Alle liefde naar de kinderen. En papa heeft het nakijken

17.06.2017 18:30
Alle liefde naar de kinderen. En papa heeft het nakijken

Intimiteit en seks als je (kleine) kinderen hebt. Dat is voor vrouwen niet altijd even makkelijk. Je bent druk, moe, chagrijnig, kortom: niet in de stemming. Bovendien geef je al je liefde aan de kinderen. En dat is niet erg, toch? Nou…

Onlangs kwam er een boek voor vaders uit. ‘The Dad’ heet het en het biedt een kijk op het jonge ouderschap uit het perspectief van papa. Over luiers verschonen, welke drager het best past bij je hipsterbaard en, natuurlijk, ook over seks. De boodschap daarover in een notendop: moeders, spreid uw benen. Want anders gaat je man het elders zoeken. Het moederschap is namelijk geen excuus om je man seksueel te laten verpieteren. Tja. Duidelijke taal. En zeker niet uit de lucht gegrepen want het is een feit: is er eenmaal gejongd, dan kan papa de hand veelal aan zichzelf slaan. Want mama, die heeft hoofdpijn.

Lees ook: Man, laat de boel eens doorknippen! Je vrouw heeft al genoeg gedaan.

Ter illustratie: een vriendin van mij kreeg een tijd geleden haar tweede kind. Tijdens een rondje WhatsAppen vertelde ze me dat zij en haar man al geruime tijd droog stonden. Hij wilde wel graag, maar zij had er de puf niet voor. “Al mijn liefde gaat naar mijn twee kleine mannetjes” schreef ze, “Die grote man, die moet maar even wachten!” Met een hele hoop smiley’s erachter. Ik vond het helemaal niet zo grappig. Sterker nog, ik vond het eigenlijk om te huilen.

Seks kan nogal een dingetje zijn als je eenmaal kinderen hebt gekregen. Voor vrouwen in ieder geval. Na een bevalling voelt je lijf heel vaak nog een tijd raar, heb je misschien pijn, of vind je de gedachte aan nog meer gepruts down under gewoon ronduit eng. Allemaal heel logisch. Dus dat je een week na het baren niet meteen juichend met je vent tussen de lakens duikt, is niet zo gek. En dat je de eerste paar keer misschien meer zin moet máken, dan dat je het daadwerkelijk hébt, is ook niet meer dan normaal. Maar ik denk toch dat het beter is om even op je tanden (of in het kussensloop) te bijten, dan de Poort van Jade maar gewoon te sluiten en de sleutel voor je man te verstoppen.

Ik snap heus wel dat seks misschien wel het laatste op je prioriteitenlijst is, tussen de poepluiers, peuterdriftbuien en de rest van je leven door. Als moeder heb je het gewoon hartstikke druk. Je kinderen slokken al je aandacht op, vaak moet je dan ook nog werken, je hebt een huishouden dat op orde moet, vriendinnen die ook nog weleens aandacht willen en ga zo maar door. Je zou van minder burn-out raken. Daarnaast wijst onderzoek uit dat de behoefte aan lichamelijk contact bij moeders veelal verzadigd wordt door hun kinderen. Die zitten namelijk de hele dag op,- en aan je en er wordt al zoveel aan je geplukt, getrokken en gesjord, dat je dan ‘s avonds, als het eindelijk een beetje rustig is, echt geen behoefte meer hebt aan nog meer polonaise aan je lijf. Dus dan is het wel heel verleidelijk om tegen manlief te zeggen dat je hoofdpijn hebt vanavond. En morgen ook. En volgende week. Maar voor je het week zitten je kinderen op de middelbare school en doet je man het op zijn bureau met zijn secretaresse.

Oke, dit is een beetje gechargeerd natuurlijk, maar toch niet geheel onrealistisch. De vaders uit The Dad hebben wel degelijk een punt. Ik zie het zelf ook om me heen gebeuren. Vermoeide moeders die in hun joggingbroek springen zodra het kroost op één oor ligt, liefdespartners die tot weinig meer dan huisgenoten verworden en links en rechts affaires. Want seks is het smeermiddel van een relatie. Als het stil blijft tussen de lakens raken geliefden elkaar niet zelden kwijt. Lichamelijke intimiteit is een niet te onderschatten onderdeel van een succesvolle relatie. Omdat het de band die je met elkaar hebt onderscheidt van een gewone vriendschap. Omdat seks verbindt. Een week niet vrijen wordt al snel een maand, twee maanden, een half jaar. En de drempel dan op een gegeven moment zo hoog, dat je er gewoonweg niet meer overheen geklommen komt. Maar is het dan verbazend dat je man het ergens anders gaat halen? Netjes is het zeker niet, maar vreemd ook eigenlijk niet echt.

Mannen houden van seks. Mannen hebben seks nodig om gelukkig te zijn. Vaak meer dan vrouwen. Het mag dan misschien een stereotypering zijn, het is vaak gewoon wel waar. In een relatie heb je de plicht elkaar gelukkig te maken. En dus heb je de plicht om met je man naar bed te gaan (en hij met jou, want andersom geldt natuurlijk hetzelfde). Natuurlijk hoef je je niet te laten penetreren als het pijn doet, of dingen te doen die je onprettig vindt. Of direct maar in de houding te springen als ‘ie een keertje naar je knipoogt. Want voor niets gaat alleen de zon op, dus hij moet net zo goed z’n best doen om het vuurtje aan te wakkeren. En dat na een drukke dag met rellende kinderen, werk en alle rompslomp van het dagelijks leven het vooruitzicht van lekker in je huispak met een kop thee op de bank vaak meer bevredigend is dan ook nog eens in een leuk korsetje een pirouetje te moeten draaien, alleen maar om hem van zijn jeuk te verlossen is echt begrijpelijk. Maar celibatair gaan leven, gewoon omdat je dús ‘geen zin’ hebt, is niet zo’n heel valide excuus. Ja, je bent moeder, maar je bent ook nog vrouw, geliefde, lustobject (als partner dus, niet omdat je een vrouw bent). Het is gewoon niet eerlijk als papa niet meer aan zijn trekken komt, omdat hij van zijn vrouw een mama heeft gemaakt. En echt, een goed glas Merlot is lekker, maar een goed orgasme, daar ontspan je pas écht van na een drukke dag.

Lees ook: Bekentenis: ik noem mijn man ‘papa’.