Wat je ECHT kunt verwachten tijdens je zwangerschap – in drie trimesters

02.07.2020 18:30

Natuurlijk, er is heel veel informatie te vinden over wat er allemaal met je gebeurt als je zwanger bent. Alleen is die informatie niet altijd (of liever gezegd: bijna nooit) een correcte weergave van de realiteit. ‘Je kunt last krijgen van ochtendmisselijkheid’ lees je dan, terwijl er beter had kunnen staan: ‘Je zult zo agressief overgeven dat je waarschijnlijk een rib kneust’. Daarom hierbij een realistische schets van de zwangerschap, zodat je weet wat je te wachten staat.

LEES OOK: 10 Dingen die geweldig zijn aan zwanger zijn.

Eerste trimester:

* Als je de zwangerschapstest doet zul je over je handen plassen. Het lijkt weliswaar makkelijk om over zo’n staafje te piesen, maar dat is het dus niet. Net zoals je urine opvangen in een kopje: best lastig. Die straal sprietst namelijk niet zelden alle kanten op, of je krijgt je benen op de een of andere manier niet goed genoeg uit elkaar. Tip: gebruik een grote mok.

* Je zult moe zijn. Maar niet gewoon een beetje moe, zó moe dat je je afvraagt of je misschien niet meer wakker wordt als je je ogen sluit. Het is goed je te realiseren dat je waarschijnlijk de komende jaren in deze staat zult verkeren. Want baby’s slapen dus niet door na zes weken. Wen daarom maar aan deze zombiestaat.

* Ochtendmisselijkheid is een hoax. De kans is namelijk groot dat je er de héle dag last van hebt. Of, zoals ik de laatste keer, vooral ‘s nachts, waardoor slapen onmogelijk wordt, omdat je de hele nacht in bed zit met je hoofd in een emmer.

* Je borsten staan in de fik. ‘Gevoelig’ staat er altijd in de boekjes, ‘Je borsten kunnen gevoelig zijn’. Het understatement van de eeuw. Ze branden, trekken en jeuken en als je man er alleen maar naar kijkt begin je al om je heen te slaan.

* Je moet 300 keer per dag naar de wc. En 500 keer per nacht. Hoe het kan weten we niet, maar zelfs als die baby nog maar het formaat heeft van een pinda komt je blaas al danig in het gedrang. Overweeg ‘s nachts een emmer naast je bed te zetten.

* Je kunt niet meer naar de wc. Want zo vaak als moet plassen, zo weinig kun je poepen. Je kunt er al het lijnzaad en de pruimen tegenaan smijten die in alle boekjes als wondermiddelen worden opgevoerd, maar waarschijnlijk blijft het allemaal muurvast zitten. En als je dan eindelijk wel een keer kan spat het bloed tegen de pot vanwege de aambeien.

* Je emoties schieten alle kanten op. Het zou zomaar kunnen dat je het ene moment een moord aan het plotten bent en het volgende moment een puppy wilt adopteren.

Tweede trimester:

* Houd er rekening mee dat je lichaam er iedere dag anders uit kan zien. Soms sta je op en vraag je je af hoe het mogelijk is dat je buik in één nacht kennelijk drie maten gegroeid is en de volgende dag kan het opeens weer lijken alsof je helemaal niet zwanger bent.

* Je emoties schieten nog steeds alle kanten op. Je kunt ruzie maken met je man omdat-ie te hard ademt en vijf minuten later in pure adoratie aan zijn voeten liggen omdat je hem de meest aantrekkelijke man ter wereld vindt.

* Waarschijnlijk is deze fase van de zwangerschap minder verschrikkelijk dan het eerste en het derde trimester. Geniet daarvan.

Derde trimester:

* Je raakt enigszins geïrriteerd. Zo kan het zijn dat je mensen die in jouw nabijheid ademen, bewegen of kauwen een tragische dood toewenst.

* Er zijn nog maar drie outfits die je past. En je vindt ze alledrie kut.

* Steeds vaker vraag je je af of je organen er misschien mee ophouden. Dat is niet het geval, maar zo voelt het wel omdat de baby ze inmiddels helemaal plat drukt en naar plekken in je lichaam heeft geduwd waar ze eigenlijk niet horen.

* Je moet 500 keer per dag naar de wc. En 700 keer per nacht.

* ‘s Nachts heb je de neiging om je man met een kussen te verstikken omdat hij de hele tijd heerlijk slaapt en jij onmogelijk een positie kunt vinden om lekker in te kunnen liggen.

* Je emoties schieten nog steeds alle kanten op. Het kan zijn dat je zwaar geëmotioneerd raakt bij een reclame voor hondenvoer en vijf minuten later in blinde woede ontsteekt omdat je man alle chips opgegeten blijkt te hebben.

* Zo’n zes weken voor je uitgerekende datum ben je er helemaal klaar mee. Maar hoe vaker je dat uitspreekt, hoe later de baby komt.

* Het wordt niet ‘een beetje zwaarder’ zoals je overal altijd leest, maar je komt gewoon niet meer vooruit zonder meteen buiten adem te raken, of te verrekken van de pijn omdat de baby zo hard op je bekken drukt.

* Je gaat huilen omdat je je sokken niet meer zelf aan krijgt.

* Mensen gaan tegen je zeggen dat je een ‘bevallingsgezicht’ hebt, wat gewoon een ander woord is voor plofkop.

* Je zult je afvragen waar je enkels zijn gebleven.

* Opeens ga je je afvragen waar je in vredesnaam aan begonnen bent en of je eigenlijk wel echt een baby wilt.

LEES OOK: 7 Redenen om het geslacht van je baby niet te willen weten.