Waarom roken als je zwanger bent écht erger is dan de stress van stoppen

25.09.2019 00:05

Er zijn nog steeds veel vrouwen die gewoon door roken als ze zwanger zijn. En dat is zorgelijk.

Maar liefst één op de tien vrouwen die roken, stopt niet tijdens haar zwangerschap. Het meest gegeven argument daarvoor: stress. Stoppen met roken levert stress op en die stress zou net zo erg, zo niet erger, zijn voor het ongeboren kind. Sterker nog, soms wordt vrouwen door zorgverleners zelfs aangeraden te blijven roken (weliswaar met mate), om ervoor te zorgen dat hun stresslevel niet te erg stijgt. Maar, zeggen gynaecologen nu, dat is een slecht advies.

Want hoewel wetenschappelijk is aangetoond dat (veel) stress invloed kan hebben op een foetus, is helemaal niet bekend wát voor gevolgen dan precies en hoe ernstig deze zijn. Van roken is dat wél bekend. Elke keer als je een sigaret opsteekt komt er koolmonoxide in je lichaam en en dus ook bij je kind. Nicotine kan o.a. zorgen voor een miskraam, een vroeggeboorte, de ontwikkeling van astma bij het kind, of een aantal aangeboren afwijkingen. Bovendien staan de gevolgen van stress sowieso niet in verhouding tot die van roken. Roken kan lijden tot het overlijden van de vrucht, stress niet. Het optelsommetje is dan dus gauw gemaakt: liever stress, dan dood.

Daarnaast is het zo dat de stress die het resultaat is van stoppen met roken maar van korte duur is. Als je lichaam afgekickt is van de nicotine, verdwijnt namelijk ook de stress. Blijf je roken, dan creëer je daarmee juist een stresssituatie, vertelt gynaecoloog Clasien van der Houwen aan RTL Nieuws. “Je ervaart stress als je niet rookt en op het moment dat je een sigaret opsteekt, verdwijnt het stressgevoel weer. Daardoor verbind je de sigaret met de oplossing voor stress, terwijl het juist de veroorzaker ervan is. Zolang je blijft roken, blijft je lichaam dat stressgevoel ervaren en om nicotine vragen.” aldus Van der Houwen. Gevalletje vicieuze cirkel.

En dan nog iets over die stress: want je hebt stress en stréss. Maandenlang hevige stress hebben omdat je bijvoorbeeld een traumatische ervaring hebt gehad, iemand bent verloren, je baan kwijt bent geraakt o.i.d. is iets anders dan een relatief korte periode een relatief milde vorm van stress ervaren omdat je lichaam aan het detoxen is. En dus valt het in het laatste geval met die schadelijke gevolgen van de stress die je ervaart allemaal best wel mee.

Ik ben er zelf waarschijnlijk een voorbeeld van hoe slecht roken tijdens de zwangerschap is. Mijn moeder was een verstokte roker en volgens haar verloskundige destijds kon het niet zo heel veel kwaad als ze nog dagelijks een sigaretje (of twee) op stak. Uiteindelijk bleek mijn moeders placenta bij mijn geboorte al een tijd weinig tot geen voedingsstoffen meer te bevatten en ik daardoor dysmatuur, waardoor ik de couveuse in moest. Tja, andere tijden. Maar gelukkig weten we nu al heel veel meer.

Maar ja, stoppen met roken, dat is gewoon moeilijk voor veel mensen. Het is en blijft nou eenmaal een verslaving. En ook al weten de meeste vrouwen heus wel dat ze de sigaretten beter links kunnen laten liggen tijdens de zwangerschap, dat is soms nou eenmaal makkelijker gezegd dan gedaan. Ben jij zwanger en heb je moeite met stoppen? Je kunt het en er is hulp! En ken jij een zwangere vrouw die moeite heeft met stoppen? Beschuldig haar dan niet, maar help haar! Zo krijgen we hopelijk heel snel alleen nog maar rookvrije baby’s.

Lees ook: Zwangere vrouwen opgelet: risico op CMV bij ongeboren kind groter dan gedacht.

(Bron: RTL Nieuws)