Borstvoeding? Het liefst zo lang mogelijk.

09.02.2018 10:30

Of ze van plan is borstvoeding te geven, vraagt de verloskundige. “Ja, tuurlijk,” antwoordt Tanja. Luid en duidelijk. “Heel goed,” is de reactie. Van WHO tot Unicef, álle verloskundigen, kraamverzorgsters en zelfs speciale stichtingen zijn ‘t er over eens: borstvoeding is de beste, of eigenlijk de enige, optie voor je pasgeboren baby. Maar wat kies je dan als je toch, om welke reden dan ook, moet gaan voor opvolgmelk?

Nog voordat ik zelf überhaupt wist dat ik zwanger was, waren mijn borsten helemaal klaar voor de strijd. Een rap groeiende cupmaat, flinke tepels en donkere tepelhoven verraden al voor de uitslag van de zwangerschapstest en mijn buikje dat mijn lijf zich klaarmaakte voor de komst van een klein kereltje.

Niet voor niets zijn die borsten er als de kippen bij natuurlijk. Er wacht ze een zware, maar dankbare taak. Precies zoals Moeder Natuur ‘t bedacht heeft, worden ze daarop voorbereid. En ik vertrouw er helemaal op dat de natuur haar werk doet. Dat mijn borsten zich daarom zo ontwikkelen, dat die tepels niet te missen zijn voor de kleine man en dat mijn moedermelk exact is wat hij nodig gaat hebben. Hoe tof dat het zo werkt! Zonder twijfel wil ik mijn zoon borstvoeding geven. En dus ga ik er vól voor. Ik heb het boekje van de verloskundige van voor naar achter uitgeplozen. Gelezen over aanleggen, over de rugbyhouding en over regeldagen. Me verdiept in voedingsbh’s en borstkolven. En naast mijn zwangerschapsyoga en cursus hypnobirthing, overweeg ik ook nog een speciaal borstvoedingsklasje. Sterker nog: ik had niet eens nagedacht over de optie dat het ook wel eens niet zou kunnen lukken.

Maar hoe meer ik lees en hoe meer moeders ik spreek, hoe meer ik leer dat ‘t niet zomaar vanzelfsprekend is dat je je baby met ‘t grootste gemak aan de borst plugt. Want ik lees ook over verstopte melkkanalen, spruwinfectie en heftige stress. Wat als je productie lastig op gang komt? Het stress, pijn of ontstekingen oplevert? Wat als kolven niet gaat zoals je hoopte? Borstvoeding geven is misschien bijzonder en natuurlijk, maar ’t kan ook heel pittig zijn. Zeker als je ervan overtuigd was dat je minimaal een half jaar zelf wilde voeden en het vervolgens niet lukt. Dat moet iets doen met een vrouw. Van alle kanten word je aangemoedigd om borstvoeding te geven, en daarnaast heerst er ook maatschappelijk nogal een oordeel over als je het niet doet. Ik kan me niet voorstellen dat er moeders zijn die niet het beste willen voor hun kindje, maar de realiteit is nu eenmaal dat het niet iedereen zomaar lukt. En dat lijkt me een enorme struggle voor nieuwe mama’s.

Hoewel ik er voor mezelf niet van uitga (want: enorme buste, want: nu al lekken, want: ik denk gewoon dat het goed komt), is het op z’n minst fijn dat er opties zijn die óók goed zijn voor je baby. Zodat je na de periode van borstvoeding kunt kiezen voor opvolg- of peutermelk waar je een goed gevoel bij hebt. En dat je weet waar het vandaan komt; namelijk gezonde, Hollandse koeien die de buitenlucht kennen. Die biologisch voer krijgen, waardoor de melk zo dicht mogelijk bij het natuurlijke product blijft. Neolac is het enige merk opvolg- en peutermelk op basis van Nederlandse biologische melk, samengesteld met duurzame ingrediënten. Omdat ik zelf ook bewust kies wat ik eet en drink, al helemaal tijdens mijn zwangerschap en de borstvoeding, is het heel prettig om te weten dat dat voor zo’n product in acht genomen is. Stel dat ik na een bepaalde periode wil overstappen, dan vind ik dat een hele geruststelling: dat er producten zijn die ook goed kunnen voelen.

 

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Neolac biologische opvolgmelk en peutermelk. Maar de inhoud is 100% van ons.

Borstvoeding bevat alles wat je kindje nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling. Als je besluit geen borstvoeding meer te geven, dan is Neolac Biologische Opvolgmelk een verantwoorde keuze om je kindje alle nodige voedingsstoffen te geven als onderdeel van een gevarieerd dieet. Neolac is het enige merk opvolg- en peutermelk op basis van Nederlandse biologische melk. De opvolg- en peutermelk komt van Nederlandse koeien die heerlijk buiten grazen en biologisch voer krijgen. Neolac is samengesteld met duurzame ingrediënten en makkelijk, hygiënisch en duurzaam verpakt. Kijk voor meer informatie op Neolac.nl

 

Neolac is dit jaar samen met Me-to-we aanwezig op de Negenmaandenbeurs, die dit jaar van 21 t/m 25 februari plaatsvindt in de RAI Amsterdam. Neolac staat er met een leuk ingerichte stand en wij verloten elke dag twee nijntje Original lampen, eentje onder de deelnemers aan de Neolac kennisquiz en één onder de deelnemers aan onze foto actie. Wil je ook meedoen? Je vindt ons in hal 8, stand PB15. Zien we je daar? Kijk voor meer info op: neolac.nl/9maandenbeurs

 

 Lees hier meer over ons advertentiebeleid.