Het mooiste kasteel van Nederland is een topuitje voor kinderen

04.10.2014 14:06

Zijn jouw kinderen ook helemaal gek van prinsen, ridders, draken en kastelen? Neem ze dan een keer mee naar Kasteel De Haar. Dit prachtige kasteel (met slotgracht!) is het grootste van heel Nederland, en wordt omringd door een indrukwekkend landgoed. Buiten kunnen de kinderen spelen en de tuinen ontdekken, kun je met het hele gezin picknicken of een mooie wandeling maken. Binnen kan je alles te weten komen over het leven op een kasteel en de geschiedenis van De Haar.

Kasteel De Haar ligt bij Utrecht. Het ziet er middeleeuws uit, met al zijn torentjes en de grote ophaalbrug. Maar achter deze indrukwekkende hoge muren schuilt de wereld van weelde en luxe waarin de familie van Zuylen al sinds het begin van de 20ste eeuw leeft. Aan het eind van de 19e eeuw werd het kasteel namelijk helemaal gerestaureerd, waarbij de middeleeuwse bouwstijl behouden bleef. De Haar biedt rondleidingen voor volwassen en kinderen waarmee je een kijkje kunt nemen in het leven en de luxe van zo’n groot kasteel (ze hebben nu voor kinderen een hele leuke rondleiding over de voorbereidingen voor een bezoek van de barones!)

Is het mooi weer? Geniet dan van de stijltuinen rond het kasteel of duik dieper het landschapspark in. Het park heeft alles om een middagje heerlijk te genieten: statige lanen met hoge bomen, kronkelige paadjes langs het parkbos, slingerende vijvers en romantische bruggetjes, bijzondere stijltuinen, een doolhof en een hertenkamp. Plof daarna lekker ergens in de tuinen neer voor een picknick, of breng een bezoekje aan het Koetshuis, waar je prima broodjes kan halen (Broodje roomkaas – appelcaramel – perzik – pijnboompitjes bijvoorbeeld). Voor de kinderen hebben ze broodjes jam, pindakaas en hagelslag.

Let op: toegang tot het park en toegang tot het slot zelf staan lost van elkaar. Je kan dus ook alleen genieten van het park en de omgeving (4 euro p.p.). Het kasteel is niet vrij te bezoeken, alleen in combinatie met een rondleiding.

een dagje uit kasteel de haar kasteel fort kinderen uitstapje een dagje uit kasteel de haar kasteel fort kinderen uitstapje een dagje uit kasteel de haar kasteel fort kinderen uitstapjeKoetshuis-ext.-1

Plus:
– Het kasteel is echt prachtig, en heel leuk voor kinderen (met veel fantasie).
– De rondleidingen zijn heel leuk, en vaak rond een thema wat kinderen aanspreekt.
– Het ligt lekker centraal, dus het is makkelijk te bereiken.

Min:
– Om met een heel gezin het kasteel te bezichtigen is het best wel duur.
– De rondleidingen zijn wel aan de korte kant (1 uur).

Kasteel De Haar
Kasteellaan 1
3455 RR Haarzuilens
T (030) 6778515
F (030) 6778530
informatie@kasteeldehaar.nl

Programma t/m 27 oktober
OpenMaandag t/m zondag   11.00 – 17.00 uur

Rondleidingen ‘Wat een Weelde’
De rondleidingen starten op de hele uren, 11.00, 12.00. 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.
Op zaterdag en zondag start de laatste rondleiding om 17.00 uur.

Kinderrondleidingen ‘De Barones vertelt’
De kinderrondleidingen starten
op woensdag om 14.30 en 15.30 uur,
in het weekend en in de schoolvakanties (regio midden) om 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur.