6 dingen die je kunt doen tegen die hinderlijke zwangerschapsdementie

15.12.2017 05:00

Tanja is nogal sloom en onscherp sinds ze zwanger is. Zwangerschapsdementie. Het hoort erbij. Schijnt. Maar chill is het niet, zeker niet als je normaal gesproken nogal een control freak bent. Maar met deze 6 tips sla je je er met gemak doorheen. Denkt Tanja. Ehm wat zei ze ook alweer? Oh ja. Tips. Komen ze!

Lees ook: 8 dingen die niemand je vertelt over de eerste 12 weken zwangerschap.

Het is niet te doen. Normaal ben ik best scherp, ken ik mijn agenda en die van Mark uit m’n hoofd, kan ik bergen werk verzetten en is de chaos van alledag eigenlijk prima georganiseerd. Maar sinds ik zwanger ben, gaan dingen nogal… sloom.

Ik vergeet opeens de meest simpele dingen. Zo was ik opeens twee ovenpizza’s kwijt, die ik terug vond in mijn fietsbak. En ook moest ik laatst voor dinertje bij ons thuis flink veel boodschappen doen en besloot op de fiets naar de supermarkt te gaan. Toen ik sjouwend met twee enorme tassen, een sixpack bier en een bos bloemen onder m’n arm geklemd naar huis was gewandeld en puffend mijn sleutels zocht voor de deur, viel het kwartje pas. M’n fiets stond nog voor de winkel…

En dat zijn slechts twee voorbeelden van talloze. Te pas en te onpas vertel ik halve verhalen, vergeet ik wat ik ook alweer ging doen als ik een kamer inloop of fiets ik een verkeerde route. Om over mijn werktempo en -scherpte maar te zwijgen. Hoort er allemaal bij. Schijnt. Mijn verloskundige vertelde over een advocate die rond de 20 weken aangaf dat mensen haar echt geen belangrijke zaken meer moesten geven, omdat ze gewoon dingen over het hoofd zag.

Ik ergerde me er eerst extreem aan, maar je kunt weinig anders dan je er aan overgeven. Deze 6 dingen helpen misschien een beetje.

 1. Terug naar de geschreven to do-list.
  Normaal heb ik in Todoist een heel mooi systeem om al mijn taken bij te houden op m’n telefoon, maar op de een of andere manier vind ik het lastig om daar nu consequent in te zijn en daardoor vergeet ik dingen. Terug naar old skool opschrijven en doorstrepen dus.
 2. Calculeer het in.
  Als je weet dat je wat trager bent, is het voor iedereen chiller als je ergens de tijd voor neemt. Probeer niet je oude tempo te evenaren, maar bereken extra fietstijd, extra checktijd voor werk dat je moet aanleveren of extra tijd om boodschappen te doen. Voorkomt een hoop stress.
 3. Benoem het van tevoren.
  Laat je collega’s, partner, vrienden, familie weten dat je even niet de allerscherpste bent. Scheelt jou een hoop zweet en dan weten zij dat ze af en toe moeten bijspringen of je het voordeel van de twijfel moeten geven.
 4. Maak er een grap van.
  Want eigenlijk is het natuurlijk gewoon hilarisch dat je je opeens als bejaarde door het leven begeeft. Onthoud dat het tijdelijk is en dat je er vrij weinig aan kunt veranderen. Beste is om maar gewoon hartelijk te lachen om je f*ck ups.
 5. Slaap!
  Die vergeetachtigheid kan, naast die verdomde zwangerschapshormonen, trouwens wel komen door vermoeidheid. Sowieso als je moe bent of brak, kun je lastiger op woorden komen, vergeet je dingen vergeet of werk je traag, toch? Dutjes tussendoor en vroeg je nest in doen wonderen.
 6. Let it goooo…
  Want eerlijk, je doet er niks aan. Beter geef je er dus maar gewoon aan toe. Je vergeet dingen en je bent iets minder scherp. That’s all. Een goed excuus om jezelf vooral niet teveel te pushen, je regelmatig lekker op de bank te nestelen met een dekentje en zoveel mogelijk rust te pakken, toch? Je lijf en je brein vragen erom.

Lees ook: 12 tekenen dat je last hebt van een moederbrein