Klaar met die zwangerschap? 6 Manieren om die bevalling eindelijk te laten beginnen

28.06.2018 04:55
Klaar met die zwangerschap? 6 Manieren om die bevalling eindelijk te laten beginnen

Ben je helemaal klaar met die zwangerschap? Wacht je al 40 weken, maar maakt je baby geen enkele aanstalten het pand te verlaten? Dan kun je altijd de volgende dingen proberen. 

Wanneer kan ik beginnen met het opwekken van de bevalling?

Tussen de 37ste en de 40ste week van de zwangerschap is het veilig om te bevallen, zegt gynaecologe Jocelyn Brown. Voor zowel de moeders en de baby’s worden in die periode de beste resultaten geboekt. Week 41 wordt officieel gezien als ‘over tijd’, en vanaf week 42 zullen artsen beginnen met het inleiden van je zwangerschap, door je bijvoorbeeld te strippen of je vliezen te breken.

Vanaf week 37 zul je, tenzij er een duidelijke medische indicatie voor is, nog niet medisch kunnen worden ingeleid. Maar ben je nou helemaal klaar met die zwangerschap, of kan je niet wachten om je baby eindelijk te zien, dan zijn er een aantal dingen die je zelf kunt proberen, om het proces wat te versnellen. Voor sommige vrouwen werkt dit, voor anderen niet. Maar de meeste vallen in de categorie ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ (behalve misschien de wonderolie) en zijn dus eventueel wel een poging waard.

Tepelstimulatie

Hiermee kan je beginnen met 37 of 38 weken. Het regelmatig stimuleren van de tepels door ze te masseren of eraan te zuigen (kijk je man even lief aan) zorgt voor de aanmaak van oxytocine in je lichaam. Deze stof kan ervoor zorgen dat je bevalling op gang komt. Uit recent onderzoek blijkt dat het stimuleren van de tepels ervoor kan zorgen dat baby’s gemiddeld drie dagen eerder komen. Dat klinkt misschien niet als veel, maar als je 41 weken bent, is elke dag lang…

Wonderolie

Wonderolie, ook wel bekend als castor olie, kan helpen bij het opwekken van een bevalling. Wees gewaarschuwd, het heeft een extreem laxerend effect, dus wees erop voorbereid dat je wel eens wat tijd op het toilet zou kunnen doorbrengen.

Het idee achter wonderolie is dat er prostaglandinen inzitten, hormonen die de baarmoeder rijpen voor de bevalling. Daarnaast heeft de olie een sterk prikkelende werking op de dunne darm (vandaar dat je er zulke heftige diarree van krijgt). Het kan dat de baarmoeder met samentrekkingen op deze prikkeling reageert, waardoor de weeën op gang gebracht worden. Wonderolie werkt hierom ook alleen bij vrouwen wiens lichaam al klaar was voor de bevalling. Volgens Jocelyn Brown is wonderolie is verreweg het meest effectieve middel voor het opwekken van een zwangerschap buiten het ziekenhuis. Maar je weet het nooit zeker. Het kan ook maar zo dat je je laatste oncomfortabele dagen van je zwangerschap nog veel oncomfortabeler maakt door een laxerend middel in te nemen, en er verder niks gebeurt.

LET OP: Je mag in geen enkel geval wonder olie gebruiken om je bevalling op te wekken als je minder dan 37 weken zwanger bent. Gebruik wonderolie daarnaast altijd in overleg met je verloskundige of arts.

Dadels eten

Er is een studie die suggereert dat het eten van dadels in de laatste vier weken van de zwangerschap kan helpen bij het opwekken van de bevalling, maar de testgroep was te klein om een significant bewijs uit af te leiden. Tja, als je dadels lust, kan je het altijd proberen toch?

Sex

Sommige studies suggereren dat een potje sex kan helpen bij het opwekken van de bevalling, omdat sperma prostaglandinen bevat (jeweetwel, diezelfde als van de wonderolie). Als deze in aanraking komen met de baarmoeder, zou dit het opwekken van de bevalling kunnen bespoedigen. Daarnaast wordt soms gezegd dat een orgasme kan zorgen voor meer vaginale activiteit, waardoor een bevalling opgestart zou kunnen worden. Er is helaas weinig bewijs voor deze claims, maar als je echt wanhopig begint te worden, kun je het altijd proberen.

Een lange wandeling

Sommige mensen zeggen dat een lange wandeling ervoor kan zorgen dat de baby gaat ‘zakken’, of dat de weeën worden opgewekt. Maar dit werkt alleen als de baarmoedermond al verweekt en verstreken is, en dit betekent meestal dat de bevalling sowieso op het punt staat te beginnen.

Pittig eten

Veel vrouwen zijn er van overtuigd dat een pittige maaltijd ze dat laatste duwtje in de rug heeft gegeven, maar dit is niet in alle gevallen effectief. Heet eten werkt eigenlijk alleen als je er diarree van krijgt. Deze krampen kunnen de baarmoeder prikkelen, waardoor de weeën opstarten.

Schiet het nou allemaal echt niet op? Probeer je dan vooral niet te druk te maken. Doe het rustig aan, ga lekker de hele dag Netflixen, probeer van de laatste dagen alleen met je man te genieten (als het je eerste is) en heb geduld. Het is moeilijk, we know, maar je bent er bijna!

Bron: Healthy Way

LEES OOK: 13 Bevallingsverhalen die maar beter binnenskamers kunnen blijven