13 Bevallingsverhalen die maar beter binnenskamers kunnen blijven

15.06.2021 07:00

Als je bent bevallen, wil je niets dan je verhaal delen met anderen. Maarrrrr… niet iedereen zit op horrortoestanden te wachten- zeker mensen die nog lang niet aan kinderen toe zijn. Dit zijn de dingen waar je best over kunt praten, maar die niet ie-de-reen hoeft te horen. Dank u! 

LEES OOK: Deze sketch over bevallen laat je huilen van het lachen

Mocht jij op dit moment voor de bevalling staan of mocht je net bevallen zijn: gebruik dan onderstaande lijst als handleiding voor wat je wel en niet kunt zeggen. Je zit zelf namelijk in zo’n hormonenrush en je bent zo NIET meer in contact met de werkelijkheid dat je vergeet dat er een bepaalde etiquette is, aangaande betere conversaties. Houd de volgende bevallingsverhalen dus lekker binnenskamers…

1. Het hele ontsluitingsverhaal

Tuurlijk, het is een heel groot deel van het hele bevallingsproces, maar geloof me: niemand heeft een samenvatting nodig van hoe jouw geboortekanaal zich hield op die ene dag in de schijnwerpers. We gaan er vanuit dat, omdat de baby geboren is, alles heeft gedaan wat het moest doen.

2. Alles wat over overgeven gaat

Sommige vrouwen worden misselijk van de weeën, anderen van de ruggenprik. Bevallen leidt vaak tot overgeven. Op heel onbeholpen momenten. Waar niemand over wil horen.

3. Of je wel of niet hebt gepoept tijdens het persen

Wat in de verloskamer gebeurt, blijft in de verloskamer. Daar heeft iedereen baat bij.

4. Hoe je placenta eruit zag

Ik heb aan meerdere mensen de vorm en de grootte en de textuur van mijn moederkoek beschreven. Dat hoeft dus niet. Liever niet. Een placenta is geen fijn gezicht. Dat weet iedereen. Laat het daarbij.

5. Hoe je baby er ECHT uitzag de eerste keer dat je hem/haar zag

Op het moment dat je je baby voor het eerst vasthoudt en je kunt enigszins objectief kijken (sommige moeders kunnen dat wel, andere niet) zie je een soort gerimpeld chinees oud vrouwtje vol lichaamssmeer. Het is niet meer en niet minder. Niet het vermelden waard. Houd de droom in stand.

6. Hoe een ruggenprik voelt

Deze is vooral lullig voor vrouwen die nog moeten bevallen. Grote kans dat je juist hen heel graag wilt vertellen over die enorme naald in je ruggenmerg. Maar wat is het nut daarvan? Het is K*T, oké, maar het werkt wel. Dus. Vergeet de rest.

7. Hoe het klinkt als je ingeknipt wordt (en wat je voelt als dat NIET tijdens een wee gebeurt)

(……)

8. Wat je hoort als je een keizersnede krijgt

Knipjes en snijgeluiden, metalen voorwerpen, getrek, gehijs en gepor. En je hebt geen idee wat ze nu echt aan het doen zijn. Vertel het niemand.

9. Wat een keizersnede eigenlijk inhoudt

Het schijnt dat sommige organen heel even uit je buik gehaald worden…maar dat is echt teveel voor de toehoorders die gewoon een beschuitje met muisjes proberen weg te werken

10. Dat je tijdens de keizersnede weliswaar afgeschermd werd van de bloederige scene, maar via een spiegelende operatielamp toch ALLES kon volgen

Ai!

11. Hoe moeilijk het is om na de bevalling te poepen

Niemand wil dit horen. Misschien je dokter. Maar daar houdt het dan ook op.

12. Hoeveel bloed er daadwerkelijk bij een bevalling komt kijken

En dat het niet stopt nadat de baby is geboren…maar dat hoeft het publiek niet te weten toch. Niemand wil horen hoevaak jij die enorme maandverbanden verschoont. Echt Helemaal Niemand.

13. Waarom er een flesje water naast je wc staat

Dat kun je beter aan de fantasie van de mensen overlaten.