60 x wat je niet mag eten tijdens je zwangerschap (Doe niet zo hysterisch!)

09.09.2014 05:00

Joy is 27 weken zwanger. Natuurlijk blijft ze van de alcohol en rauwe eieren af. Maar de lijst met dingen die ze opeens niet mag is bizar lang. Wie verzint dit allemaal…?

Op het moment dat ik wist dat ik zwanger was raakte ik helemaal in paniek! De zwangerschap was wel gewenst, maar Ik stond 3 nachten daarvoor nog in de Bubbels op het Leidseplein in Amsterdam shotjes te doen. Om eerlijk te zijn heb ik die avond ook een glas wijn gedronken en 2 wodka lime’s gedronken.

Met tranen in mijn ogen belde ik daarom mijn huisarts. Ik had grote behoefte om gerust gesteld te worden. Hij kon mij natuurlijk vertellen dat veel vrouwen in de eerste weken van hun zwangerschap alcohol drinken zonder dat ze weten dat zij zwanger zijn. Dat het meestal niet erg is en dat ze allemaal kerngezonde baby’s hebben gekregen. Toch koos deze arts ervoor te zeggen dat ik vanzelf wel merk of ik een miskraam krijg of niet.

Een miskraam?! En ik voelde mij al zo ongelofelijk schuldig! De eerste weken waren daarom ook best stressvol.

Omdat ik niet nog een grove fout wilde maken, ging ik meteen op internet kijken welke producten ik nog meer niet mocht eten. De lijst die ik daar aantrof is echt bizar lang:

Koffie

Cola

Thee

Energiedrankjes

Zelf gemaakte ijs

Chocolademousse

Crème brulée

Tiramisu

Stroopwafels

Appeltaart

Spiegelei

Zacht gekookt ei

Filet Americain

Rosbief

Tartaar

Ossenworst

Biefstuk die niet doorbakken is

Gerookte zalm

Makreel

Roofvissen

Tonijn

Zwaardvis

Haai

Snoekbaars

Niet meer dan 2 keer per week vette vis eten

Paling uit Nederlandse rivieren

Camembert

Huisgemaakte mayonaise

Brie

Pittig eten

Rauwkostsalades

Pâté

Hausmacher

Smeerleverworst

Leverkaas

Drop

Venkel

Fenegriek

Anijs

Nieszaad

Moederkruid

Salie

Senna

Rabarber

Gember

Meidoorn

Dong Quai

Efedra

Aloë

Sassafras

Kaya Kaya

Absintalsem

Komkommerkruid

Hoefblad

Smeerwortel

Boerenwormkruid

Alcohol

Cesar salade saus

Kaneel

Mam, wat zou jij doen?
Na 3 weken werd ik helemaal gek. Het leek alsof ik niks meer kon eten. Toen ik dit aan mijn moeder vertelde zei ze kort maar krachtig: “Kind, doe niet zo hysterisch! In mijn tijd mochten we alles eten en jij bent in mijn ogen goed gelukt’.”

Nou, dankjewel mamsie ;)

Nu houd ik me nog alleen af van rauwe vis, eieren, vlees en alcohol. En de voor de rest geniet ik lekker van mijn eten.

En jullie?

 

PS…
Me-to-we is genomineerd voor de Dutch Mom Blog Awards. De uitreiking is al bijna: tot 11 september kun je op ons stemmen.
We willen heel graag deze prijs winnen zodat we nog meer leuke berichten voor jullie kunnen maken.
STEM HIER OP ONS!
https://www.mamaevent.nl/over-het-100-mama-event/stem-op-jouw-favoriete-mom-blog/

Foto: Thinkstock.