“Ik ben bang voor de bevalling en daarom wil ik een keizersnede.”

22.02.2016 04:55

Caroline (29) is zwanger van haar eerste kind. Ze kijkt heel erg uit naar de baby, maar tegen de bevalling ziet ze huizenhoog op. Ze is verschrikkelijk bang voor de pijn, de controle uit handen moeten geven en alles wat er eventueel mis zou kunnen gaan. Daarom wil ze een geplande keizersnede, want dat lijkt haar veel eenvoudiger.

“Ik ben superblij met mijn zwangerschap, heb altijd al moeder willen worden. Maar waarom die bevalling nou op deze manier moet, schiet mij maar lek. Had Moeder Natuur daar niet wat anders op kunnen verzinnen? De weeën lijken me verschrikkelijk, ik kan totaal niet tegen pijn. En ja natuurlijk kan ik om een ruggenprik vragen, maar het is niet alsof dat al het ongemak wegneemt. Je ligt nog steeds uren te puffen. Bovendien, ik heb maar al te vaak verhalen gehoord van anesthesisten die niet beschikbaar waren, of dat zo’n prik gewoon niet werkte. Dat risico wil ik echt niet lopen.”

“En dan heb ik het nog niet eens over alle complicaties die bij een bevalling kunnen komen kijken. Stel je voor dat je een totaalruptuur oploopt? Daar kan ik echt wakker van liggen. Of dat het een stuitbevalling wordt bijvoorbeeld. Ik ben zó verschrikkelijk bang voor de bevalling dat ik er gewoon paniekaanvallen van krijg. Mijn verloskundige en al mijn vriendinnen zeggen dat het heus wel goed komt, maar daar koop ik niks voor. De angst blijft me overheersen.”

“Ik vind dan ook dat ik een geplande keizersnede moet kunnen krijgen, ook al is er geen medische reden voor. Sowieso begrijp ik eigenlijk niet waarom dat in Nederland niet tot de standaard mogelijkheden behoort. Waarom zou je vrijwillig pijn lijden en het risico lopen dat je er totaal gehavend uitkomt? Dan is een keizersnede toch veel handiger?”

Lees ook: 7 Zorgen over de bevalling die je niet hoeft te hebben.