10 kwaliteiten die moeders bezitten waar elke werkgever om smeekt

18.06.2020 05:00
kwaliteiten, moeder

Je ziet het weleens in functieomschrijvingen: competenties waar de ideale kandidaat aan moet voldoen. Zoals klantgerichtheid en overtuigingskracht. Iedere moeder weet: zodra je een kind hebt, krijg je er hééél veel kwaliteiten bij.

  1. Leidinggeven

Je man vertellen dat hij de vuilnis buiten moeten zetten, je dreumes bevelen on-mid-del-lijk zijn handjes uit de plantenbak te halen en je peuter verbieden die markeerstift op het behang los te laten: als moeder doe je niets anders dan orders uitdelen, delegeren en zorgen dat alles op rolletjes loopt. Je hebt hier niet eens een zweep voor nodig. Met de juiste tone of voice krijg jij iedereen, ja ie-de-reen, in het gelid.

  1. Plannen en organiseren

Zes broodtrommeltjes vullen terwijl je intussen je belastingaangiften invult. Vergaderen vanaf je bakfiets met een ‘oortje’  terwijl je via de boodschappenapp alles bestelt voor de komende week, en drie kinderen rustig probeert te houden. Vier verjaardagen organiseren én een bosje bloemen bestellen voor je schoonmoeder, plus zorgen dat je dat bungalowhuis met de hoogst mogelijke korting kunt scoren: de ultimate office manager. Dat ben je. Niet alleen van 9.00-17.00, maar altijd. En overal. Tijger die je d’r bent.

  1. Doorzettingsvermogen

Nachtenlang je baby wiegen. Zorgen dat je kleuter op die écht leuke basisschool terechtkomt, al moet je er vier jaar voor de deur liggen. Je poot stijf houden ondanks de woede-uitbarsting van je dreumes/peuter op openbare plekken zoals de supermarkt of de 75e verjaardag van je oudoom: als moeders iets kunnen, is het wel doorzetten tot het bittere eind. Al moeten ze er publiekelijk voor door het stof: jij zult niet wijken. Nooit.

  1. Financieel bewustzijn

Afgezien van de hormonale hebberigheid die je louter in de Hema doet verblijven (halverwege zwangerschap t/m een half jaar na de bevalling), ontwikkel je als moeder een neus voor geld. Je moet wel, want je kunt moeilijk je kinderen in de financiële afgrond storten, toch? Dus ben jij binnen de kortste keren meester boekhouding. En heb je ook het ideale testament opgesteld, spaarrekeningen voor de kinderen geopend met aantrekkelijke spaarrentes en is je huis over 20 jaar afgelost, zodat je ook zelf een appeltje voor de dorst hebt.

  1. Onderhandelen

‘Nee, je mag geen smurfenijsje, maar als je nu drie uur stil bent krijg je daarna een koekje’, ‘Vanavond niet hoor schat, maar morgen misschien, als je het gras hebt gemaaid?’, het moederschap is een en al onderhandelen tot je erbij neervalt. Met je man, je kinderen, school, de hockeytrainer; voor je het weet krijg je alles gedaan op de manier waarop jij het wilt. En terecht.

  1. Flexibiliteit

Een nachtje werk doorhalen omdat je met gierende banden naar de crèche moest om je zieke kind op te halen. Drie oppassen regelen om die ene week dat de crèche dicht is te kunnen coveren. Slapen tijdens kantoortijden en ’s nachts zusteren: jij bent een en al flexibiliteit. Tenminste, in je gedrag, want flexibel is je lichaam nou niet bepaald. Maar daar hebben we het nu niet over.

  1. Creatief denken

Ben je een bloemetje vergeten voor de juf, bedenk je in een nanoseconde dat dat vetplantje dat nog op zolder staat te verstoffen ook een leuk idee is. Weet je dat je die kraammatjes van drie jaar geleden effectief in te zetten voor het (plotselinge) bedplassen van je kleuter. En vouw je tegenwoordig op menig kinderfeestje een ballonbeestje in elkaar of weet je in ieder 85% van de aanwezigen redelijk te schminken: je creativiteit is schier eindeloos.

  1. Conflictbeheersing

Zijn je man en jij wat narriger als de baby net geboren is, je weet: dit is een fase, dit is een fase. En dus ga je niet overal serieus op in. Weet je ook dat het helemaal geen zin heeft om die achterlijke opmerking van je buuf over je zwangere buik het ene oor in, het andere uit te laten gaan. Ben je er ook een kei in om twee kinderen uit elkaar te trekken die elkaar in de haren vliegen, al moet het wat plukken kosten. Aan jouw lijf geen polonaise, in jouw omgeving geen gedoe. Het is al druk zat, zo’n huishouden bestieren. Dan hoef je er ook niet nog een lading ruzie/kloteopmerkingen/gezeur en gedoe bij te hebben.

  1. Zelfkennis

Zodra je een baby krijgt, krijg je een veel dieper inzicht in jezelf dan je mogelijk hield. Daarmee bedoelen we niet dat je de tijd hebt voor een stevig portie zelfreflectie om uit te zoeken waar je passies liggen. Nee, we bedoelen hiermee: je weet dat je aan precies 4.22 uur slaap genoeg hebt om nog enigszins acceptabel op je werk te verschijnen, je weet dat het echt een heel Dom Idee is om die strakke, witte spijkerbroek aan te trekken vóór het havermoutpap-ontbijt van je dreumes en hoeft even niet zo nodig met mannen te flirten, want je wéét dat dat over een tijd wel weer komt, maar nu even niet. Je wéét. Op een heel diep niveau. Zonder er verder een gedachte aan vuil te hoeven maken.

  1. Motiveren

Zorgen dat je dreumes met mes en vork gaat eten, dat je man toch solliciteert op die baan die lekker veel geld in het laatje brengt, jezelf oppeppen om toch even met je vriendinnen de kroeg in te duiken, al is het maar een uurtje: motiveren kun je leren. En man, wat pluk je er later de vruchten van.

Wat zijn we eigenlijk geweldig, als ik het zo bekijk. Vind je ook niet? Hulde dus, aan al die stoere moeders, die elke dag weer het beste uit zichzelf halen. You go, girl. Tjakkáááááá.

Lees ook: Deze vaderkwaliteit zouden alle moeders moeten hebben