12 Dingen die je denkt over je lichaam als je zwanger bent

04.08.2016 11:00
vrouwelijk lichaam, zwanger

Vala is 38 weken zwanger. En als je een kindje verwacht, doet dat van alles met je lichaam. Niet alleen je buik verandert, maar eigenlijk moet je hele lichaam eraan geloven. Als Vala naar zichzelf kijkt, herkent ze zich bijna niet meer terug. En dit denkt ze dan:

 • ‘Die buik kán gewoon niet groter. Toch? Dat kán toch gewoon niet?’ Tja, dat denk ik al weken. En dan blijkt iedere keer dat het dus wél kan. Ik ga er vanuit dat ik vandaag of morgen gewoon voorover val.
 • ‘Dat die buik zou groeien, dat wist ik. Maar mijn vóeten toch niet?’ Jawel dus. Het komt niet zelden voor dat je voeten tijdens de zwangerschap ook een maatje (0f twee) groeien. Dáág, leuke hakjes!
 • ‘Als het na de zwangerschap maar niet allemaal uitvalt…’ Want niet alleen je buik wordt dikker, je haar vaak ook. En aan die volle, glanzende bos kan ik wel wennen!
 • ‘Ik lijk wel Cruella de Ville met die nagels.’ Maar je knipt ze natuurlijk niet af, want no way dat ze ooit nog zo lang worden.
 • ‘Misschien moet ik een hoed kopen, anders zie ik straks uit als een halve panda’. Zeker nu de zomer eraan komt, geen onrealistische gedachte. Sommige vrouwen krijgen door de hormonen in combinatie met de zon namelijk last van een zogenaamd zwangerschapsmasker: pigmentvlekken op de huid. En die gaan niet meer weg.
 • ‘Hoe moet ik nou mijn sokken aan krijgen?’ Omdat je op een gegeven moment je voeten dus gewoon niet meer kunt zien.
 • ‘Zou het kwaad kunnen dat mijn darmen inmiddels in mijn ribben zitten?’ Want zo’n baby duwt al je organen gewoon opzij.
 • ‘Mijn god, zijn dat mijn vingers, of heb ik ineens tien worstjes aan mijn handen zitten?’ Vocht vasthouden is geen grapje. Gewoon echt niet.
 • ‘Ik heb níks gedronken! Gewoon níks! Waarom moet ik dan toch iedere vijf minuten naar de wc?’ Omdat er een baby op je blaas staat te springen. Daarom.
 • ‘Als mijn navel nog verder naar buiten komt, valt ‘ie eraf, denk ik’. Eraf vallen zal niet gebeuren, maar het is daadwerkelijk zo dat je navel kan verplaatsen door de groei van je buik. Hoe freaky is dat?!
 • ‘Oke, hoezó heb ik ineens een snor?!’ Tja, ook weer met dank aan de hormonen. En als je pech hebt (zoals ik) zijn die haren ook nog zwart. Pikzwart.
 • ‘Hallo? Mijn kónt is toch niet zwanger?!’ Jawel. Alles is zwanger. Gewoon alles. Oók je kont dus, inderdaad ja.
 • ‘Oh, help. Jeuk. Help. Mijn huid scheurt alle kanten op.’ Dat je die striemen er bijna in vóelt springen. Smeren alleen kan je redden. Hopelijk. En zo niet, dan ruik je in ieder geval heerlijk.

natural
Zwangerschapsolie van Weleda
Dit bericht wordt je aangeboden door Weleda. Wist je dat dit merk natuurlijke zwanger- en babyverzorgingsproducten maakt? Door je huid soepel te houden en dagelijks in te smeren met Weleda Zwangerschapsolie kan je striemen helpen voorkomen. De combinatie van zoete amandelolie, tarwekiemolie en biologische jojoba-olie voedt de huid intensief en helpt bij jeuk en een trekkerig gevoel. Arnica-extract bevordert de doorbloeding van de huid en verbetert de elasticiteit van het huidweefsel waardoor haar spankracht verbetert. Pure etherische oliën van o.a. lavendel, wilde roos en sinaasappelbloesem zorgen voor een subtiele geur en brengen tot rust. Bestel het hier. 

Lees hier alles over ons advertentiebeleid.