Ai! 9x onverwachte kosten die je over ’t hoofd ziet als je zwanger bent

03.11.2017 05:00

Waarschijnlijk weet je ongeveer wat een wieg (mét Aerosleep-matras), een commode en een kinderwagen moeten kosten (of je bent net bekomen van de schrik). Nou, maak je borst maar weer nat|: het blijft niet bij die kinderkamer, een Tummy Tub en leuke pakjes. Had je deze kosten al meegenomen in je babybudget? Tanja niet. Oeps.

LEES OOK: 14 dingen die je nog niet wist over zwanger zijn (en die je zeker zullen verbazen)

  1. Een halve nieuwe garderobe aan zwangerschapskleding. Reken er maar op dat je ergens rond week 12 een nieuwe beha én een nieuwe broek nodig gaat hebben. Misschien wel meteen twee. Ook kanten stringetjes zitten niet meer zo lekker op den duur en een zwangerschapspanty blijkt toch best handig. Bovendien: hoe langer zwanger, hoe groter die buik, hoe meer kans op uitrekgevaar van je mooie shirtjes en truien. Dus ook daar moet vervanging voor komen. En wat dacht je van je getailleerde jas? Gaat die nog dicht met die dikke buik? Niet goedkoop hoor, zo’n halve nieuwe garderobe.
  2. De combinatietest of NIPT. Hoewel veel mensen het steeds meer vanzelfsprekend vinden om te testen op het down-, edwards- en patausyndroom, met welke reden dan ook, weet niet iedereen dat er ook kosten aan verbonden zijn. Beide testen worden niet vergoed door je zorgverzekering. Kosten: 160 euro voor de combinatietest of 175 euro voor de NIPT.
  3. Toch maar wel een pretecho (ja, toch wel leuk, hè?). Twee echo’s tijdens je zwangerschap vallen binnen je verzekering, de termijnecho en de 20-wekenecho. Iedereen die daarvoor of daarna nog wat wil zien, moet z’n portemonnee trekken. En bij veel stellen gaat het tussendoor tóch kriebelen. Misschien kun je niet wachten tot de termijnecho, wil je al eerder het geslacht van je kindje weten, of wil je samen met de familie nog eens kijken. Kost je zo’n 40 à 50 euro per echo.
  4. Alles wat er (opeens) NU ECHT EENS opgeknapt moet worden in huis. Als er een baby op komst is, moet het nest helemaal in kannen en kruiken zijn. Plinten moeten gelegd, kozijnen vervangen, die bank uit je studententijd moet de deur uit en alle zooi die nu nog in babykamer ligt, moet ergens anders een plek krijgen. En is jullie matras eigenlijk wel goed voor je rug? En misschien toch leuk om nog iets moois te kopen voor aan die lege muur? Nesteldrang blijkt geen fabel, en ja, dat kost geld.
  5. Een samenlevingscontract. Wie netjes getrouwd is, heeft dit waarschijnlijk al dichtgetikt. Maar stellen die het op de minder traditionele manier doen, kiezen vaak voor een geregistreerd partnerschap als er een kindje komt. Net als trouwen, kost dat geld. Het kán gratis, op maandag- of dinsdagochtend, maar dat moet dan maar net uitkomen. Anders kost een ‘balie-huwelijk’ je zo’n 160 euro. Als je specifieke afspraken wil maken over erfenissen, verdeling van spullen en alimentatie (en meestal wil je dat), stel je samen met een notaris een samenlevingscontract op. Kosten daarvoor variëren van 200 – 600 euro.
  6. Je nieuwe yoga- of sportklasje. Fanatiek hardlopen of aan de apparaten hangen, gaat op een gegeven moment natuurlijk niet meer. Gelukkig zijn er allerlei leuke zwangerschapsyoga-klasjes of mommy to be-sportclubjes die ervoor zorgen dat je zo fit en soepel mogelijk op die bevalling afstevent. De kosten daarvoor lopen erg uiteen, maar reken maar op zo’n 125 euro voor een maandje of drie.
  7. Toch liever een ziekenhuisbevalling. Als je thuis bevalt, worden de kosten voor de verloskundige gedekt door je basisverzekering. Maar wie toch liever in het ziekenhuis wil bevallen, betaalt een eigen bijdrage voor het gebruik van verloskamer. Voor een ‘poliklinische bevalling in een geboortecentrum zonder medische indicatie’ is dat in 2017 een bedrag van 341,31 euro. Joe! Je kunt je hiervoor overigens wel aanvullend verzekeren.
  8. Het extra uurtarief van de kraamzorg. Hoewel kraamzorg voor een groot deel binnen de basisverzekering valt, betaal je ook hiervoor een wettelijke eigen bijdrage. Namelijk 4,30 euro per uur. Gemiddeld krijg je 49 uur kraamzorg, dus reken maar uit. Overigens kun je je ook hiervoor aanvullend verzekeren, maar de vraag is dan wat voordeliger is.
  9. Het aller origineelste geboortekaartje. Dit is helemaal afhankelijk van hoe fancy je ze wil maken én hoeveel je er wil versturen. Maar stiekem wil iedereen het leukste kaartje ever. Sommige mensen kiezen nog voor een extra insteekkaartje met info voor een kraamborrel, speciaal papier, glitters, tierelantijnen, of laten het zelfs speciaal ontwerpen. En met een beetje familie en sociale kring plus marge, zit je al gauw aan zo’n 80 à 100 kaartjes en daarvoor kunnen de kosten flink oplopen. Van zo’n 125 tot 300 euro. Oh, en vergeet de postzegels niet.

LEES OOK: Tweedehands babyspullen? Hier moet je voor oppassen!