Dingen die kinderloze mensen vreselijk vinden (maar alle ouders doen ze)

26.10.2022 06:00

Ouders vinden hun kroost het allermooiste op de wereld te. En denken dan dat iedereen dat vindt. Maar mensen zonder kinderen kunnen daar helemaal niks mee. Misschien kun je voortaan dus beter twee keer nadenken voor je deze dingen doet bij je kinderloze vrienden.

LEES OOK: 14 Dingen die thuisblijfmoeders niet meer willen horen.

1. Teveel delen over de bevalling
Natuurlijk, je bent een ware powervrouw. Je hebt net een hele zwangerschap achter de rug en nu je je ook nog eens met verve door de bevalling heen geslagen hebt, wil je graag even ventileren over je weeënstorm en je totaalruptuur. Helemaal logisch. Maar dat soort informatie kun je beter voorbehouden aan je man, of misschien een medemoeder waar je goed mee bevriend bent. Die collega van 26 jaar hoeft echt niet te weten dat je gepoept hebt tijdens het persen.

2. Je kind aan de telefoon geven
Vreselijk als je zelf geen kinderen hebt. Wat moet je zeggen tegen zo’n blaag van een peuter die nog geen coherente zin kan formuleren? Of tegen een pruttelende en gorgelende baby? Je moeder vindt het vast superleuk om een kwartier te wachten op een onverstaanbare uitroep van haar kleinkind, maar voor de rest zit niemand erop te wachten. Ze willen jou spreken, niet je kind.

3. Schaamteloos zijn
Ik weet nog dat ik daags na de geboorte van mijn eerste kind midden in een woonkamer vol visite ging zitten kolven. Gewoon, hop, twee van die volautomatische pompen op mijn borsten en melken maar. Volkomen normaal vond ik dat. Als ik er nu aan terugdenk, schaam ik me met terugwerkende kracht mijn ogen uit mijn kop. Sommige dingen hoeft niet iedereen te zien. Dus als je moet kolven, dan kan dat ook even op de slaapkamer. En een ontplofte poepluier verschonen hoeft in principe ook niet op de keukentafel als je een groep vrienden te eten hebt. Dat dat deel uitmaakt van jouw leven, wil nog niet zeggen dat anderen er ook aan blootgesteld hoeven te worden.

4. (Teveel) klagen
Iedere ouder weet: die eerste weken (maanden, jaren) zijn pittig. En het is lang niet altijd leuk. Maar wat ook niet leuk is, is iemand die de hele tijd loopt te verzuchten hoe zwaar het allemaal wel niet is. Kinderloze mensen begrijpen het toch niet, want ze maken het zelf niet mee en kunnen zich er met de beste wil van de wereld niks bij voorstellen. En, heel eerlijk, als je weer eens bij ze komt met het zoveelste verhaal over de zoveelste gebroken nacht, denken ze alleen maar: ‘Je hebt er toch zelf voor gekozen, zeik dan ook niet zo!’. Misschien onterecht, maar daar komen ze wel achter als ze zelf een kind krijgen.

5. Je constant af laten leiden door je kind
Ter geruststelling: dit doet iedere ouder. Het is gewoon moeilijk (onmogelijk eigenlijk) om je ergens anders op te concentreren als je ook nog de ouder uit moet hangen. Dus hoe interessant dat verhaal van je beste vriendin ook is, je hebt maar een half oor om ernaar te luisteren. Logisch. Maar super-irritant voor haar. En best onbeleefd. Kijk dus niet vreemd op als mensen wat minder met je willen afspreken als de kinderen erbij zijn, of als ze je nooit meer bellen.

6. Van Facebook een baby-album maken
Doen we het niet allemaal: onze kinderen te pas en te onpas op Facebook gooien. Want oh, wat zijn ze schattig en grappig en mooi en lief en kijk nou eens wat Teuntje nu weer heeft gedaan. Zó leuk! Toch? TOCH?! Ja, echt hartstikke leuk. Maar heb je drie foto’s van Teuntje gezien, dan heb je ze allemaal gezien. Af en toe een kiekje, zeker doen. Maar iedereens timeline volspammen met jouw kind, doe maar niet.

7. Het ouderschapsevangelie verspreiden
Het ouderschap is het allermooiste wat je is overkomen. Dat gun je iedereen, zeker je vrienden. En wat zou het leuk zijn als jullie straks allemaal kinderen hebben! Dus probeer je iedereen ervan te overtuigen hoe geweldig kinderen zijn. Vraag je bevriende stellen zonder kinderen steeds ‘of het er nou al eens van gaat komen’. Maar bemoei je er gewoon niet mee. Niet iedereen houdt van kinderen. Of misschien hebben sommige mensen wel moeite met kinderen krijgen. Weet jij veel. Geniet lekker van je eigen kroost, maar dring anderen het ouderschap niet op.

8. Je kind overal mee naartoe nemen
Ja, je kind hoort bij jou en hij/zij is ongetwijfeld bijzonder goed opgevoed. Maar sommige gelegenheden zijn gewoon niet geschikt voor kinderen. En niet iedereen kan het gezelschap van een krijsende baby, of een drammerige peuter waarderen. Dat jij je kind leuk vindt, wil niet automatisch zeggen dat andere mensen ook op hem/haar zitten te wachten. En daarnaast: je bent naast mama of papa ook nog gewoon mens, toch? Je kind zit niet aan je vastgegroeid. Laat ‘m dus een keertje bij de oppas. Dan kan je beste vriendin eindelijk dat verhaal eens afmaken.

LEES OOK: Liever parttime werken dan mijn kinderen alleen in het spitsuur zien.