Fenna kreeg twee keer zwangerschapscholestase: “Die jeuk is erger dan pijn”

18.01.2019 05:00
Zwangerschapscholestase

Een zwangerschapskwaal waar je niet veel over hoort, maar die je tot waanzin kan drijven is zwangerschapscholestase, ook wel bekend als galstuwing. Doordat je gal te traag vervoerd hoopt het zich op in de lever en dit veroorzaakt jeuk, heel erge jeuk. Fenna (36) had er tijdens haar beide zwangerschappen last van. En werd helemaal gek.

“Meestal begint cholestase op te spelen in het derde trimester van de zwangerschap, maar ik kreeg het al veel eerder. De eerste keer wist ik niet wat het was en heb ik er lang mee rondgelopen voor ik het meldde aan mijn verloskundige. Ik dacht dat het gewoon te maken had met het oprekken van mijn huid ofzo. Aanvankelijk was de jeuk ook nog wel draaglijk, maar het werd snel erger. Zo erg dat ik ‘s nachts meerdere keren uit bed moest om onder een koude douche te gaan staan. Het was het enige dat nog een beetje verlichting bracht. Gek werd ik ervan. En doodmoe, want ik sliep niet meer. Jeuk klinkt als een onschuldig kwaaltje, iets wat weliswaar vervelend is, maar ook geen groot probleem. Maar inmiddels weet ik: jeuk is erger dan pijn. Ik werd gillend gek, maandenlang.

LEES OOK: Harde buiken, oefenweeën, voorweeën, indalingsweeën: hoe herken je ze en wat is het verschil?

Potentieel schadelijk voor de baby

Toen ik aan mijn verloskundige vertelde dat ik zo’n jeuk had, stuurde ze me gelijk door naar het ziekenhuis, waar mijn bloed werd onderzocht. Daaruit bleek dat ik zwangerschapscholestase had. En dan word je zwangerschap opeens een medische toestand, want hoewel cholestase niet schadelijk is voor jouzelf, kan het wel gevaarlijk zijn voor de baby. Omdat de galzuren in de placenta terechtkomen kunnen er complicaties ontstaan, zoals bijvoorbeeld een vroeggeboorte, of overlijden in de buik. Nogal heftig dus. Ik kwam opeens onder strenge controle te staan en moest worden ingeleid met 37 weken. Daar baalde ik van, want ik wilde graag natuurlijk bevallen. Maar ja, langer wachten was gevaarlijk geweest voor de baby, dus ik had geen keus. En de veiligheid van je kind is natuurlijk het allerbelangrijkst.

‘De jeuk dreef me bijna tot waanzin’

Als je eenmaal een keer zwangerschapscholestase hebt gehad, is de kans groot dat je het bij je volgende zwangerschappen weer krijgt. Dat was bij mij inderdaad het geval en de tweede keer was het zo mogelijk nog erger. Die tweede keer heeft me bijna tot waanzin gedreven, zo verschrikkelijk was de jeuk. Ik heb tegen mijn man gegild dat we het kind maar weg moesten laten halen, omdat ik het niet nog weken zou volhouden. Dat meende ik niet natuurlijk, maar ik werd zó gek. Het vervelende is ook dat je door deze kwaal dusdanig uitgeput raakt, dat je voordat je überhaupt aan de drukte met een pasgeboren baby bent begonnen al bijna niet meer kunt. Een zwangerschap is sowieso al best een uitputtingsslag, maar op deze manier heb je helemaal geen reserves meer om die eerste hectische tijd op door te komen. Ik heb daardoor eigenlijk niet echt van mijn zoontjes kunnen genieten toen ze net geboren waren en daar ben ik nog steeds verdrietig om.

Maanden van jeuk en niet slapen

Het moederschap vind ik geweldig en het liefst zou ik nog een kind krijgen. Maar door de cholestase durf ik nog een zwangerschap niet aan. Het is vrijwel zeker dat ik het weer krijg en ik weet niet of ik opnieuw maanden van jeuk en niet slapen aankan. Ik moet nu tenslotte ook voor twee kleine mannetjes zorgen en dat wordt wel erg lastig als ik kapot ga van de jeuk en het slaapgebrek. Ik hoop dat mijn verhaal wat meer bekendheid geeft aan deze zwangerschapskwaal. En vooral ook wat meer begrip, want de impact ervan wordt echt onderschat. Als je zegt dat je jeuk hebt hebben mensen al gauw zoiets van: dat is toch niet zo erg? Eigenlijk begreep niemand hoeveel last ik van de cholestase had en hoe moeilijk het mijn zwangerschappen heeft gemaakt. Daardoor voelde ik me best vaak eenzaam en alsof ik een aansteller was. Maar cholestase is heftig en het kan je zwangerschap goed verzieken. Dus een beetje steun om je door die lange maanden heen te helpen is dan geen overbodige luxe.”

LEES OOK: Mysterie ontrafeld: dit is de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid.