Met de kinderen vakantie vieren op een glamping, in een boomhut of lodge? Dit is Esmay haar shortlist voor komend jaar

25.01.2018 09:56

Curaçao. Thailand. Spanje. Renée gaat echt no way weer met haar kinderen 10 uur in het vliegtuig zitten. Zij ontdekte: Nederland is ook supermooi. Zoals in het Oosten des lands, waar nog zoveel nieuws te ontdekken valt.

Ooit zat ik met dreumes in een vliegtuig. Mijn dreumes, een nogal eigenwijs exemplaar zonder rust in zijn kont. We woonden op Curaçao en wilden bij opa’s en oma’s in Nederland op bezoek, zodat ze niet helemaal vergaten hoe hun kleinkind eruit zag. Ik bereidde me voor op een ramp. Bijna 10 uur in een vliegtuig vind ik persoonlijk al een ramp, laat staan met kind. Het ging nu gewoon even niet anders. Ik had allemaal kleine cadeautjes gekocht en ingepakt, zodat hij iedere twee uur iets leuks had om uit te pakken en mee te spelen. Gelezen op Pinterest. Laat ik nu net geen Pinterest-gezin hebben.

Het werd een grotere ramp dan van tevoren bedacht inclusief geblèr, gehang, gegooi en getrek. De cadeautjes en het inpakpapier vlogen in het rond. Net als de boze blikken van medepassagiers. Dat nooit meer, besloot ik eenmaal op Schiphol. Nou ja, we moesten nog terug naar huis, maar voorlopig zou ik niet meer met een kind in het vliegtuig stappen. Een stewardess gaf me goud advies: ‘Vanaf een jaar of twaalf is vliegen met kinderen weer leuk.’ En aan die leeftijdsgrens hou ik me vast. Dus blijven we voortaan gewoon in Nederland. Want ook zes uur rijden naar een overbevolkt Frans strandje noem ik persoonlijk geen pretje. Ja, met zijn tweeën wel, muziekje aan, beetje kletsen, dakje open. Met twee kinderen is dat een ander verhaal. Dus ontdekken wij sindsdien Nederland. Van de lokale camping in ons eigen dorp, tot de meest dorpse gemeentes waar ze heerlijke dialecten spreken. Ons favoriet: het Oosten des land. Daar zijn genoeg leuke topcampings. Niet zo hysterisch druk, groen en je bent er zo.

Maar, jullie kennen me inmiddels, ik ga niet voor de eerste de beste camping. Het moet wel een tikkeltje glamping zijn. Minstens vijf sterren. No worries, zo nuchter zijn ze het Oosten niet meer. Ik deel mijn shortlist voor komend jaar:

 • Ik wil naar kampeerdorp (geweldig woord, klinkt zó gezellig) de Zandstuve in Rheeze (bij Hardenberg). Daar hebben ze accommodaties met volledig ingerichte keuken en echte goede bedden. God zij dank dat dit bestaat. Ze werden er zelfs glamping camping van het jaar mee. Hooray!
 • Ook een optie: Ardoer Camping & Vakantiepark ’t Rheezerwold in Heemserveen. Kijk, dat klinkt nog eens alsof je in het Oosten van Nederland bent beland. Ze hebben kampeerplekken met privé sanitair, dus niet meer met je rol in de rij. Ook nice: Finse sauna en infraroodsauna.
 • Of we gaan naar Camping Kleine Wolf in het Overijsselse Vechtdal, waar ze zelfs een overdekt speelparadijs hebben. Kun je je kids lekker dumpen, terwijl jij in de brasserie met haardvuur aan een wijntje nipt. Niet slecht.
 • Van regen hoef je ook niet te balen in vakantiepark Het Stoetenslagh in Rheezerveen. Daar hebben ze zelfs een indoor strand waar de kids zandtaartjes kunnen bakken, zelfs als het met bakken uit de lucht komt.
 • Het liefst ga ik naar een plek waar ik niet de hele tijd achter mijn kinderen aan hoef te lopen. Wat dat betreft is Vrijetijdspark De Beerze Bulten in… je raadt het al.. Beerze, ideaal. Helemaal autovrij. Daar kun je je kinderen dus écht onbezorgd de boel laten ontdekken.
 • Ook op mijn shortlist beland: Familievakantiepark Krieghuusbelten. Wel even goed navigeren naar Raalte, want je krijgt het je bek niet uit wanneer je verdwaald om de weg moet vragen. Je hebt hier van die supertoffe safarilodges. Moet je de leeuwen er even bij bedenken.
 • Een bijzondere accommodatie is Vakantiepark Mölke. Daar kun je slapen in een boomhut of lodge. Met om de hoek: speelbos Noetselerberg.
 • En ja, wie kent ‘m niet? De sprookjescampng in de Vechtstreek. Zelfs als je buiten het hoogseizoen gaat staat er hier een animatieteam klaar om je kids te entertainen. Hun hoogtepunt: oog-in-oog met Hanna de Heldhaftige. Jouw hoogtepunt: eindelijk rust.
 • Toch liever rustiger? Dan naar Camping ’t Veld in Rheeze. Dit is de kleinste 5-sterrencamping van Nederland, met máár 100 kampeerplaatsen. En toch nog een animatieteam.
 • Moest ik het vroeger met één lullige schommel doen, waar de hele camping voor in de rij stond. Hoe anders is dat nu. In Reutum op Camping De Molenhof hebben ze 34 speeltuintjes. 34, mensen. Iedere dag één en je bent ruim een maand onder de pannen. Mooi weer? Dan ook nog 2000m2 zwembad.
 • Op de Noetselerberg in Nijverdal hebben ze zelfs een piratenschip en subtropisch zwembad met waterglijbaan. Oh en kinderactiviteiten waar je U tegen zegt. Denk aan drummen en musicals. Wow!
 • Misschien Camping de Koeksebelt, midden in de natuur, maar ook dichtbij het stadje Ommen, waar je lekker kunt shoppen en een terrasje kunt pakken. Maar jezelf dus ook zo terug kan trekken in een van de river lodges aan de Vecht terwijl je kinderen in het openlucht zwembad met glijbanen vermaken.
 • Of Vakantiepark De Luttenberg in het gelijknamige dorpje aan de bosrand in Overijssel. Kleinschalig maar wel bij flinke steden als Deventer, Zwolle en Almelo. Nog een betere reden om voor deze te kiezen: ze hebben een wellness. Yeah, baby.
 • Toch een beetje moeite met dat ‘op vakantie in eigen land’- gebeuren? Vakantiepark De Papillon in Denekamp heeft toch nog een beetje internationale allure, zo aan het Duitse Bentheimer Woud. Typisch zo’n plekje met kabbelende beekjes waar je kinderen met stenen een dam in kunnen bouwen. Waan je je toch een beetje in het buitenland.

Al is het Oosten van Nederland ook een beetje buitenland, toch? Alleen dan maar een uurtje rijden. Dat scheelt een hoop ruzie achterin. Wil je meer weten over bovenstaande campings of andere vakantietips in Overijssel? Kijk dan hier.

 

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met VisitOost, maar de inhoud ervan is 100% van ons. Lees meer over ons advertentiebeleid.