Het hele gezin stort in – maar Vala gaat gewoon door

04.12.2018 10:00

Liggen ze bij jou ook allemaal weer in de lappenmand? De virussen houden weer flink huis. Maar mama gaat gewoon door. Zodra de R weer in de maand zit, is het bij ons thuis wachten tot de eerste groene snottebel uit een kinderneusgaatje komt bubbelen.

En ja hoor, inmiddels is mijn kroost weer eens verkouden, sneu en zielig. Ook mijn man werd al snel gegrepen door de herfstbacillen en loopt rochelend en met een sjaal om zijn zere keel door het huis. Heb je eenmaal kinderen, dan leer je als moeder heel snel dat je voortaan minstens de helft van het jaar in het gesnuif en geproest van je gezin zit en dat je de zakdoeken het beste in bulk kunt inkopen. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik me ieder jaar na de zomervakantie weer actief schrap zet voor wat er komen gaat. Omdat ik weet dát het komen gaat. Omdat iedereen zodra de blaadjes vallen kermend onder een dekentje op de bank zit en van kopjes slappe thee en koekjes voorzien dient te worden. Door mij dus. Omdat ik de moeder ben. En mama, die mag niet ziek worden. Dan stort écht alles in.

“Mommy can’t get sick!” riep een Amerikaanse arts eens vrolijk tegen mij tijdens mijn eerste jaar als moeder in Californië, toen ik voor de zoveelste keer bij hem kwam met mijn hoestende en proestende man en snotterende zoon, terwijl ik zelf iedere keer stoïcijns maar door bleef gaan. Inmiddels, ruim zeven jaar – en een paar kinderen extra – later weet ik dat hij gelijk heeft. Moeders zijn altijd de last man standing in het gezin. Niet omdat ze nou zo’n zoveel sterker gestel hebben, maar gewoon, omdat het voor ons geen optie is om toe te geven aan een verkoudheid of griep. The show must go on tenslotte, het gezin moet wel draaiende gehouden worden. Anders stapelt de was zich op tot aan het plafond en die boterhammen met pindakaas smeren zichzelf nou eenmaal niet. Dus zit er voor mama niks anders op: schouders eronder en gaan. Ziek zijn? Wij hebben wel wat beters te doen.

Zéker nu, want alsof het runnen van een ziekenboeg al geen uitdaging genoeg is valt het griepseizoen ook nog eens fijn samen met de drukte periode van het jaar. Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw, het komt er allemaal weer aan en iedere moeder weet hoeveel werk dat ieder jaar weer is. Daar kun je dus echt geen kop vol snot en gloeiende koorts bij gebruiken. Maar als je een druk leven hebt, vaak ook nog met gebroken nachten en kinderen die van het kinderdagverblijf en school van alles meenemen is het niet eenvoudig om dat te voorkomen. Daarom zorg ik er in deze periode altijd voor dat ik mijn weerstand extra op peil houd. Ik let beter op mijn eten, zorg dat ik iedere dag voldoende groenten en fruit binnen krijg, zorg voor voldoende beweging (nee, door het donker en de kou naar de sportschool is niet leuk, maar het doel heiligt de middelen), ga op tijd naar bed en bij onvoldoende weerstand geef ik mezelf een extra weerstandboost met Echinaforce tabletten*. Hierdoor hebben de verkoudheidsvirussen en griep minder snel vat op me. En krijg ik toch iets te pakken, dan helpt Echinaforce tabletten om er weer sneller bovenop te komen. Hoe sneller, hoe beter tenslotte, want anders moeten de kinderen straks jouw brood gaan smeren. En nou ja, we weten allemaal dat de pindakaas dan aan de muren zit…

De laatste keer dat ik ziek was, lag ik heerlijk in bed met de dvd-box van Gilmore Girls en een berg zakdoekproppen op het nachtkastje. Uren slapen en niet hoeven koken. Hmmm…wacht eens even, waarom doen we eigenlijk iedere jaar weer zo hard ons best om dit te voorkomen? Nee hoor, ik blijf liever gezond. Want ondanks dat het veel werk is om je snotterende gezin te verzorgen benijd ik ze niet als ik ze met z’n allen weer zo tragisch op de bank zie zitten. Laat mij die thee maar zetten en die zakdoeken maar uitdelen.

 Als moeder heb je geen tijd voor griep en daarom is het belangrijk om je weerstand hoog te houden. De tabletten van Echinaforce kunnen hierbij helpen. Het bevat Echinacea purpurea. Deze plant helpt bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid en versnelt het herstel na ziekte. Ook #Geentijdvoorgriep? Hier vind je meer informatie over griep en hoe jij deze winter je weerstand op peil houdt. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Echinaforce van A.Vogel maar de inhoud is 100% van ons.  Als moeder heb je geen tijd voor griep en daarom is het belangrijk om je weerstand hoog te houden. De tabletten van Echinaforce kunnen hierbij helpen. Het bevat Echinacea purpurea. Deze plant helpt bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid en versnelt het herstel na ziekte. Ook #Geentijdvoorgriep? Hier vind je meer informatie over griep en hoe jij deze winter je weerstand op peil houdt.

LEES OOK Griep? Femke heeft wel iets beters te doen 

*Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpurea. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik. KOAG 11-1118-2048