Deze achtbaan in de bergen is geweldig voor kinderen (en meer leuks in Oostenrijk!)

01.05.2018 10:15

Vakantie vieren verandert nogal als je van ‘stel’ naar ‘gezin’ gaat.  Femke is dol op zon, zee en strand, maar haar vijfjarige zoon Max niet. Hij heeft er de rust niet voor. De eisen aan een vakantiebestemming zijn dus drastisch gewijzigd. Als er maar natuur is, als er maar activiteit is, als er maar snelheid is. Enter: de regio Alpbachtal in Oostenrijk. Ooit van gehoord? Wij niet! Tot nu!

Vorig jaar gingen we naar een agriturismo in Italië. Het leek van tevoren geweldig, want het zag er prachtig uit en het eten was er heerlijk en er was een mooi zwembadje, maar voor Max was het niks. De temperatuur liep op tot veertig graden, er waren geen andere kinderen om mee te spelen en er was in de buurt ook weinig geschikts voor kinderen om naar toe te gaan. Dit jaar zijn we dus al vroeg begonnen met ons te oriënteren op een geschikter gebied voor onze zomervakantie. Minder warm, meer activiteiten voor kinderen en liever ook iets minder duur.

En zo kwam ik uit op Oostenrijk. Ik kon me nog een vakantie herinneren van toen ik zelf een jaar of tien was. Hoe prachtig ik de natuur vond, dat het er niet bloedje heet was en hoe we in van die kabelbaantjes een berg opgingen…zou dat niet iets zijn? Toevallig werd ons rond die tijd ook gevraagd om iets te schrijven over de regio Alpbachtal en raakte ik bekend met dit, voor mij onbekende, gebied in Tirol.

Toen ik erin dook wat je hier allemaal kunt doen, begon mijn hart meteen sneller te kloppen van de  Alpbachtaler Lauser-Sauser Een soort rodelbaan/slee die vanaf een hoogte van 1.845 meter over een soort achtbaan (met 40 kilometer per uur) in acht minuten naar beneden zoeft. Onderweg pak je ook nog twee jumps en twee 360-graden rotondes mee. Ik hoor mijn zoon al gillen van plezier. Als het maar spannend is en snel gaat, dan is hij in zijn nopjes.

Ook helemaal toegespitst op kinderen zijn twee natuurlijke speeltuinen Juppi Zauberwald’ en ‘Lauserland’ in de bergen die je met de ‘Alpbachtaler Bergbahnen’ (joehoe, de kabelbanen waarnaar ik op zoek was) kunt bereiken. Weg van de tv en de ipad, geen verzengende hitte, maar gewoon de hele dag buiten ravotten. Ik kan er zo blij van worden als ik eraan denk hoe relaxed dit gaat zijn.

En weet je wat het extra aantrekkelijk maakt? Dat het dus allemaal niet zo belachelijk duur is als die locaties in Zuid-Frankrijk of Italië. Ik bekeek wat een week in het hoogseizoen kostte (ergens in augustus) en kwam voor ons drieën uit op een bedrag van 700 euro als ik het Happy Family-arrangement zou boeken. Dit betreft niet eens alleen het appartement, maar bijvoorbeeld ook de ‘Alpbachtal Seenland Card’ waarmee je gratis in de kabelbanen, zwembaden en musea kan, een welkomstpicknick met een spel in de natuur, een avonturendag met Bartl de bergkikker, hotdogs grillen, parcourshuppelen, deelname aan het kinderprogramma van de JuppiKid’s Club…kortom allerlei dingen waarvan kinderen, en in dit geval dan mijn zoon Max, hartstikke gelukkig worden.

Ik zie mezelf al in de zon liggen terwijl mijn zoon zich vermaakt in de natuurspeeltuin of een boek lezen terwijl hij meedoet aan het kinderprogramma. Wij gaan!