8 tips om de vliegreis met een peuter door te komen!

06.06.2015 08:30

Femke was vorig jaar heel duidelijk nog een beginnende moeder. Ze nam Max mee het vliegtuig in op weg naar Portugal met één speeltje en het werd een helse reis. (Plus: hoe jij het beter kunt doen!)

Van de vliegreis die ik twee jaar geleden maakte, staat me alleen nog bij dat baby Max een beetje lag te draaien in mijn armen en halverwege in slaap viel. Fluitje van een cent is een groot woord, maar echt lastig was hij niet.
Hoe anders verliep het dit vorig jaar.
Nog voordat we opstegen (we stonden in een lange rij van vliegtuigen, dus dat duurde even) had peuter Max alle figuurtjes uit zijn blokkendoos het vliegtuig door gegooid en waren de omzittenden zo geërgerd dat ik echt niet onder hun voeten durfde te gaan zoeken.
Ineens was ik DIE moeder. De moeder, die ik zelf ook zo gehaat heb, toen ik nog geen kind had. De moeder, die zo nodig moet vliegen met een kind dat niet stil kan zitten en zijn mond niet kan houden en vervolgens het hele vliegtuig bij elkaar schreeuwt.
Hoevaak heb ik niet gedacht: “Mens, ga gewoon met de auto naar een camping in Frankrijk en val ons hier niet lastig met je vervelende peuter!”
Och, ik had geen idee.

Gedonder
Nu zat ik hier zelf. Worstelend en sussend met mijn kind van zeventien maanden die helemaal geen zin had om 2 uur en 35 minuten bij mij of zijn vader op schoot te zitten. Het opstijgen ging nog wel, want toen konden we hem nog afleiden met het wijzen op de verdwijnende grond en de vleugels van het vliegtuig, maar toen we eenmaal boven de wolken vlogen was de lol er voor Max wel af.
Het gedonder was begonnen. Hij wilde op mijn schoot staan en voor ik het wist had hij aan het luxe kapsel van de grijze dame voor mij getrokken. Ik zei nog: “I’m so sorry”, maar de vrouw keek niet op of om en ik voelde haar irritatie tegen mijn gezicht slaan. Toen de lunch kwam, vond ons kind nog heel even vertier in het eten van een cakeje, maar halverwege smeet hij de bekwijlde muffin tegen de borsten van onze linkerbuurvrouw, die godzijdank wel (talloze keren) zei dat ‘it didn’t matter’.
Ik begon een liedje te zingen. Ik wees op het tv schermpje boven ons hoofd waarop een tekenfilmpje draaide. Ik liep met Max door het gangpad. Ik verschoonde hem extra lang in de wc. En nog steeds had ik anderhalf uur te gaan.

Geradbraakt
Oh, wat vervloekte ik mezelf dat ik me niet beter voorbereid had op deze vlucht. Ik was zo druk geweest met werken en koffers inpakken en het huis schoonmaken dat dit ‘detail’ me ontschoten was.
Gelukkig was daar een aardige buurman, die Max liet zien wat hij allemaal met plastic bekertjes kon doen: dat scheelde zeker een kwartier. Daarna ging hij weer verder met haren trekken, schoppen tegen de stoel voor ons, om zich heen slaan, willen staan, willen kruipen door het gangpad etcetera. De finale van de hel kwam toen we gingen dalen en hij zo’n last van zijn oren kreeg dat hij het uitkrijsde (daar had ik dan wel weer een flesje drinken voor meegenomen, maar dat mocht niet baten). Het hele vliegtuig genoot mee en ik hoorde mensen zuchten en mompelen, terwijl ik alleen maar Max’ bolletje kon aaien en kon zeggen dat het ‘bijna over’was. Die druk op zijn oren. En ook de vlucht.
Geradbraakt kwamen we aan.
En dan te bedenken dat we nog heel even hebben overwogen om naar de VS te vliegen.
Maar goed. Ik heb uitgezocht wat ik moet doen om het dit jaar allemaal beter te laten verlopen en dat deel ik graag met jullie.

1. Plan je vlucht in 15 minuten activiteiten
Voor een drie uur durende reis moet je ongeveer tien activiteiten bij je hebben om jonge kinderen te vermaken (de eerste en de laatste 15 minuten kun je ze bezig houden door uit het raampje te kijken voor de start en landing). Tijdschriften, een leuk boek met verhalen, tekenen, spelletjes en tussendoortjes zijn allemaal goede activiteiten om ze bezig te houden. Het is onwaarschijnlijk dat je alle tien nodig hebt (vooral als je erin slaagt om hen te laten slapen) maar beter te veel dan te weinig.


2. Vergeet de iPad niet
En zet er vantevoren leuke fimpjes op. Cartoons en films onderweg maken de vlucht een stuk rustiger, en het geeft je als ouders ook wat tijd voor jezelf.


3. Beloon met cadeaus
Pak klein speelgoed in die je na elk half uur kunt geven als een beloning voor goed gedrag (deze zijn ook opgenomen in je activiteiten!). Ze hoeven niet duur te zijn en het kan zelfs oud speelgoed zijn die je kind vergeten is. Kleine zachte dieren zijn zeer geschikt, maar ook opwind-speelgoed waarmee gespeeld kan worden op het opklaptafeltje.

4. Zorg voor kinderspelletjes of apps voor je smartphone of tablet
Download spelletjes of apps op je mobiel (als het omgezet kan worden naar vliegtuigmodus gedurende de vlucht).

5. Plakken met stickers
Stickers zijn geweldig om kinderen voor een tijdje te vermaken, geef ze bijvoorbeeld een lege fles water om te versieren.

6. Neem een kussen mee
Kleine kinderen kunnen op een kussen zitten, zodat ze beter uit het raampje kunnen kijken, en oudere kinderen kunnen beter slapen met een kussen. Een deken werkt ook goed, het is zowel comfortabel als warm voor wanneer het kil wordt aan boord.

7. Neem wat snoepjes mee
De landing kan pijn doen aan de oren, aan baby’s wordt vaak de fles gegeven om hen aan te moedigen te drinken en daarom te slikken. Ook werkt dit als je je kind een lolly geeft (suikervrij is ideaal) voor het vertrek en de landing die ze ook weer afleidt.

8. Zorg voor ‘bewerkelijk’ eten
Neem voedsel mee dat langer duurt om te eten zodat je kind langer bezig is. Een doos rozijnen is fantastisch omdat het natuurlijke suikers zijn.

(Tips met dank aan Mary Porter van Skyscanner)

Foto: Thinkstock