Waarom ook jij je baby op je linkerheup draagt

18.01.2017 09:30

Als jij je baby op je heup hijst, sta je er dan weleens bij stil aan welke kant je je kind eigenlijk draagt? De kans namelijk groot dat dat de linkerkant is. De meeste moeders dragen hun kinderen namelijk links. En dat is niet toevallig…

Heel lang werd aangenomen dat de meeste vrouwen hun kinderen meestal links van hun lichaam vasthouden, voeden en op hun linkerheup dragen omdat ze dan hun rechterhand vrij hebben om andere dingen mee te doen. Verreweg de meeste mensen zijn namelijk rechtshandig, dus dat leek een logische verklaring. Nu blijkt echter dat er een hele andere reden is dat maar liefst 85 procent van de moeders hun linker boven hun rechterkant verkiest om hun baby’s tegenaan te houden. Sterker nog, zelfs kleine meisjes planten hun babypoppen al meestal automatisch op hun linkerheup, als minimoedertjes in de dop. Waarom? Omdat onze hersenen ons dat vertellen.

Bekijk ook: Blousjes waar je geen vlekken op ziet.

De rechterkant van ons brein correspondeert namelijk met de linkerkant van ons lichaam. Gebeurt er iets aan die kant van ons lijf, dan zendt dat signalen richting onze rechterhersenhelft. En laat dat nou precies de kant in ons hoofd zijn die sociale signalen vertaalt en ons in staat stelt om emotionele verbintenissen aan te gaan. Door onze baby’s links van ons lichaam te houden helpen we ons brein met het smeden van de onbreekbare band tussen moeder en kind. En niet alleen moeders hebben een linkse voorkeur, ook onze kinderen zélf bevinden zich het liefst links van ons. Aan die kant zitten ze namelijk dichter bij ons hart, wat een kalmerend effect heeft op een baby. En ook bij dieren werkt het zo. Let maar eens op bij beesten die kleintjes hebben, of het nou je eigen huiskat is, of een walvis op televisie: de jonkies zijn meestal te vinden aan de linkerkant van hun moeder. Ja, Moeder Natuur heeft slimme trucjes!

Behoor jij toch tot de relatieve minderheid die haar kind op haar rechterheup zet? Dan zou het kunnen dat je misschien wat angstiger bent aangelegd en meer onzekerheden hebt als ouder. Dat blijkt althans uit onderzoek. Of het waar is, geen idee, maar een grappig weetje is het wel. Maar geen paniek, je bent echt niet gelijk een freak of nature. Er zijn tenslotte geen gemiddelden zonder uitzonderingen en het betekent ook niet dat je dus een minder hechte band met je kind hebt. Want linksom of rechtsom, iedere moeder draagt haar kind op handen.

Lees ook: Hoe Vala vier maanden na haar bevalling bijna kaal werd.