Eindelijk een uitje dat iederéén leuk vindt!

12.11.2015 04:55

Op 6 kilometer van Haarlem ligt het Groenendaalse Bos verscholen. In Heemstede. Maar dan zonder kak. Helemaal kindproof, waar je niet alleen door de herfstbladeren kunt banjeren, maar ook op een terrasje kunt zitten terwijl je kroost zich vermaakt in de speeltuin, of in de botsauto´s, of in het treintje, of een rondje doet met het paard en wagen. En in de zomer is er zelfs een waterbaanattractie. Hallooo?! Waarom heeft niemand ons hierover verteld???

Twee weken geleden schreef ik over een heerlijke herfstdag op het strand, en dat er eigenlijk niets lekkerder is dan uitwaaien langs de kust. Daar moet ik toch op terug komen. Afgelopen weekend ben ik namelijk het Groenendaalse Bos ingedoken, puur toeval na een bezoekje aan Haarlem. Ik wilde even de chaos ontvluchten en Google Maps verwees mij naar een groot groen gebied in de buurt. Het Groenendaalse Bos dus. Wát een aangename verrassing, verscholen achter een woonwijk. Eerst kom je nog beeldige hertjes tegen, á la Bambi, en nadat je het bruggetje en de molen voorbij bent waan je je in een andere wereld. Ruim 80 hectare groen, nouja, momenteel vooral geel/rood/bruin/oranje. Maar zonder de herfstkleuren is het hier zeer waarschijnlijk minstens zo mooi. Herfstachtiger dan afgelopen weekend wordt het (hopelijk) haast niet. Het bos ligt nu vol met knisperende bladeren, dolle pret dus voor de kleintjes en neem je hond ook gerust mee.

bos Het bos, met klimbomen en Buffels 

Conclusie: een boswandeling staat voor mij nu toch wel op een gedeelde plek met een strandwandeling. Én daarbij komt kijken dat uit een onderzoek van stichting OERRR blijkt dat het merendeel van kinderen vooral graag naar het bos  gaan ( 75%) en een speeltuin bezoeken (64%). Hier vinden ze het leukst om hutten te bouwen (45%), te klauteren en klimmen (40%) en in het om het water te zwemmen (38%) en te varen ( 36%). En laat dit bos nou gewoon álles hebben. Een groot bos, mét loslopende Buffels, meerdere wandelroutes, genoeg ruimte om in bomen te klimmen en een grote speeltuin.
speeltuin
Speeltuin en het treintje

Een dag in het Groenendaalse Bos kán dus gewoon niet anders dan goed verlopen. Het enige waar je een schietgebedje voor hoeft te doen, is dat je terrorpeuter dit keer alsjeblieft niet van de schommel dondert en drie weken met een blauwe kin rondloopt. Maar hé, als dat het ergste is…Na een ritje met de paard en wagen en een Nijntjepleister op de kin, zijn ze dat alweer vergeten. Bij binnenkomst van de speeltuin krijg je een stempel  op je hand, of op je voorhoofd als je dat prettig vindt, waardoor je de hele dag vrij in en uit kan lopen. Dus even genoeg van de speeltuin? Duik dan het heerlijke bos in. Genoeg van het bos? Duik het terras op terwijl je kinderen zich vermaken in de speeltuin. Win-win. Ook is er een kinderboerderij, die met die hertjes waar we het eerder over hadden, met nog ruim 200 andere dieren. Er is altijd wel iets aaibaars te vinden en er zijn regelmatig leuke activiteiten te doen.

kinderboerderijKinderboerderij ‘T Molentje

 

In plaats van warme chocomelk bij de open haard, is een bospaddenstoelensoepje of een uiensoep een uitstekend alternatief nadat je in het bos hebt rondgestruind. Neem hiervoor plaats bij Landgoed Bloemendaal. Laat je niet afschrikken door het kakgehalte wat deze toko uitstraalt, want je bent er mét en zonder kinderen hartstikke welkom. Alleen is de menukaart wel een dingetje, als je een écht moeilijke eter hebt ga je het hier echt niet redden. Maar als je peuter z’n neus niet ophaalt voor een stukje zalm of geitenkaas ben je aan het goede adres (lucky you!). Wij zijn maar aangeschoven bij De Konijnenberg.….Een pannenkoekenhuis, jep, hier kom je zeer waarschijnlijk niet onderuit. Op zich ook niets mis mee, maar die dingen komen ook wel eens mijn neus uit. Maar goed, we laten een dagje Bloemendaal niet verpesten door een pannenkoek meer of minder. En als je peuter eet kan je dag sowieso al niet meer stuk. Gelukkig staan er ook wraps en Javaanse kip op het menu, toch nog een beetje variatie in je week-menu.
restaurant
Pannenkoekenhuis De Konijnenberg en Landgoed Bloemendaal