Waarom een orgasme tijdens de bevalling niet kan! (Terwijl het ‘bewezen’ is)

17.09.2021 18:00

‘Sommige vrouwen krijgen een orgasme tijdens de bevalling’. Femke stuitte een tijdje geleden op dit blogbericht en is er WOEDEND over. Er zijn legio vrouwen die moeite hebben met klaarkomen, maar tuuuuurlijk… SOMMIGE vrouwen komen klaar tijdens de pijnlijkste gebeurtenis van hun leven. Yeah right.

Ik word echt niet goed van dit soort media-geile berichtjes. Wat denkt zo’n onwetende twintiger als-ie dit schrijft? ‘Vetttt Grappiggggg. Een orgasme tijdens de bevalling. Kan dat?’ NEEEEE, dat kan natuurlijk niet. Of: het zal ooit wel eens voorgekomen zijn, maar alle onmogelijke dingen zijn vast wel eens een keertje voorgekomen. Dat betekent niet dat je meteen kunt zeggen: uit onderzoek blijkt dat vrouwen een orgasme krijgen tijdens de bevalling. Maar goed, ernaar googelend blijkt dat het AD eerder al eens kwam met deze onzin. Volgens het artikeltje gaat het maar liefst om 0,3 procent van de bevallende vrouwen. Allemaal brachten ze kreunend van genot hun kind ter wereld. Volgens Barry Komisarek, de hoogleraar die het onderzoek verrichtte, gaven VEEL vrouwen aan dat contracties van de baarmoeder plezierig aanvoelen tijdens seksuele stimulatie. Nou, dat is natuurlijk helemaal begrijpelijk, want wie ligt er niet te masturberen tijdens haar bevalling. Toch?

Lees ook: Hoe herkenbaar! Deze foto’s zetten het moederschap zó perfect neer!

Waarom ik me hier zo over opwind? Omdat we allemaal weten dat vrouwen een stuk minder makkelijk hun hoogtepunt bereiken dan mannen.
Waar een man zo ongeveer elke sexpartij klaarkomt, geldt dit maar voor dertig procent van de vrouwen. Een tijd geleden sprak ik Ellen Laan, seksonderzoeker aan de UvA, en zij vertelde me dat vrouwen niet goed genoeg weten hoe hun lijf precies in elkaar zit en de signalen niet goed kennen. Vaak maken ze hun eigen genot ondergeschikt aan dat van hun sekspartner. Bizar is dat toch! Dat je wel heel prima aan kunt geven dat je het irritant vindt dat je man altijd te laat is als jullie eindelijk weer eens naar de bioscoop gaan, terwijl je tussen de lakens de communicatie achterwege laat. Dat verschil in de benadering in sex zie je natuurlijk al van jongs af aan. Jongens staan veel meer in contact met hun geslachtsdeel dan vrouwen. Ze mogen er bijvoorbeeld als klein jongetje  aanzitten, terwijl er tegen meisjes toch sneller gezegd wordt: haal je hand daar eens weg. Ik zie dat bij mijn zoon Max ook: ik vind het schattig als ie aan z’n piemeltje zit te friemelen, terwijl ik er ongemakkelijk van wordt als ik het mijn kleine nichtje zie doen. Zo zijn we blijkbaar voorgeprogrammeerd.

Volgens Laan is seks voor mannen ongecompliceerd (ze masturberen ook vaker) en bij vrouwen hangt er toch meer negativiteit omheen. Een vrouw moet er altijd mee bezig zijn dat ze niet zwanger mag raken of dat ze een ziekte kan oplopen en het wordt niet gewaardeerd als een vrouw openlijk haar lusten achterna loopt. Waar dat laatste een man een stoere player maakt, is een vrouw al snel een ‘slet’. Daarbij komt het sowieso nogal eens voor dat we binnen een vrijpartij geen orgasme krijgen. Dit slaat ons geheugen op zodat ons gevoel rondom sex niet onverdeeld positief en YES-ik-wil-tien-keer-per-dag is.

De oplossing? Ja, die ligt dus echt bij jezelf. Stel je eigen genot gelijk met dat van je partner en doe vooral niet wat Linda de Mol zegt (‘zin maken’). Communiceer over wat wel en wat niet. Stel je open (lichamelijk en geestelijk) en bedenk dat een man niets liever wil dan een vrouw te zien genieten. (En als je dit allemaal zelf niet lukt, ga dan eens langs bij een seksuoloog. Beter nu investeren in een fijn seksleven dan nog jaren doormodderen.) Dat is nogal wat, toch? En als ik het zo bekijk, klopt het wel bij mijn eigen ervaringen en die van vrouwen om mij heen. Want orgasmes, die zijn best complex.

Dus. Daarom. Word ik woe-dend van stukjes waarin gesuggereerd wordt dat je kunt klaarkomen tijdens de bevalling. HOU OP MET ME!

Lees ook: 31 Dingen die je tegenwoordig denkt tijdens de seks.