11 redenen waarom Barbara altijd op derde kerstdag haar vakantie boekt (tot grote ergernis van haar omgeving)

27.12.2019 06:00

Gék worden ze thuis van Barbara, die elk jaar rond oktober al de kriebels krijgt en lekker met de laptop op schoot… de zomervakantie aan het uitzoeken is. Ja: de zómervakantie. Want vóór half januari wil ze boeken. Neurotisch, zeker. Maar ook slim. Kijk maar:

‘Mam! Ben je echt nú al aan het kijken naar ze zomervakantie?’ Aldus mijn zoon. Ja, jongens, ik geef het maar toe: ik zit al vanaf oktober mogelijke vakantiebestemmingen af te struinen. Waarom? Omdat ik het leuk vind. Lekker, als de dagen donker worden met de laptop op schoot fantaseren over de zomervakantie. Wat gaan we dit jaar doen? Naar Spanje rijden? Naar Griekenland vliegen? Of kamperen? Ik maak mijn huisgenoten hier gek mee, ik wil erover praten, want mijn verborgen agenda is: vóór 10 januari boeken. En dit is waarom.

 1. Omdat ik dan dus supervroeg ben, samen met een paar andere gelijkgestemde neurotische types…
 2. …en dus alle leuke adressen nog plekjes vrij hebben.
 3. Ik tijdens de kerst eindelijk de gelegenheid hebt gehad om te overleggen met mijn man, die doordeweeks nooit tijd wil maken om te luisteren naar mijn vragen over de zomervakantie ‘want het is nog zo ver weg’.
 4. En vorig jaar werd ik ook al uitgelachen, nou mooi dat die ene leuke plek eind december nog wel plek had – en half januari dus niet meer.
 5. Hetgeen natuurlijk naast de teleurstelling ook een groot gevoel van triomf gaf, omdat ik daarmee mijn tegenstanders had overtuigd van mijn gelijk.
 6. Dus dit jaar zeggen ze: Alsjeblieft wijze Barbara, wil jij het dit jaar weer zo vroeg regelen als vorig jaar? (Ahem, ze zijn dit natuurlijk stráál vergeten, maar ik gooi ‘m er deze dagen weer subtiel in).
 7. Ook ben ik al sinds september bevriende stellen aan het uithoren wat hun plannen zijn. Nog geen? O, kom dan ook naar Zuid-Frankrijk. Leuk! (Stel je voor dat ze mij uitnodigen voor een kampeervakantie in regenachtig Engeland, zoals iemand vorig jaar voorstelde. De Facebookfoto’s waren pure horror.)
 8. Omdat je dan ook nog eens alle tijd hebt om te fantaseren over leuke tussenstops, hmmmm toch maar nog een weekje eraan plakken?
 9. Je niet in één keer financieel helemaal leegloopt: nu vast de accommodatie betalen en straks de reiskosten, zomerkleertjes, ijsjes en de vele etentjes.
 10. Je de prachtige kampeertent van je moeder net voor de neus van je zus kunt wegkapen.
 11. Je op je werk als eerste drie weken kunt blokken: sorry – ben er van dan tot dan niet! En ze je dus niet kunnen terugfluiten want ‘Isabel en Leonie’ willen dan ook (Ha! Ik was eerst!).

Echt, ik kan het iedereen aanraden. Doe jij het ook?

Lees ook: 10 Redenen waarom zwangerschapsverlof géén vakantie is