Wat als de roze wolk niet roze is, maar pikzwart?

19.09.2016 04:55
roze wolk

Toen Vala’s dochter, haar tweede kind, geboren werd, voelde ze zich niet zoals verwacht. “Neem dat kind maar weer mee” was het eerste dat door haar hoofd schoot. Was het een Post Natale Depressie (PND)? Eigenlijk weet Vala het nog steeds niet. Op maandag 26 september is op NPO2 de documentaire Roze Wolk te zien…over postnatale depressies, dus!

Lees ook: Ik had een postnatale depressie, denk ik

Op Mynd.nu omschreef Vala het zo: “Vier donkere maanden werden het. Hele donkere maanden. Als een zombie liep ik rond, dat meisje op mijn arm, terwijl ze huilde. Huilde, huilde, huilde. En ik me af vroeg wie dat kind toch in mijn armen had gelegd. Want ik zag mijn dochter niet in die blauwe oogjes. Negen lange maanden onder mijn huid, maar toch herkende ik haar niet.”

 

1 op de 10 vrouwen lijdt aan een postnatale depressie na de bevalling, maar waarom is hier zo weinig over bekend? Documentairemaakster Anne-Marieke Graafmans maakte het zelf mee. Het grote taboe dat om postnatale depressie hangt, weerhield haar ervan erover te praten. Om meer aandacht en begrip voor dit onderwerp te creëren, besloot ze er een film over te maken. 

 

In 2Doc: Roze Wolk vertellen vier moeders op een openhartige en intieme manier vanuit hun eigen perspectief wat ze met hun jonge gezin en partner hebben meegemaakt of waar ze nog middenin zitten. Eindelijk kunnen ze hun hart luchten. 

 

2Doc: Roze Wolk. Maandag 26 september om 21.00 uur op NPO 2.