De 10 leukste gratis dingen om met kinderen te doen in Amsterdam

25.07.2023 10:37
Gratis dingen doen met kinderen in Amsterdam

Een dagje hoofdstad doen deze zomervakantie? Dit zijn onze 10 leukste tips, en ze zijn allemaal (zo goed als) gratis.

Ik (Janneke) woon alweer meer dan 25 jaar in Amsterdam en omdat ik ook alweer ruim 8 jaar moeder ben, weet ik inmiddels de leukste plekken voor kinderen in de stad wel te vinden. Dit zijn onze tien favorieten van dit moment – op willekeurige volgorde. En, omdat het leven momenteel al duur genoeg is, ze zijn allemaal (zo goed als) gratis.

  1. De OBA. Vlak bij centraal station vind je de centrale OBA op het Oosterdok. In het souterrain kunnen kinderen fijn spelen en er zijn regelmatig leuke kindervoorstellingen of voorleesmomenten (inschrijven is nodig). Op dit moment is er een expositie van de kleurrijke poppen van Colourful Goodies. Op de bovenste etage zit een restaurant met een mooi uitzicht over de stad.
  2. Dak van het Nemo. Over mooie uitzichten gesproken: vanaf het dak van het Nemo heb je ook een gaaf uitzicht. Bovendien is hier een gratis waterspeeltuin voor kinderen, waar ze van alles kunnen ontdekken over water en energie, en een restaurant. Het dak is open van 10.00 tot 17.00 uur.
  3. Poppenkast op de Dam. Elke zondagmiddag zijn er in de zomer gratis poppenkastvoorstellingen op De Dam. Om 1, 2, 3 en 4 uur begint er een nieuwe voorstelling met Jan Klaassen en Katrijn en de voorstelling is perfect voor kleine kinderen. Een kleine bijdrage na afloop wordt gewaardeerd.
  4. Lego store. Vanaf de Dam is het niet ver lopen naar de Lego store in de Kalverstraat, waar je onder meer grachtenpanden en een bakfiets van Lego vindt, waar je in kunt zitten. Je kunt er ook met Lego spelen. Heerlijke plek voor kinderen die graag bouwen.
  5. Heb je boekenwurmen in huis of houd je zelf van lezen? Ga dan zeker ook even naar de Scheltema op het Rokin. Er is een leuke speelplek voor kinderen op de kinderafdeling, met een tafel om te kleuren en een speelboot.
  6. Het muizenhuis. Zijn je kinderen fan van de boeken van Sam en Julia? Sinds kort huist het minimuseum Het muizenhuis op het Muntplein, midden in de stad.
  7. De geitenboerderij in het Amsterdamse bos. Spelen tussen de geiten? Bij de geitenboerderij in het Amsterdamse bos kun je geitjes melk geven, spelen in de speeltuin of een ijsje eten van geitenmelk. Even verderop vind je het Doolhof (ook gratis toegankelijk).
  8. Jeugdland Maakland. Jeugdland Maakland is een gratis toegankelijke natuurspeeltuin, waar van alles te beleven is. Je kunt er koffie, lekkers en tosti’s krijgen, heerlijk spelen, timmeren of meedoen aan de workshops. Voor degenen die wat langer in Amsterdam verblijven óf er wonen, want hier ben je wel een dagje zoet.
  9. Spartelvijver in het Westerpark. Het Vondelpark is het bekendste park in Amsterdam, maar het Westerpark is minstens zo leuk, want daar heb je in de zomer (als het boven de 20 graden is) de spartelvijver, én dit park is lekker centraal gelegen. Zwembroeken en picknick mee en spartelen maar!
  10. Pierenbad Beatrixpark. Er zijn meer gratis pierenbadjes in Amsterdam, maar het Pierenbad in het Beatrixpark is mijn persoonlijke favoriet. Het is lekker groot, er is een kiosk, bankjes, genoeg schaduw en een leuke speeltuin ernaast. Open als het minimaal ca 21 graden is. Check de social media van de parkkiosk als je zeker wilt weten of het badje met water is gevuld.

 

Meer tips? Volg me dan op Instagram. Woon je zelf in Amsterdam? Momenteel reizen Amsterdamse kinderen gratis met het openbaar vervoer.