10 Dingen die geweldig zijn aan zwanger zijn

25.03.2020 05:00

Een zwangerschap kan behoorlijk zwaar zijn. Je voelt je niet lekker, bent de hele tijd moe en je moet allerlei dingen laten. Maar, er zitten ook heel wat voordelen aan. En die kun je negen maanden lang helemaal uitbuiten.

LEES OOK: 7 Redenen om het geslacht van je baby niet te willen weten.

* Je hebt altijd een excuus om afspraken af te zeggen. Iedereen heeft er begrip voor als een zwangere vrouw niet van de bank af kan komen. In jouw delicate staat moet je tenslotte rustig aan doen en jezelf in acht nemen. Heb je dus geen zin om uit je joggingbroek te komen en met je logge lijf helemaal de stad in te fietsen voor die koffiedate met vriendinnen? Gewoon afbellen. Of, nog beter: laat ze lekker naar jou toe komen (met chocola en chips!).

* Mensen behandelen je alsof je van porselein bent. Ik stond eens met mijn overduidelijk zwangere buik op het vliegveld op iemand te wachten toen er een bewaker naar me toe kwam met een stoel, omdat hij vond dat ik niet zo lang moest staan. In het openbaar vervoer staan mensen voor je op en iedereen is supervoorzichtig met je. Vaak is dat helemaal niet nodig. Maar dat hoeft niemand te weten, toch?

* Je hoeft niks meer zelf te dragen. Mensen hoeven maar een blik op je buik te werpen en ze bieden aan wat je ook in je handen hebt van je over te nemen. Boodschappentassen, die zak met tuinaarde bij de Intratuin, je dwarse peuter, iedereen neemt je met liefde alles uit handen.

* Je kunt je helemaal klem vreten. Is misschien niet zo verstandig met het oog op elk pondje dat door het mondje gaat, maar niemand zal raar opkijken als je ‘s ochtends na het ontbijt meteen een zak chips opentrekt. Dat eten voor twee een mythe is weten een heleboel mensen namelijk nog niet en jij zal niet degene zijn die ze uit de droom helpt. Dus kom maar door met die bonbons en die extra porties bij het avondeten.

* Je kunt alle onterechte emoties op je hormonen schuiven. Zin om onredelijk ruzie te maken met je man? Een potje janken om je zin te krijgen? Geef de zwangerschapshormonen de schuld en niemand zal het je aanrekenen. Je kunt er tenslotte niets aan doen, je bent nou eenmaal een beetje ontoerekeningsvatbaar.

* Je kunt vervelende dingen gewoon ‘vergeten’. Geen zin om naar de verjaardag van tante Tiny te gaan, of die oersaaie meeting bij te wonen? Zeg gewoon dat je het vergeten was. Tja, zwangerschapsdementie, he…

* Je mag geoorloofd gewelddadig zijn. Er zijn vrouwen die helemaal zacht en knuffelig worden als ze zwanger zijn en er zijn vrouwen die van al die hormonen spontaan moordneigingen krijgen. Normaliter wordt het gebruik van geweld door een volwassen vrouw niet geoorloofd in de maatschappij, maar als je zwanger bent kom je misschien weg met het feit dat je die irritante gast die op straat per ongeluk tegen je aan liep keihard op zijn bek geslagen hebt.

* Iedereen is lief tegen je. Maakt niet uit hoe onhebbelijk je je gedraagt, mensen slikken het zonder morren en proberen het je te allen tijde naar de zin te maken. Iedereen is vriendelijk en behulpzaam. Je zou bijna denken dat je de koningin bent.

* Je hoeft je buik niet meer in te houden. Normaal proberen we ons met grote regelmaat in kleding te persen die ons ernstige buikkrampen bezorgt, maar nu hoeft dat negen maanden lang niet. Je kunt het allemaal gewoon lekker laten hangen en lekker met je buik vooruit door het leven gaan (wel jammer dat iedereen er dan ook aan wil zitten).

* Je voelt je een beroemdheid. Als je als zwangere vrouw over straat gaat kijkt iedereen naar je alsof je Beyonce in hoogsteigen persoon bent. Er wordt naar je geglimlacht, je krijgt vertederde blikken en wildvreemden spreken je aan om je te vertellen hoe mooi je bent. Geniet ervan, want als je straks met een krijsende peuter over straat loopt zijn de blikken die je toegeworpen krijgt ineens van een heel andere orde.

LEES OOK: 10 Dingen die je niet moet doen als je zwanger bent.