur en zure oprispingen zijn nooit leuk, maar als je ze toch wilt veroorzaken, doe het dan bij voorkeur tijdens een doodsaai verjaardagspartijtje, dan heb ik een goed excuus eerder te vertrekken. Thanks.

4. Niet dwarsliggen
Zowel figuurlijk als letterlijk deze. Hoofdje naar beneden, beentjes naar boven, OK? En waag het niet in week 37 een poging te doen om te draaien zodat ik bij de controle-echo een crisis krijg.

5. Mijn blaas is geen springkussen 
Springkussens zijn hartstikke leuk. En later, als je een jaar of drie bent, zal ik je ook met alle liefde en plezier meenemen naar het allergrootste springkussenparadijs dat er te vinden is. Tot die tijd zul je echter even moeten wachten. Geduld hebben dus. Niet zelf op zoek gaan naar een vervangend springkussen in de vorm van mijn blaas.

6. Niet verstoppen
Je vader wilt je ook voelen. Het is niet aardig mij een rotschop te verkopen en je dan gedeisd te houden zodra hij zijn hand op mijn buik legt. Dat maakt hem verdrietig. Ook opa en oma worden erg droevig als ze helemaal geen enkel teken van leven van je kunnen voelen. (Niet handig baby; opa en oma gaan je verwennen met snoep en ijs als K. en ik je biologische wortelpuree proberen te voeren – die mensen moet je echt te vriend houden).

7. Een valse start is niet grappig
Belletje lellen doe je maar als je een puber bent. Het spelletje ‘Zijn dit mijn vliezen die breken, is het de slijmprop, heb ik in mijn broek geplast (stop nou eindelijk eens met springen, zie punt 4) of is het gewoon heel veel afscheiding door die klote-schimmelinfectie?’ is niet leuk. Voor jou misschien wel, maar voor mij echt niet. Kappen hiermee.

8. Is het vruchtwater op? Vertrek
Ja, het wordt krap daarbinnen, kan ik ook niets aan doen. Maar als het vruchtwater bijna op is en de placenta nauwelijks nog voeding biedt, vertrek dan gewoon. Door mijn vagina – probeer jezelf niet door die buikwand naar buiten toe te duwen. En blijf al helemaal niet zitten tot week 42 wanneer je 4 kilo weegt want dat gaat niet passen. Kom gewoon, ’t is best leuk hier.

Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K. (die blij is met het onverwachte nieuws)  en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.

Lees ook: 17 dingen die je niet moet zeggen tegen iemand die 41 weken zwanger is