Testen op Down: Barbara doet het wel!

31.03.2015 13:30

Femke schreef gisteren waarom ze haar kind niet liet testen op Down. Barbara deed dat wel. Hier legt ze uit waarom. “Ik dacht: laten we maar testen, dan hoeven we misschien helemaal niet te kiezen.”

Lieve Femke,

Natuurlijk respecteer ik je beslissing om je kind niet te testen op Down. Ik snap dat jij niet wilde hoeven kiezen en dat vind ik heel mooi. Bij mij ging het heel anders. Ik was boven de 36 toen ik nog een kind kreeg, en dan wordt de kans op Down natuurlijk snel groter. Mijn verloskundige was daarnaast heel eerlijk tegen me. Ze zei letterlijk: “Bij Down denken mensen graag aan schattige blije kinderen die supergelukkig door de kinderboerderij lopen en hun moeder knuffelen. Ik kan me voorstellen dat je dat je bij dat beeld denkt dat je het wel zou willen. Maar je moet weten dat er heel veel varianten zijn van Down, en dat er ook kinderen tussen zitten die heel ongelukkig zijn of ongelukkige volwassenen worden, en dat ze vaak al in de kindertijd een hartoperatie moeten ondergaan. Dus wat je ook besluit: laat jezelf wel goed informeren.”
Nou, dat bracht mij wel aan het wankelen.

De verloskundige: “Bij Down denken mensen graag aan schattige blije kinderen die gelukkig door de kinderboerderij lopen en hun moeder knuffelen”

Maar dat is niet het hele verhaal. Nog voor ik erover na kon denken wat ik wilde, zei mijn man namelijk dat hij absoluut geen kind met Down wilde. Dus voor ik erover nadacht wat ik wilde, heb ik het toch maar laten testen (natuurlijk niet alleen op Down, maar ook op de andere afwijkingen die ze kunnen opsporen met 12-14 weken), met als uitgangspunt: als we de uitslag hebben, kijken we wel verder.

Het is natuurlijk een laffe manier om het te ondergaan, maar ik kon deze grote beslissing gewoon niet nemen. Ik wilde niet tegen mijn man zeggen dat ik het wel zag zitten, een kind met Down. Daarom dacht ik: laten we maar testen, dan hoef ik er misschien helemaal niet over na te denken. En tegen testen an zich heb ik dan weer geen bewaar.

Ik ben heel dus blij dat ik deze beslissing niet heb hoeven nemen, want ik heb geen idee wat ik zou hebben gedaan – en of het een wig zou hebben gedreven tussen mij en mijn man.

Liefs,

Barbara

Ben je zwanger? Dan hebben ze je vast niet verteld over deze 21 vieze dingen…