Goed nieuws voor zwangere vrouwen die antidepressiva slikken!

30.01.2016 04:50

De gevolgen van het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap blijken mild. Volgens recent onderzoek is het niet nodig om te minderen of te stoppen, de gevolgen hiervan kunnen zelfs schadelijk zijn. Onze eigen Femke, die antidepressiva slikte tijdens de zwangerschap, is opgelucht. “Fijn om te weten dat ik mijn kind niks heb aangedaan door die pillen te slikken.”

Volgens arts Noera Kieviet, die de afgelopen jaren honderden depressieve moeders en hun baby’s heeft onderzocht op een speciale afdeling van het OLVG ziekenhuis in Amsterdam, is het onnodig voor moeders om een schuldgevoel te krijgen na het gebruik van antidepressiva. Kieviet promoveert maandag aan de Vrije Universiteit.

Elk jaar worden ongeveer 170.000 vrouwen in Nederland zwanger. Van hen krijgt ongeveer één op de zes een depressie tijdens de zwangerschap, of vlak na de bevalling. De meeste vrouwen nemen daar geen middelen tegen wanneer ze zwanger zijn. Het lijkt er volgens Kieviet op dat ze bang zijn voor de gevolgen voor de baby. “Over de belangrijkste antidepressiva is redelijk wat bekend. Er lijkt zo goed als geen risico te bestaan voor aangeboren afwijkingen, complicaties bij de bevalling en voor de ontwikkeling van het kind.”

Lees ook: Co-sleeping met je baby: knus of gevaarlijk?

Nieuw is dat uit deze studie blijkt dat de ontwenningsverschijnselen bij de baby mild zijn. “Het kind is wat onrustig, heeft misschien moeite met drinken en slaapt soms korter. Dat gaat over.” Ongeveer één op de drie baby’s krijgt daar last van wanneer de moeder antidepressiva heeft genomen. De dosering van antidepressiva maakt niet uit voor de ontwenning, dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek. Kieviet raadt aan om de dosis te gebruiken die voor de moeder juist is. Een vrouw die toch mindert vanwege de zwangerschap, loopt het risico dat het middel niet genoeg werkt. De gevolgen hiervan kunnen erger zijn dan de gevolgen van antidepressiva.

“Het kind kan te vroeg ter wereld komen. Het kind kan lichter uitvallen dan het in aanleg had kunnen zijn. Een depressieve vrouw zorgt tijdens de zwangerschap misschien minder goed voor zichzelf, door te roken en door ongezond te eten. Na de bevalling hecht een depressieve moeder zich misschien minder goed aan de baby. En andersom dus ook”, aldus Kieviet.

Waar het uiteindelijk om gaat, is dat een depressie een ziekte is, benadrukt Kieviet. “En het is een ziekte die kan terugkeren als je het niet behandelt. Je moet je niet schuldig voelen als je antidepressiva nodig hebt, ook niet naar je kindje toe. Het is geen taboe. Het is net zoiets als suikerziekte en daar bestaat insuline voor.”

(Bron: nu.nl)

Lees ook: Heb jij een postnatale depressie? Dit zijn de alarmsignalen!