Afkoppelen, borsten, clusteren… Dit is het grote borstvoedings-ABC

09.05.2019 05:00
Afkoppelen, borsten, clusteren... Dit is het grote borstvoedings-ABC

Clusteren? Hongersignalen? Melkblaren? Allemaal nieuwe woorden voor Annemieke toen ze met borstvoeding geven begon. Ter lering ende vermaak hier haar borstvoedings-ABC.

A. Aanleggen & afkoppelen

Klinkt als dingen die je met een boot of aanhangwagen doet, maar is eigenlijk niets anders dan je baby laten drinken (aanleggen) en daarna weer van je tepel halen (afkoppelen). Op de juiste manier aanleggen kan in het begin nogal een gedoe zijn – ga niet zelf liggen rondkloten, maar vraag gelijk om hulp van de verloskundige, verpleger, kraamzorg, lactatiedeskundige of andere profi. Bij afkoppelen is het van essentieel belang dat je het vacuüm verbreekt door eerst je pink in de baby’s mondhoek te duwen. Geen zorgen, dit vergeet je maar één keer.

B. Borsten

Pre-baby: objecten van vrouwelijkheid en begeerte, mooi verpakt in een kanten push-up.
Post-baby: voedselopslag.

C. Clusteren

Ook wel mama-tanken genoemd. Dat je letterlijk de hele avond met onblote borst op de bank ligt met baby tegen je aan geplakt. Ideaal voor Netflix. Maak misgebruik van een clusterende baby en laat je door je vent de afstandsbediening brengen. Uiteraard mag meneer ook koken, serveren en afwassen. Jij kan immers niet opstaan want de baby wil drinken.

D. Discussie

Ga je sowieso krijgen. Want of je voedt te lang, of juist niet lang genoeg, of te vaak, of juist niet vaak genoeg, of te openbaar, of juist niet zichtbaar genoeg, of te laat, of juist te vroeg, of in de verkeerde houding. En je baby heeft honger, hoor je dat dan niet?! Advies: fuck al het advies en doe lekker waar jij en je baby zelf zin in hebben.

E. Etenstijd

Pre-baby: het tijdstip waarop je eet.
Post-baby: het tijdstip waarop andere mensen eten en jij met baby aan je borst aan tafel zit en probeert met één hand die vork spinazie naar je mond te brengen. Uiteraard mislukt dit en valt de groene prut op je baby’s hoofd. Tip: wacht tot je eten afgekoeld is.

F. Flesvoeding

Alternatief voor borstvoeding. Schijnt nogal een gedoe met verwarmen en steriliseren te zijn, maar heeft als voordeel dat de papa de nachtvoeding (zie N) kan doen.

G. Gewicht

Gaat sneller terug naar het niveau van voor de zwangerschap doordat je borstvoeding geeft. Zegt iedereen. Geloof ze niet want het is een dikke vette leugen. Ja, je verbrandt gemiddeld 500 calorieën per dag doordat je moedermelk aanmaakt, maar bij mij zijn die zwangerschapskilo’s na 5 maanden nog steeds niet verdwenen. (Heeft waarschijnlijk te maken met dat ik door al dat borstvoeding geven permanent honger heb en alles vreet wat los en vast zit).

H. Hongersignaal

Je baby’s manier om te zeggen dat ‘ie NU METEEN wil drinken. Hongersignalen verschillen per baby, en zijn o.a.: sabbelen op vingers, tong uitsteken, zoeken, lipjes tuiten, vuistjes ballen, hoofdje draaien, armen en benen bewegen. Dit kan echter ook op iets heel anders (vermoeidheid/willen spelen/behoefte aan knuffelen) duiden, dus bij twijfel gewoon gelijk die tepel erin douwen. Niet reageren op een hongersignaal leidt namelijk tot huilen en dat wil je niet.

I. Ideaalbeeld

Dat borstvoedingsplaatje dat je vooraf in je hoofd had: als gelukzalige nieuwe moeder zit je in een zijden badjas in een design schommelstoel met je baby tevreden sabbelend aan je borst en easy listening jazz op de achtergrond. (Zoals je op Instagram ziet zegmaar, met hashtags als #pijnloos #vanzelfsprekend #zen #natuurlijkhetbestevoormijnbaby #Madonnawithchild). Helaas heeft het ideaalbeeld in de meeste gevallen bar weinig te maken met de realiteit.

J. Janken

Normaal: iets dat je doet wanneer je verdrietig bent of pijn hebt.
Tijdens de zwangerschap: iets dat je doet wanneer je een reclame met puppies op TV ziet en/of wanneer het chocoladeijs uitverkocht is.
Tijdens de kraamweken: iets dat je doet iedere keer wanneer je baby aanhapt.

K. Kolven

Dat je à la Bertha de Koe je uiers tieten aan zo’n kolfapparaat hangt om er melk uit te halen. Schijnt heel handig te zijn wanneer je weer naar kantoor moet of een nachtje door wilt slapen.

L. Lanolinezalf

De redding van iedere nieuwe moeder. Helpt tegen pijnlijke tepels en die ga je 100% zeker krijgen. Stuur je vent naar de apotheek en smeren maar.

M. Melkblaar

Een wit met vocht gevuld blaasje op je tepel dat echt fokking veel pijn doet. Wordt meestal veroorzaakt door wrijving (lees: omdat je te lui bent iedere avond met behulp van een voedingskussen een ergonomisch verantwoorde borstvoedingshouding aan te nemen met ideale aanlegpositie, hang je op de bank terwijl je baby aan de tepel hangt). Een melkblaar kan leiden tot verstopt melkkanaaltje of zelfs tot borstontsteking, dus doe er wat aan.

