Op deze 12 onverwachte manieren wordt je leven beter als je kinderen hebt

05.04.2022 06:00

Omdat je zelf minder belangrijk bent en je altijd een goed excuus hebt: op deze twaalf onverwachte manieren wordt je leven beter als je kinderen hebt.

LEES OOK: Waarom je als moeder een verbeterde versie van jezelf bent.

1. Makkelijker nee zeggen
Zo handig als je een kind krijgt: al je prioriteiten in één keer op de schop. Met als nieuwe nummer één je gezin. Lekker makkelijk als je keuzes moet maken in werk of sociaal leven, vooral als het gaat om een overwerkproject / borrel / etentje / vrijgezellenfeest van een vage kennis waar je eigenlijk toch al niet naartoe wilde. Zou je vroeger tegen je zin zijn gegaan, nu zeg me makkelijker nee.

2. Tijd maken om te spelen
Spelen hoort – naast eten, slapen, huilen, poepen – tot de core business van de gemiddelde junior. Nu kun je natuurlijk hopen dat je kind de hele dag zoet in z’n eentje in de speelhoek vertoeft zodat jij je handen vrij hebt, maar de werkelijkheid is dat speelgoed pas echt leuk wordt als je het deelt met je ouders. En dus lig jij tegenwoordig op de vloer duplo-kastelen te bouwen en zet je fanatiek puzzels van vier stukjes in elkaar en verzin je hele verhalen rondom de Little People-boerderij die je eigenlijk zelf wilde, maar als kind nooit had.

3. Ouders meer zien
Oké, deze geldt misschien niet voor iedereen – omdat je je ouders sowieso al superveel zag of helaas juist helemaal niet – maar zo’n kleinkind heeft doorgaans een onvoorstelbare aantrekkingskracht op opa’s en oma’s, die ineens veel vaker even in de auto of op de fiets stappen.

4. Altijd iets te lachen
Omdat je kind van die gekke huppeltjes maakt als-ie rent of een geweldig gezicht trekt als-ie broccoli proeft: er valt dus echt veel meer te lachen als je kinderen hebt.

5. Immer een excuus
Ja, nee, de crèche dicht, geen oppas, een kind met buikgriep, whatever: wil je ergens onderuit, heb je altijd het perfecte excuus voorhanden.

6. Je relatie wordt dieper
Nummer één impact op je relatie: samen een kind krijgen. Ineens is die leuke man óók nog een de vader van je baby en dat zorgt automatisch voor een nieuwe, diepere laag in je relatie (en voor extra veel op elkaar vitten in verband met slaapgebrek, maar dat is weer een ander verhaal). Al was het maar omdat je samen de bevalling hebt overleefd.

7. Meer waardering voor me-time
Nu tijd voor jezelf of je sociale leven beperkter is geworden, ga je er wel extra veel van genieten. Want stilte wordt een ongekende luxe en een avond wijn drinken zonder dat iemand je ‘mama’ noemt ook.

8. Minder geven om andermans mening
Ja, dat kan ze nou wel vinden, je bejaarde buurvrouw / zure collega / ouderwetse tante, maar het is toch zeker jouw eigen keuze om drie dagen te werken in plaats van a, thuis te zijn bij de kinderen, b, meer dan full time te werken c, naar de maan te verdwijnen d, jezelf soeverein te verklaren en te leven van de lucht (welke je ook kiest, commentaar krijg je toch wel). Maar aangezien het gaat om jouw keuzes, jouw leven en jouw kinderen, vertrouw je tegenwoordig veel meer op je eigen keuzes en gevoel. Thanks but no thanks voor je mening verder, mijn squad ziet er best gelukkig uit, en dat lijkt me belangrijker.

9. Geen tijd om over werk te piekeren
Had je nou wel die ene mail op die manier moeten sturen, wat was dat voor stekelige opmerking bij de koffieautomaat en de kritiek van die ene collega tijdens een ellenlange vergadering – ziehier een heel scala van toestanden waarover je vroeger ook buiten kantoortijd je hoofd kon breken. Heb je tegenwoordig een stuk minder tijd voor, want buiten kantoortijd wachten er kinderen die gebadderd en gevoederd willen, en geknuffeld, en voorgelezen en dan moeten er ook nog torens van duplo gebouwd. Kortom: belangrijker zaken om je hoofd over te breken dan werkkwesties.

10. Tijd voor elkaar is ineens veel leuker
Er zijn zo van die economische wetten die het goed doen als levenswijsheid en ‘wat schaars is krijgt meer waarde’ is er een van. Want nu tijd voor elkaar toch een tikje minder beschikbaar en vanzelfsprekend is dan vroeger, zijn de keren dat je er met z’n tweeën op uittrekt wel ineens een cadeautje.

11. Je bent zelf minder belangrijk
Hoe groots en belangrijk je ook bent, er is altijd iemand nog net even belangrijker (of meerdere iemanden). En dat is ook weleens leuk.

12. Er valt altijd iets te shoppen
Leuk voordeel aan kinderen: ze groeien overal zo lekker snel uit. En dus moet je shoppen. Vaak en veel en als er niet geshopt moet, kan er altijd geresearched worden en dus is er gewoon immer een excuus voor het bekijken dan wel aanschaffen van schattige jurkjes, gave spijkerbroeken of te coole schoenen.

LEES OOK: Nutteloze dingen die je deed voordat je kinderen kreeg (maar stiekem wel een beetje mist).