Zeven bizarre zwangerschapsadviezen die vrouwen vroeger kregen

09.01.2019 04:55

Zwanger zijn en bevallen is nog steeds niet makkelijk, maar vergeleken bij vroeger hebben we het nu toch wel een stuk beter. We hoeven in ieder geval onze zwangere buiken niet meer in korsetten te proppen, mogen gewoon in bad, en er hoeft ook geen hyena aanwezig te zijn in de verloskamer. 

1. Draag altijd een korset

In de Victoriaanse tijd droegen praktisch alle vrouwen een korset. Korsetten stonden voor vrouwelijkheid en straalden een bepaalde sociale status uit. Eigenlijk werd van alle vrouwen verwacht dat ze niet zonder korset de deur uitgingen. Ja, ook zwangere vrouwen dus. Lane Bryant, een populair modebedrijf, adverteerde zelfs met de slogan: ‘For your own sake, and for the sake of the baby to come, you must be correctly corseted during the maternity period.’

Het dragen van een korset tijdens de zwangerschap bleek vaak problematisch. Korsetten waren bedoeld om de omvang van de taille in te nemen, en niet om steun te geven aan een zwangere buik. De korsetten hadden verschillende ernstige gevolgen, zoals longproblemen, constipatie, rugpijn en spierafname. Te strakke korsetten konden er zelfs voor zorgen dat vrouwen een miskraam kregen.

2. Ga niet in bad
De Griekse arts Soranus van Ephesus geloofde dat het zeer schadelijk was om een bad te nemen tijdens de eerste week van de zwangerschap. Beetje lastig, want bijna niemand weet meteen de eerste week al dat ze zwanger is, en toen al helemaal niet. Soranus geloofde dat de hete temperatuur van het water kon leiden tot een daling in de bloeddruk waardoor vrouwen duizelig konden worden. Daarnaast zou het warme water een ‘verweking van de textuur van je lijf veroorzaken’, waardoor ook de foetus zou kunnen verzwakken. Ehm, yeah right!

3. Gooi geen kikker of muis op een zwangere vrouw
Oké, dit advies gaat eigenlijk nog steeds wel op, want ongedierte op een zwangere vrouw smijten wordt nog steeds niet echt als normaal gezien. Maar een Franse arts genaamd Paré gaf dit advies al in de Middeleeuwen, omdat het je ongeboren baby permanent kon beschadigen. Als de borsten van een zwangere vrouw in contact kwamen met een muis of een kikker, kon dit het kind veranderen in een monster. Van een gegooide kersenpit kon een ongeboren baby vlekken krijgen.

4. Pas op wat je eet
Dit advies is in aangepaste vorm nog steeds toepasselijk, maar in de Middeleeuwen waren de opvattingen over de effecten van ‘verkeerd eten’ wel wat extremer. Als je bijvoorbeeld wilde bevallen van een gezonde jongen (toen duidelijk de voorkeurssekse) dan moest je warme en droge voedingswaren eten, en fruit helemaal vermijden.

5. Geen seks
Volgens Middeleeuwse doktoren kon een vrouw beter tijdens haar hele zwangerschap seks vermijden. Lustgevoelens en seksuele uitspattingen tijdens de zwangerschap konden volgens hen permanente effecten hebben op de ontwikkeling van de foetus, waardoor deze later onkuis zou opgroeien.

Als seks dan echt niet te vermijden viel, werd er wel geadviseerd geen seks te hebben met een man met stinkende voeten (eigenlijk altijd wel goed advies). Want dit kon leiden tot het krijgen van een ‘stinkend kind’. Als het kind een jongen was, zou deze hier slechte adem van krijgen, en een meisje een stinken ‘achterwerk’.

6. Een hyena bij de bevalling
Pliny de Oude was een Griekse wetenschapper die een zelfbenoemde expert was op het gebied van bevallingen. Hij geloofde dat de geur van hyena-vet (heeft natuurlijk iedereen in huis) weeën kon opwekken. Anders advies dat hij gaf was het insmeren van de heupen en geslachtsdelen met viooltjes- of rozenolie, de vrouw aan het niezen maken zodat ze het kind ‘uit zou blazen’, een slangenhuid om de heupen binden, of het eten van boter met ‘baby-opwekkende’ woorden erin gegraveerd.

7. Kijk uit waar je kijkt
In de Middeleeuwen geloofden ze dat je als vrouw tijdens je zwangerschap en tijdens de bevalling zeer goed moest opletten waar je naar keek. Keek je namelijk te vaak naar lelijke dingen, dan zou je kind waarschijnlijk ook lelijk worden. Zo werd er volgens een boek van Paré een tweehoofdige bedelaar uit de stad verbannen vanwege zijn slechte invloed op zwangere vrouwen. Ook waren huisdieren bij de bevalling streng verboden. Stel dat je te lang naar de hond keek, en je ineens een megaharige baby zou krijgen…

Maarre… hoe zat het dan met die hyena?

Bron: Healthy Way

LEES OOK: 13 Bizarre dingen die mensen vroeger met baby’s deden