Leugentjes die we jonge moeders vertellen om het eerste jaar door te komen

08.09.2017 05:00
Leugentjes die we jonge moeders vertellen om het eerste jaar door te komen

Altijd bloedeerlijk zijn: het kán, maar toch doen we het niet. Niet vooraf, in ieder geval. Franke denkt dat dat zo is om onwetende toekomstige moeders te beschermen tegen de mokerslag van het eerste jaar.

Toen Franke met een dik kraamverband door het huis strompelde, kraamtranen over haar wangen, begreep ze niet waarom ze hier niet voor gewaarschuwd was, die ellende. En er bleken wel meer leugentjes te zijn die haar op de mouw werden gespeld. Kwam ze achter. Lees maar even mee.

Lees ook: Beautyrituelen vóór en na het moederschap

 1. ‘Die zwangerschapskilo’s raak je vanzelf weer kwijt’
  Ja, ze gingen eraf. Door elke dag 6 kilometer te wandelen en drie maanden slablaadjes kauwen. Dus vanzelf? Niet echt. Het was eerder een soort powerbootcamp.
 2. ‘Het zijn maar kraamtraantjes’
   Eén traantje wegpinken en hóp die roze wolk weer o gebeurde niet bij mij, hoor. Heb de tranen uit mijn kop gejankt, dozen paracetamol weggetikt. Ik voelde me compleet in elkaar gebeukt, die eerste weken na de bevalling. En hééél emotinieel. Om alles. Zelfs het strikken van mijn eigen veters.
 3. ‘De bevalling is de mooiste dag uit je leven’
  Wellicht dat ik er zo over 50 jaar over denk, maar voorlopig is het de mooiste dag én de hel ineen.
 4. ‘Je kunt slapen als de baby slaapt’
  Of je kunt dan even Facebook checken en je sociale leven een beetje op orde houden. Keuzes. Keuzes. Kijk je op van je schermpje, heeft je baby alweer honger…
 5. ‘Van borstvoeding val je af’
  Hoeft niet per se. Juist toen ik stopte, viel ik af. Omdat ik toen zes kilometer per dag ging wandelen.
 6. ‘Geniet ervan, hé?’
  Die roze wolk, ja genieten, maar ook vermoeiend, onzeker en eng en oh ja… hartstikke druk, zo’n klein wubbeltje in huis.
 7. ‘Volg je gevoel’
  Mijn moederlijke intuïtie, ik wist niet waar ik die kon vinden. Heb echt wel gezocht, met een vergrootglas zelfs. Het bleek bij mij gewoon 2,5 voordat ik ‘m had gevonden/ontwikkeld. Heb geduld dus, hij komt echt!
 8. ‘Nee joh, googlen is nergens voor nodig’
  En toch doe je niet anders, de eerste weken. Al had ik liever Mary Poppins in huis gehad om me van goede raad te voorzien, want ik vind haar e-nig. En lief.
 9. ‘Als je weer aan het werk gaat, wordt het rustiger’
  Ja, tijdens het werk heerlijk met collega’s kletsen. Best chill. Maar dan krijg je die spits. Voor en na. Niet zo rustig. Niet zo rustig. Niet zo rustig!!!!!
 10. ‘Vanaf de eerste verjaardag wordt het makkelijker’
  Het is een mijlpaal, die eerste verjaardag, dat wel.

Maar die leugentjes, die gaan me niet meer overkomen. Dus iedereen die zegt dat je je leven terugkrijgt als je kinderen op de basisschool zitten, ik kijk ze argwanend aan. En ik lees me helemaal suf bij mijn collega’s van Tishiergeenhotel. Weet ik alvast wat me te wachten staat, over een dikke tien jaar. Ben ik in ieder geval goed voorbereid tegen die tijd. Tjakka!!!!!

En, welk leugentje werd jou verteld dat niet bleek te kloppen? Laat het ons weten op onze Facebook-pagina!

Lees ook: 6 Leugentjes om bestwil voor jonge ouders