N. Nachtvoeding

De reden voor die wallen onder je ogen. De meeste baby’s hebben de eerste 180 dagen van hun leven ook ‘s nachts honger. Om de Belastingdienst-slogan aan te halen: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Zorg er daarom minimaal voor dat je man eventuele luiers verschoont, een nieuw zoogcompres (zie Z) klaarlegt en de baby van wieg naar bed verplaatst en weer terug. Of neem gewoon je baby bij je in bed, is superhandig voor de nachtvoeding. Slaapt alleen zwaar klote.

O. Ontsteking

Wanneer je 40°C koorts hebt, je zwaar kut voelt en er vuurrode strepen op je borsten zitten. En dat je antibiotica tegen borstontsteking voorgeschreven krijgt die je eigenlijk niet wilt nemen (want: de baby!) maar dat je dat op dringend advies van de huisarts toch maar wel doet. Andere borstvoedingsgerelateerde problemen zijn o.a.: verstopte melkkliertjes, melkblaar (zie M), pijn, stuwing, tepelkloven, overproductie, onderproductie en spruw. Leuk joh, borstvoeding.

P. Pornotieten

Die krijg je op dag 3 na de geboorte, wanneer je borsten minimaal twee cupmaten opzwellen. Klinkt leuk, is het niet. Door de stuwing voelt het alsof je tieten op ontploffen staan. Mocht je man eraan willen komen, gewoon slaan.

Q. Quatsch

Dat je niet zwanger kunt worden zolang je nog borstvoeding geeft. Dat is namelijk onzin. Wil je seks zonder kans op broertje of zusje voor de kleine? Gebruik een voorbehoedsmiddel. De enige manier waarop borstvoeding tegen zwangerschap kan beschermen is als je de Lactatie-Amenorroe methode toepast: volledig voeden op verzoek, waarbij er niet meer dan vier (overdag) en vijf uur (’s nachts) tussen de voedingen zit, zonder af te kolven of bij te voeden. Werkt alleen de eerste zes maanden als je nog niet ongesteld geworden bent, voor 98-99%.

R. Regeldagje

Pre-baby: zeer productieve dag waarop je al je to do lijstjes afwerkt.
Post-baby: dag waarop je geen fuck gedaan krijgt omdat je baby ieder uur wilt drinken.

S. Speen

Fake-tepel van plastic. Geeft geen melk, maar bevredigt wel de zuigbehoefte. Heel handig als je je echte tepels heel wilt houden.

T. Toeschietreflex

Dat je ergens in de omtrek van 14km een baby hoort huilen en dan spontaan melk begint te geven. Gebeurt gegarandeerd wanneer het absoluut niet uitkomt (denk: op een verjaardagsfeestje/tijdens een sollicitatiegesprek/op bezoek bij je schoonouders). De schuldige: het hormoon oxytocine, dat de moedermelk vanuit de melkkliertjes richting de tepel stuwt.

U. Uitgaan

Iets dat onmogelijk geworden is sinds je aan borstvoeding op verzoek (zie V) doet. Of je moet de baby meenemen de kroeg in.

V. Voeden op verzoek

U vraagt, wij leveren. Zo gaat borstvoeding op verzoek. Iedere keer dat de baby honger heeft (zie (H) van hongersignaal) of gewoon wanneer je borsten zo vol zitten dat ze pijn doen, leg je je kind aan. Heel handig want dan hoef je geen schema met voedingstijden bij te houden. Speel je borstvoedingslokatie-bingo en heb je een hongerige baby, dan garandeert voeden op verzoek tevens dat je na een maandje de parkeerplaats van de supermarkt, het strand, de treincoupé en het park van je kaart kan strepen.

W. Wisselvoeden

Zorgen dat je baby het heen en weer krijgt door tijdens een en dezelfde voeding meerdere malen van borst te wisselen. Links, rechts, links, rechts, etc. Wisselvoeden werkt productieverhogend en is het tegenovergestelde van blokvoeden, waarbij je gedurende een blok van drie of vier uur steeds dezelfde borst aanbiedt. Je baby zal het overigens worst zijn welke borst ‘ie krijgt, zolang er maar melk uitkomt.

X. X-factor

You’ve got it girl! Hoewel je zelf denkt dat je door al die borstvoeding veranderd bent in een koe met hangtieten, heb je in de ogen van je partner waarschijnlijk juist de X-factor. Aantrekkingskracht, uitstraling en succes ja, want jij houdt jullie baby in leven met wat er uit je tieten komt. Applaus voor jezelf!

Y. Yoghurt

Pre-baby: ontbijt.
Post-baby: goedje dat je in de kraamweek op je pijnlijke borsten smeert in de hoop dat die klote-stuwing eindelijk wat minder wordt. Net als kwark en gekneusde koolbladeren. (Vergeet niet de yoghurt/kwark/kool weer af te spoelen voordat je de baby te drinken geeft).

Z. Zoogcompressen

Twee rondjes die groter zijn dan je tepel, maar kleiner dan je borsten en waarvan er altijd eentje net wat lager zit dan de ander: geen gezicht onder een strak topje. Zoogcompressen zijn bedoeld om lekken te voorkomen en komen in een weggooi en wasbare variant. Je doet ze in je voedingsBH, een praktische en meestal erg lelijke BH met handige klipjes zodat je met één hand je tiet tevoorschijn kan halen en je baby kan aanleggen (zie A).

Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K., baby Zoë en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.

Lees ook: Herkenbaar: borstvoedingstruggles in beeld