Zó leuk: doe samen met je kind een cursus blindtypen

04.02.2015 16:05

Kinderen leren tegenwoordig al heel jong typen. Barbara probeerde daarom met Felix (8) de cursus Ducktypen uit. Het was een knalsucces! 

Zeven. Zo oud was mijn zoon toen hij al af en toe een laptop in de klas ging gebruiken. Hij was natuurlijk allang bekend met tablets en laptops – hij weet in sommige digitale omgevingen al beter de weg dan ik. Er is wel een ding dat mij opviel toen ik hem voor het eerst achter een toetsenbord zag zitten: kinderen vinden het heel moeilijk om te typen. Ze halen één wijsvingertje tevoorschijn en gaan daarmee de toetsen af, heel traag en inefficiënt.

Felix (8) en ik waren dan ook heel erg blij toen we hoorden dat we de cursus Ducktypen mochten uitproberen. Felix had het al regelmatig voorbij zien komen in de Donald Duck, en kon me meteen vertellen wat het is. “Mam! Dan kan je leren om voor de Duckstadkrant te schrijven!”

duck 2

Nou, dus zijn wij in de kerstvakantie achter de laptop gekropen. De cursus begint met eenvoudige oefeningen waarbij je de vingers op de juiste plek moet leggen. Ik had er dus – heel dom – nooit bij stilgestaan dat die streepjes bij de f en de j ervoor zijn om te weten waar je je vinger moet leggen.

Je start met de eerste oefening: fjfjfjfjfjfjfjfj. Als je je dat te pakken hebt, volgt er een spel. Willy Wortel heeft een machine waarmee hij wolken uit de lucht kan schieten, en die letters verschijnen in de wolken, in willekeurige volgorde. Door de letters aan te slaan verjaag je de wolken. Daarna volgt de spatiebalk, en dan de letters naast de f en de j en zo verder. Bij elke ronde is er een nieuwe game, waarmee je de letters moet oefenen.

Felix snapte meteen wat de bedoeling was. Het ging heel intuïtief. Er is een leraar, meester Warbol, die je na elke oefening laat zien hoe je hebt gescoord: 1 of 5 sterren. Hij deelt complimentjes uit en hij laat je munten winnen waarmee je je avatar kunt aankleden en zijn of haar huis mooi kunt inrichten. Dat is een heel leuk pauzemoment tijdens deze intensieve cursus.

duck 3

We doen het nu sinds twee weken en oefenen elke dag een half uurtje, en ik zie Felix vooruit gaan! Dat kan je als ouder bijhouden met een aparte inlog. Maar het is ook heel leuk om er naast te gaan zitten en te zien hoe snel een kind dat blindtypen leert. Want wat er op het scherm gebeurt is veel te leuk voor ze om naar hun vingers te gaan zitten kijken. En het spel gaat te snel om ook tijd te hebben om te spieken.

Felix heeft al 1 artikeltje voor de krant geschreven: het weerbericht. Hij kijkt er uit naar zijn eerste voorpaginascoop. En ik ook ;-), want hij vindt het leuker dan de meeste games die hij speelt op de iPad…

 

Voor 99,95 heb je een cursus van een heel jaar voor kinderen tussen 7 & 12 jaar! En kijk hier voor gratis proeflessen: https://www.ducktypen.nl/

 

ducklogo