8 Dingen die niemand zegt tegen werkende vaders

30.09.2020 05:00

Werkende moeders krijgen nogal eens te maken met vooroordelen. Of ze worden geacht zich te verantwoorden voor het feit dat ze niet de hele dag bij hun kinderen zijn. Maar vaders horen deze dingen gek genoeg nooit:

LEES OOK: 25 Nuttige tips voor aanstaande en jonge vaders.

1. Ten eerste: de term ‘werkende vader’ bestaat eigenlijk niet. Het is namelijk een gegeven dat papa werkt. Iedereen vindt dat normaal. Iedereen vindt dat dat zo hoort. En niemand vindt dat zielig voor de kinderen. ‘Werkende vader’ is daarom een soort pleonasme, terwijl ‘werkende moeder’ bijna een contradictio in terminis is.

2. ‘Mis je je kinderen niet als je naar je werk gaat?’ Kennelijk maakt het ouderschap alleen voor moeders een belangrijk deel uit van hun identiteit. Voor vaders zijn kinderen een soort toevallige bijkomstigheid in hun leven. Dat een vader misschien ook wel veel liever bij zijn kinderen is dan op kantoor, komt bij niemand op. Hij zet zijn vaderschap blijkbaar gewoon een paar uur per dag even uit.

3. ‘Je hebt toch geen kinderen gekregen om ze door iemand anders op te laten voeden?’ Vaders zijn er namelijk blijkbaar niet voor de opvoeding, dus dan maakt het ook niet uit dat ze er een deel van de dag niet zijn. Zolang ze dat vlees op zondag maar komen snijden voldoen ze aan de eisen voor het vaderschap.

4. ‘Heb je nog wel tijd voor jezelf?’ Die vraag is voor werkende vaders namelijk niet relevant, omdat ze veel minder uren maken dan werkende moeders. Als papa klaar is met werken kan-ie namelijk lekker thuis komen en daar met z’n voeten omhoog op de bank gaan zitten met de iPad, terwijl mama na het werk ook nog het huishouden moet doen en de kinderen in leven moet zien te houden.

5. ‘Vind je het niet erg dat je van alles mist?’ Ja, dat vinden vaders dus wel erg. Maar liefst 48 procent van de vaders betreurt het dat ze zo weinig tijd met hun kinderen kunnen doorbrengen. Net zoals werkende moeders dat moeilijk vinden dus. Die eerste stapjes vindt papa namelijk ook supercool om te zien, hoor. Maar op de een of andere manier denken we dat voor hem een filmpje via WhatsApp ook wel genoeg is.

6. ‘Je hebt je prioriteiten gewoon verkeerd gesteld’. Werkende moeders krijgen constant het verwijt dat ze andere dingen verkiezen boven hun kinderen. Dat ze liever een luxe leven willen leiden dan bij hun kinderen te zijn. Maar vaders kunnen zonder problemen 80 uur per week werken en dat heeft dan opeens niks met luxe te maken. De realiteit is dat de meeste mensen zich niet over de kop werken voor hun lol, of omdat ze zo graag weg zijn van hun kinderen. De meeste mensen werken hard omdat ze geld moeten verdienen. Voor hun gezin dus. En ja, ook hij vindt zijn kroost belangrijker dan een dikke auto voor de deur. Maar die kroost moet wel eten.

7. ‘Je kunt best minder werken, want je hebt het ook het inkomen van je vrouw nog’. Helaas is het nog steeds zo dat vrouwen significant minder verdienen dan mannen. De meeste gezinnen zijn dus afhankelijk van het inkomen van de man. Dat zet hem nogal voor het blok. Want minder werken, betekent meestal ook fors minder geld op de bank iedere maand. Daarnaast wordt een man in de maatschappij meestentijds nog steeds geacht de kostwinner te zijn. De sociale druk om fulltime te werken is voor mannen vaak hoog. Waar vrouwen vaak inderdaad op hun man zouden kunnen leunen, heeft een man dat privilege andersom vaak niet. Terwijl ze dat misschien best wel zouden willen.

8. ‘We gingen ervan uit dat je die promotie/baan niet wilde, aangezien je jonge kinderen hebt’.
Vrouwen worden maar al te vaak overgeslagen als het gaat om kansen op de werkvloer omdat de werkgever er automatisch vanuit gaat dat ze er toch geen interesse in of tijd voor hebben omdat ze moeders zijn. Mannen daarentegen worden zelden genegeerd omdat ze toevallig vaders zijn. Zij hoeven namelijk niet te kiezen tussen het vaderschap en een carrière, maar een vrouw kan slechts een van de twee hebben.

Een vader is net zo goed een ouder als een moeder. Met dezelfde gevoelens en capaciteiten. Misschien is het dus tijd dat we mannen en vrouwen die kinderen hebben gaan behandelen als ouders en niet als vaders of moeders. Want echt, zoveel verschil is er gewoon niet.

LEES OOK: 10 Handige dingen die moeders kunnen (en vaders niet)